Ο Τσίπρας κινείται στην κατεύθυνση που θα φέρει την εκλογική νίκη, με νέα πρόσωπα στο προσκήνιο. Αλλά η αποδέσμευση από τις φράξιες έχει δρόμο…

Του Γ. Λακόπουλου

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδιαρθρώνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι επιχειρούν να πλασάρουν την επανεμφάνιση Γ. Παπανδρέου ως παράγοντα προς την προοδευτική κυβέρνηση -και άλλοι να την περιορίσουν ταυτίζοντάς την με τους εαυτούς τους- ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει το δικό του δρόμο για την εκλογική νίκη, στέλνοντας μηνύματα ότι θα κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.

Με νέες παρουσίες στο περιβάλλον του, επιχειρεί να ακυρώσει την προπαγάνδα ότι “δεν έχει στελέχη” και να αλλάξει την εικόνα του κόμματος του. Το ζητούμενο είναι να αναδειχθεί ότι η ενδεχόμενη επόμενη κυβέρνηση του δεν θα είναι η… προηγουμένη με κάποιες συμπληρώσεις.

Επιστήμονες από την κοινωνία και τον διεθνή χώρο, εντάσσονται στην υπό διαμόρφωση κυβερνώσα ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με στελέχη και βουλευτές που αναδείχθηκαν επί των ημερών του – και εκπροσωπούν την σύγχρονη Αριστερά και Κεντροαριστερά- με όσους αφήσαν θετική εικόνα με τη θητεία τους στις προηγούμενες κυβερνήσεις του και με κάποια στελέχη από το ΠΑΣΟΚ.

Όλοι μαζί μπορούν να μετακινήσουν το κέντρο βάρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμπροσθοβαρή αντίληψη των πραγμάτων και σε πλειοψηφικές επιλογές, προγραμματικών αποφάσεων και πολιτικής διεύρυνσης.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα με την ανάδειξη νέων συνεργατών του θα βρει απήχηση εφόσον ταυτόχρονα παρακάμψει τους φθαρμένους και τα “βαρίδια” της περιόδου 2015-19, τις εσωκομματικές φράξιες και βεβαίως όσους έχουν χαρακτηριστικά που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σκουρή στο έγκυρο “ieidiseis.gr” και τον Αντ. Αντζολέτο στην “Καθημερινή” περίπου 30 επιστήμονες θα ανακοινωθούν ως προσωπικοί του σύμβουλοι – δίκην think tank- στα πλαίσια της ανανέωσης και της παραγωγής πολιτικής εν όψει των εκλογών.

Ήδη έγιναν γνωστοί οι εξής: Οθωνας Ηλιόπουλος, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κωστής Παπαϊωάννου, Διάνα Βουτυράκου, Σταύρος Κατσανέβας, Αρης Καζάκος, Δημήτρης Πλουμπίδης, Νικόλας Φαραντούρης, Νατάσσα Ρωμανού. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Σπύρος Κίντζιος, Ζωρζέττα Λάλη, Σοφία Βιδάλη, Ντόρα Γιαννάκη.

Δεν είναι όλοι νέοι συνεργάτες και ορισμένοι ίσως δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον απαιτητικό ρόλο του συμβούλου υποψηφίου Πρωθυπουργού. Αλλά η ουσία είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνει την πρόθεσή του να αιμοδοτήσει το κόμμα του με “καλά βιογραφικά”.

Αιμοδοσία με καλά βιογραφικά

Από μόνοι τους οι σύμβουλοί του δεν αρκούν. Αλλά πίσω από τις “φίρμες” του κόμματος που καταλαμβάνουν τον χώρο που του ανήκει στην επικαιρότητα υπάρχει αξιόλογο δυναμικό με κυβερνητικά χαρακτηριστικά.

Στον κύκλο των προαναφερθέντων συμβούλων -που θα διπλασιαστούν σύντομα-πρέπει να προστεθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ήδη ρόλο δίπλα στον πρόεδρό του: Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος, Τάκης Κορκολής, Ακρίτας Καϊδατζής, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παυσανίας Παπαγεωργίου κ.α..

Εκ παραλλήλου ένα πρόχειρο σκανάρισμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνει ότι υπάρχει ικανός αριθμός βουλευτών με “υπουργικές” προοπτικές.

Δειγματοληπτικά: Σωκράτης Φάμελος, Γιάννης Ραγκούσης, Δώρα Αυγέρη, Χρήστος Γιαννούλης, Νατάσα Γκαρά, Κώστας, Ζαχαριάδης, Σπυρίδων Λάππας, Γιάννης Μπουρνούς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Χάρης Μαμουλάκης , Μάριος Κάτσης.

Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν όσοι είχαν ικανοποιητική θητεία στις προηγούμενες κυβερνήσεις Τσίπρα -όπως: Τσακαλώτος, Χαρίτσης, Ξανθός, Γεροβασίλη, Κατρούγκαλος, Ξενογιαννακοπούλου, Αχτσιόγλου, Θεοχαρόπουλος.

Επίσης στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου με εμπειρία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπως ο Στ. Τζουμάκας -ιστορικό μέλος του ΕΓ και υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου και του Σημίτη- στελέχη με πείρα στον μαζικό χώρο όπως ο Ν. Σκορίνης, αλλά και πρόσωπα από τις τοπικές κοινωνίας που θα μπουν στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ .

Σ’ αυτό θα παίξει ρόλο η σύνθεση των ψηφοδελτίων -που εκ των πραγμάτων αποτελεί προνόμιο του επικεφαλής- καθώς η εμπειρία των προηγουμένων εκλογών δείχνει την τάση της εκλογικής βάσης να ξεπερνάει όσους δεν ανταποκρίνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κοζάνη οι ψηφοφόροι το 2019 παράκαμψαν τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές και έδωσαν τη μια, πλέον, έδρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη σπουδαία τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέττα, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις για τις συνέπειες της βεβιασμένης απολιγνιτοποίησης.

Τέλος εν δυνάμει συνεργάτες σε μια κυβέρνηση Τσίπρα μπορούν να θεωρούν διακεκριμένοι επιστήμονες με δημοκρατικό προφίλ, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος. Υπάρχουν επίσης προς αξιοποίηση πρόσωπα από τη νεολαία, και εκπρόσωποι οργανώσεων αγροτών, εργατοϋπαλλήλων και μικρομεσαίων.

Νέα ανθρωπογεωγραφία

Αν δει κανείς την υπό διαμόρφωση νέα ανθρωπογεωγραφία το προφίλ του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλάζει. Ιδίως αν αναδείξει στο Συνέδριο κομματικά όργανα με στελέχωση προσαρμοσμένη στις ανάγκες που απαιτούν η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική κρίση, η θεσμική αναβάθμιση, η ψηφιακή ευέλικτη, οι νέες τεχνολογίες συνθήκες, η ενέργεια και η διατροφική αλυσίδα, η ανταγωνιστικότητα, η ευρωπαϊκή συμμετοχή της χώρας και ο εκδημοκρατισμός του κράτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Τσίπρας, ως εν δυνάμει Πρωθυπουργός, έχει στη διάθεσή του ευρεία δεξαμενή επιλογής όσων θα αναλάβουν αξιώματα , εφόσον πάρει την εντολή από το εκλογικό σχήμα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η “κατεστημένη” ηγετική ομάδα του κόμματος και πολλοί από τα απερχόμενα όργανα που βρίσκονται στο προσκήνιο -όπως οι τομεάρχες Ν. Φίλης, Χρ. Σπίρτζης, Κατερίνα Νοτοπούλου που θα διεκδικήσουν ρόλους ως “σκιώδεις υπουργοί” σήμερα- χάνουν έδαφος, όσο ενισχύεται η ανανέωση και εφόσον ολοκληρωθεί θα πρόκειται για τομή.

Είναι πιθανό ότι η αποδέσμευση από τις φράξιες έχει δρόμο ακόμη και ενδεχομένως προκληθούν επί μέρους ρήξεις. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει πολιτικό προσωπικό που μπορεί να πείσει ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας από μια προοδευτική κυβέρνηση στη μετά COVID εποχή.