Ο Τραμπ δεν είναι ο ψυχασθενής που ξέφυγε της επιστήμης

Του Απόστολου Λουλουδάκη

Οι Αμερικανικές εκλογές είναι ένα εσωτερικό πολιτικό γεγονός της χώρας που αναδείχθηκε σε παγκόσμια αυτοκρατορία στο διπολικό κόσμο μετά τον πόλεμο και μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου σε ηγέτιδα δύναμη του πλανήτη.

Στο διπολικό παγκόσμιο σύστημα δεν αμφισβητήθηκε η ηγεμονία της στον Δυτικό κόσμο και η νομιμοποίηση της αποστολή της να εμφανίζεται ως το αντίπαλο δέος στην άλλη υπερδύναμη την ΕΣΣΔ. Η διαδικασία της παρακμής της ξεκίνησε όταν η πολιτική ηγεσία της εμφανίστηκε απροετοίμαστη και ανίκανη να παίξει τον ρόλο της στο παγκόσμιο σύστημα ισορροπιών. Διχασμένη σε δύο στρατόπεδα αντιμαχόμενα σήμερα έχει αρχίσει να ξηλώνεται το κουβάρι.

Η πτώση της ΕΣΣΔ σημάδεψε σημαντικές εξελίξεις και επιτάχυνε ταυτόχρονα την διαδικασία της αποσύνθεσης στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας των ΗΠΑ και των δορυφόρων της. Άσχετα τελικά από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών οι ΗΠΑ που γνωρίσαμε δεν υπάρχουν πλέον.

Χώρες με στενή εξάρτηση από τον Αμερικανικό παράγοντα όπως η Ελλάδα θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα όσο θα προσπαθούν να μεταφέρουν στο εσωτερικό τους τις αντιθέσεις που νομοτελειακά εκδηλώνονται σε μια χώρα που δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει ξανά την θέση που είχε τα προηγούμενα χρόνια και το πιο τραγικό όταν επαιτούν να λύσουν τα εθνικά τους προβλήματα με ξένα δεκανίκια και τυχοδιωκτισμούς, χωρίς ικανότητα ανάλυσης και πρόβλεψης των συνθηκών που διαμορφώνουν τα γεγονότα.

Η πολιτική κρίση στην Αμερική αποτυπώνει μια αναμενόμενη εξέλιξη διότι κανένας δεν μπορεί να σταματήσει το ρολόι της ιστορίας. Ο Τραμπ δεν είναι ο ψυχασθενής που ξέφυγε της επιστήμης και του συστήματος, δεν είναι ο μοναχικός καβαλάρης κάποιου καλαμιού, δεν γεννήθηκε από παρθενογένηση, έχει το αυτοκρατορικό στυλ μιας πολιτικής προσωπικότητας που νομιμοποίησε δύο φορές το ιστορικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων συντηρητικών δίνοντας του το χρίσμα, που ενέπνευσε και εμπνέει μια μεγάλη μάζα του λαού που μοιράζονται το κοινό τους ταξίδι στο ίδιο καλάμι.

Στον δικό μας Ευρωπαϊκό μικρόκοσμο δεν είναι μόνος, έχει παρέα, συνοδοιπόρους και οπαδούς, στην γειτονιά μας έχει συνεταίρους σε μπίζνες και όχι μόνο. Οι μέρες που έρχονται έχουν μεγάλο ενδιαφέρον…