Πίσω έχει ο Νέος Φορέας την ουρά ή ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα

Του Νίκου Γαλάτη

Όπως αναμενόταν η Φώφη εξελέγη, με ένα ποσοστό που δεν μπορεί να θεωρηθεί θριαμβευτικό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από αντίπαλος στο κόμμα έγινε πιο ισχυρός αντίπαλος στο νέο φορέα ή της πήρε το κόμμα μέσα από τα χέρια, αφού από ένας υποψήφιος έγινε με αξιώσεις υποψήφιος διάδοχός της. Το 44% του 38χρονου έναντι του 56% της Γεννηματά μπορεί να είναι ένα συνέδριο δρόμος.

Οι εκλογές μπορεί να επιβεβαίωσαν την πολιτική της Γεννηματά για διεύρυνση, αλλά δεν έλυσαν το θέμα της ηγεσίας, αφού ο νέος φορέας έχει πολλές συμπληγάδες να περάσει και θα κριθεί ουσιαστικά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου μπορεί να περιμένει μια διάσπαση ανάμεσα σε όσους βλέπουν ως βασικό εχθρό τον Τσίπρα κι όσους βλέπουν τον Μητσοτάκη -με τον οποίο μένει να αποδειχθεί αν η Φώφη Γεννηματά κι όσοι συντάχθηκαν μαζί της -όπως ο Γ. Καμίνης και ο Στ. Θεοδωράκης- έχει ήδη συμμαχήσει.

Οι 55.000 που απουσίασαν από την δεύτερη ψηφοφορία είναι πάνω από το αναμενόμενο και μπορεί να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα αν η συσπείρωση ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ δεν ξαναπάρουν τους ψήφους τους- αν δηλαδή ο  νέος φορέας δεν πιάσει το  13%- που είναι πολύ πιο χαμηλό από το 15% ή το 18% που ονειρεύονταν πολλοί υποψήφιοι- αν εκλέγονταν οι ίδιοι ηγέτες.

Να θυμίσουμε ότι περίπου 36% των ψηφοφόρων θεωρεί θετική εξέλιξη ένα φορέα της Κεντροαριστεράς, αλλά μόνο 27% θα τον ψήφιζε, αν και είναι περισσότεροι (31%) όσοι ανήκουν σ΄αυτόν. Ως γνωστόν το ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές πήραν ως Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,28 -ήτοι 341.390 ψήφους. Το Ποτάμι 4% -ήτοι 222.166 ψήφους. Υπάρχουν κάπου 152. 557 ψήφοι (2,47%) του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών- του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου- το οποίο δεν  κατέβηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου- κλίνοντας υπέρ του …ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται πώς ένα μέρος αυτών των ψήφων επιστρέφει στο νέο φορέα, αλλά οι μισοί του και οι μισοί ψήφοι του Ποταμιού -222.166 στις τελευταίες εκλογές- σε ένα μεγάλο μέρος έχουν χαθεί στην πορεία. Με απλά λόγια η συσπείρωση των τριών κομμάτων συν την ΔΗΜΑΡ και την συμμετοχή των Καμίνη και άλλων …δημοκρατικών δυνάμεων δεν συμπληρώνει το ποσοστό που είχε το ΠΑΣΟΚ πριν την πρώτη του πτώση –με ηγέτη τον Γ. Παπανδρέου.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Alco δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ 19,3, στη ΝΔ 26,4 και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,2%. Αν προσθέσουμε και το Ποτάμι -2,1%- που όμως δεν ακολούθησε τον Σταύρο Θεοδωράκη στο νέο φορέα, τότε η πρόσθεση δεν βγαίνει. Τον Γενάρη του 2015 το άθροισμα του ΠΑΣΟΚ (4,68% + ΚΙΔΗΣΟ (2,47) +  ΔΗΜΑΡ- του Κουβέλη (0,49) ήταν 8%.  Το Ποτάμι από 373.935 ψήφους τον Γενάρη (6,ο5%) έχασε τον Σεπτέμβρη όταν πήρε 222.166 ψήφους (4,09%). Η συσπείρωση- αν είναι έτσι- δεν πέτυχε. Εντός, εκτός και επί τα αυτά.

Η κοινή γνώμη του νέου φορέα είναι διχασμένη. Δεν μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει να συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ(15%) ή τη Νέα Δημοκρατία (17%). Δεν ανησυχεί για την παλινόρθωση της Δεξιάς (8%) όσο ενδιαφέρεται να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (32%). Ωστόσο θέλει να κινηθεί αριστερά (37%) περισσότερο από όσο δεξιά (29%).

Είναι δύσκολο αυτός ο φορέας να πάει ως το τέλος ενωμένος κι ας το θέλουν οι υποψήφιοι αρχηγοί του. Ήταν αυτόκλητοι και δεν εξέφραζαν οι μισοί από αυτούς τίποτε- ούτε καν όσους υπέγραψαν την υποψηφιότητά τους. Το όνειρο ενός μεγάλου τρίτου κόμματος που θα θέσει όρους στην επόμενη κυβέρνηση θα χαθεί όταν στο συνέδριο και τις εκλογές θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Έτσι το ένα κομμάτι θα μπορέσει να συνεργασθεί -όπως θέλει με τον Μητσοτάκη και το άλλο -το αριστερό ΠΑΣΟΚ- θα συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θα μπορεί να συνυπάρχει στο ίδιο κόμμα με τον Μάνο και τον Ψωμιάδη, αλλά ούτε και τον Στ. Θεοδωράκη -που είναι αγαπητός στο 3% της βάσης του  ΠΑΣΟΚ.

Από αυτή την πλευρά το ΠΑΣΟΚ όντως επέστρεψε- όπως θέλουν ο Λαλιώτης και οι πρώην πρωθυπουργοί του, που δεν κατάλαβαν ότι επί τη εμφανίσει τους έχασαν ένα μεγάλο μέρος όσων πήγαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο. Το θέμα που θα κριθεί πολύ σύντομα αν το ΠΑΣΟΚ συμβαδίζει με έναν ακαθόριστο, αλλά κεντροδεξιό, νέο φορέα.

Οι εκλογές ανέδειξαν την Φώφη στην ηγεσία, αλλά ανέδειξαν έναν ακόμα ηγέτη: τον Νίκο Ανδρουλάκη– που η ίδια είχε αποκαλέσει Δούρειο Ίππο του ΠΑΣΟΚ. Η ενότητα στο νέο φορέα είναι δεδομένη, αλλά όχι και στο ΠΑΣΟΚ- που αποτελεί τον βασικό κορμό του. Που μπορεί και να σημαίνει ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα.