Ο Νίκος Δένδιας πιστεύει ότι ο Πούτιν κάνει στον Λαβρόφ ό,τι στον ίδιο ο Μητσοτάκης

Του Γ. Λακόπουλου

“Τα λουλούδια στον  κύριο από μένα” έγραφε η κάρτα στην ανθοδέσμη που έφτασε στο νεοκλασικό καίριο της Βασ. Σοφίας, απέναντι από τη Βουλή.

Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στον Νίκο Δένδια αυτή την περίοδο.

Στριμωγμένος από κάθε πλευρά ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ είδε τον υποτιθέμενο επίδοξο διάδοχο του να  εμφανίζεται ως  εντελώς άσχετος με τα συμφραζόμενα του χαρτοφυλακίου του.

Πώς να ερμηνευθεί αλλιώς  ότι ο πολιτικός που κατέχει το σημαντικότερο ίσως χαρτοφυλάκιο της χώρας ισχυρίσθηκε ότι ο Λαβρόφ δεν γνώριζε τα σχέδια του Πούτιν για εισβολή στη Ρωσία όταν συναντήθηκε μαζί του;

Προφανώς προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες από το φιάσκο: όταν  μετά τις συνομιλίες του με τον Ρώσο υπουργό διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα αφήσει ήσυχη την Ουκρανία. Λίγα 24ωρα αργότερα τα ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορα…

Οι διαρροές του Μεγάρου  Μαξίμου για την ακρισία του τον εξέθεσαν. Για να μην μένουν αμφιβολίες ο Πρωθυπουργός πήρε αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς τον ίδιο. 

Ο Μητσοτάκης έδειξε σε όλους εντός και εκτός της χώρας ότι δεν τον  υπολογίζει στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.

Ούτε βεβαίως στα ελληνοτουρκικά σπεύδοντας σε ιδιωτική συνάντηση με τον Ερντογάν χωρίς καν να τον συμβουλευτεί, πόσο μάλλον να τον έχει μαζί του.

Άλλος θα είχε παραιτηθεί. Αλλά ο υποτιθέμενος δελφίνος διαβεβαίωσε ότι “όλα καλά όλα ανθηρά”- όπως θα έλεγε ο Κώστας Βουτσάς,-στις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό.

Ύστερα από ένα μήνα δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία τα έκανε χειρότερα εμφανιζόμενος ως εμπειρογνώμονας για όσα συμβαίνουν στο μέτωπο: 

“Η εντύπωση που δίνει η ρωσική πλευρά σε όλους είναι ότι έκανε ένα τεράστιο λάθος” και πλέον ο “πρόεδρος  Πούτιν απλώς “προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του” .

Θα υπήρχε εξήγηση για την επιφανειακή αντίληψη των εξελίξεων,  αν δεν είχε πετάξει τη ρουκέτα – ως “δική του υπόθεση εργασίας”- αντίληψη ότι ο  Λαβρόφ δεν είχε ιδέα. 

Πελαγωμένος από όσα συμβαίνουν στον τομέα του – αλλά στην κυβέρνηση που μετέχει- ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να τρέξει πίσω από τις εξελίξεις και κ΄άνει τη θέση του ως δελφίνου χειρότερη.

Την ημέρα που αποφάσισε να πάει στη Μαριούπολη για να… ρεφάρει – χωρίς να εμπλέξει  τον… Μητσοτάκη,- από το Μέγαρο Μαξίμου του τράβηξαν και άλλο το χαλί: διέρρευσαν ότι ο Πάιατ τον είχε ενημερώσει έγκαιρα για τα ρωσικά πολεμικά σχέδια σε βάρος της Ουκρανίας.  Αρα εκτός απο τον “αθώο” Ρώσο ομόλογό του, ήξερε και ο ΄ ίδιος. Η τουλάχιστον ήξερε ό,τι ξέρουν οι Αμερικανοί.

 Παρόλα αυτά εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ του μοιάζει: δεν ενημερώνεται από τον αρχηγό του για την πολιτική της χώρας του…Και ότι η δουλειά του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι “τρεις κυρίες” που ασκούν εξωτερική πολιτική΄ μαζί με τον Μητσοτάκη