Ο Χρήστος Στυλιανίδης στον Ελαιώνα

STYLIANIDIS2Ως τώρα η παρουσία του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ενδιέφερε την Ελλάδα, κυρίως για τις θέσεις που έπαιρνε στα πολιτικά θέματα που μας αφορούν. Τώρα πλέον -με την οικονομική στήριξη για ανθρωπιστικούς λόγους να διογκώνεται- είναι ο άνθρωπος από τον οποίο εκτός από την Ευρώπη και η χώρα περιμένει πολλά. Όχι μόνο λόγω της καταγωγής του, που έτσι κι αλλιώς εγγυάται το ενδιαφέρον του. Αλλά πρωτίστως λόγω της πολιτικής του οξυδέρκειας να  αντιλαμβάνεται τα χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης και να υλοποιεί πολιτικές  που μετατρέπουν τις δυσκολίες σε ευκαιρίες υπέρ της Ευρώπης.- άρα και της Ελλάδας.

Χειρούργος οδοντίατρος, δραστήριος πολιτικά από τα νεανικά χρόνια του ως τα 58 του σήμερα,με πολύ καλές μεταπτυχιακές σπουδές -στην Αγγλία  στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις, αλλά και στις Ευρωπαϊκές Σπουδές με ειδικότητα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς- θεωρείται ταλαντούχος πολιτικός και από τα πιο λαμπερά ονόματα της σημερινής Κομισιόν- συνεχίζοντας μια σταδιοδρομία που εξ αρχής έδειχνε ευοίωνη.

Το  1998 ανέλαβε πορτ παρόλ στην Κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη και ήταν εκπρόσωπός του στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Το  1995 ίδρυσε την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού. Το 2006 βγήκε για πρώτη φορά βουλευτής   με τον  Δημοκρατικό Συναγερμό, για να πάρει στη συνέχεια αξιόλογα πόστα στη   Βουλή, αλλά και τον ΟΑΣΕ, ενώ αργότερα ήταν ο συντονιστής του κυβερνητικού προγράμματος του Νίκου Αναστασιάδη.

Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής και  στη συνέχεια ορίστηκε μέλος στην επιτροπή Γιούνκερ , αρμόδιος για  τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις  και τη Διαχείριση Κρίσεων. Έπεσε από νωρίς στα βαθιά καθώς κλήθηκε να χειριστεί  την  επιδημία στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Έκτοτε είναι παρών όπου υποφέρουν οι άνθρωποι.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε στο ιατρείο και τον παιδότοπο του Ελαιώνα και συνομίλησε με πρόσφυγες. “Είμαι εδώ για να διαθέσω τα πρώτα ογδόντα τρία (83) εκατομμύρια ευρώ, σε οκτώ ανθρωπιστικούς εταίρους. Αυτοί είναι η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η Save the Children, η Oxfam, ο ASB, οι Γιατροί του Κόσμου και η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού. Για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες στην Ελλάδα : Σίτιση, στέγη, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και προστασία. Αυτοί οι εταίροι θα εργαστούν μέσω ελληνικών οργανισμών που γνωρίζουν καλύτερα το τοπικό περιβάλλον. Είναι ένα ακόμα εργαλείο που προσθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάθεση της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στο έδαφός της,” ανέφερε.

“Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια παρέχεται με καλά συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο σε όσες περιοχές είναι δυνατόν, εδώ στην Αθήνα, αλλά, επίσης, στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου” είπε. “Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αγωνιζόμαστε ενάντια στο χρόνο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χρειάζονται τη βοήθειά μας τώρα”, σημείωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Ο Επίτροπος τέλος έκανε λόγο και για τις προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού για την ειρήνευση στη Συρία και την οικονομική στήριξη της ιδίας και των γύρω χωρών – Λίβανος, Τουρκία, Ιορδανία που φιλοξενούν πάνω από 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, με πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια.

Ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης συνομιλεί με πρόσφυγες στον Ελαιώνα, Τρίτη 19 Απριλίου 2016. Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα επισκέφτηκαν ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης συνοδευόμενος από το αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννη Μουζάλα και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης συνομιλεί με πρόσφυγες στον Ελαιώνα, Τρίτη 19 Απριλίου 2016. Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα επισκέφτηκαν ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης συνοδευόμενος από το αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννη Μουζάλα και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

 

“Το Σάββατο ήμουν στην Τεχεράνη με κλιμάκιο Ευρωπαίων Επιτρόπων όπου προσφέραμε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια για τα 3 εκατομμύρια Αφγανών προσφύγων στο Ιράν. Πολλοί από τους Αφγανούς που βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη έχουν διαμείνει πριν στο Ιράν. Θέλω με όλα αυτά να υπενθυμίσω ότι η φύση της προσφυγικής κρίσης είναι παγκόσμια και αλληλένδετη. Και να τονίσω ότι η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολυμέτωπη και συνεκτική”. Ένα υπόδειγμα του πώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε συνεργασία με μια κυβέρνηση κράτους-μέλους και μία τοπική Αρχή μπορούν να δουλέψουν μαζί, ώστε να καταξιώσουν αυτό που λέμε ηθικό πλαίσιο αναφοράς για εμάς τους Ευρωπαίους προς τους πρόσφυγες και μετανάστες» .