Παγκόσμια καμπάνια του Avaaz για την απαγόρευση των φορολογικών παραδείσων

Με την υποστήριξη του Γκόρντον Μπράουν

O  πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν -που διαδέχτηκε τον Μπλερ- άλλοτε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος υποστηρίει την εκστρατεία για τους φορολογικούς παραδείσους και την “αηδία” τους όπως λέει. “Τώρα όμως έχουμε μια ευκαιρία να τους σταματήσουμε — με μια διεθνή συμφωνία που θα απαγορεύει τους φορολογικούς παραδείσους και θα προβλέπει πρόστιμα και ποινές φυλάκισης στους φοροφυγάδες” γράφει το μήνυμά του στο Avaaz- όπου συγκεντρώνει υπογραφές.

“ΤΩΡΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ 1 ΕΚΑΤ. ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ…” είναι το μότο της καμπάνιας.  “Όταν ήμουν πρωθυπουργός, μπήκα κι εγώ στο στόχαστρο των εκστρατειών του Avaaz και σε διαβεβαιώ ότι φέρνουν πραγματικά αποτελέσματα. Το κίνημα του Avaaz εξελίσσει τον παγκόσμιο ιδεαλισμό. Και το σκάνδαλο των Paradise Papers μας δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Ας μην τη χαραμίσουμε…

Το πλήρες μήνυμα και η πλατφόρμα για υπογραφές είναι τα ακόλουθα:

“Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Πριν από 8 χρόνια, ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής της G20, προσπάθησα να βάλω τέλος στην αδικία των φορολογικών παραδείσων. Όπως δείχνει όμως η διαρροή των Paradise Papers, τρισεκατομμύρια εξακολουθούν να φυγαδεύονται στα πιο σκοτεινά μέρη της παγκόσμιας οικονομίας, για να γλυτώσουν τη φορολογία.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες της εποχής μας, που επιτρέπει στους πλουσιότερους του πλανήτη να βγάζουν την ουρά τους απέξω, όταν οι υπόλοιποι πληρώνουμε για την υγεία, την παιδεία και την προστασία των αδυνάτων.

Τώρα όμως έχουμε μια ευκαιρία να τους σταματήσουμε — με μια διεθνή συμφωνία που θα απαγορεύει τους φορολογικούς παραδείσους και θα προβλέπει πρόστιμα και ποινές φυλάκισης στους φοροφυγάδες. Και οι G20, οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, μπορούν να το κάνουν.

Υπόγραψε μαζί μου αυτήν την ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και επικεφαλής της G20 — αν 1 εκατ. από εμάς υπογράψουμε, θα του την παραδώσω εγώ προσωπικά, ζητώντας από αυτόν και τους υπόλοιπους ηγέτες να λάβουν επειγόντως μέτρα και να τελειώσουν τη δουλειά που ξεκινήσαμε το 2009. Υπόγραψε με ένα κλικ:

Στο μεταξύ έντονα αντιδρούν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. μετά τις αποκαλύψεις των Paradise Papers για το περίπλοκο νομικό σύστημα που ενισχύει τη φοροαποφυγή και την απόκρυψη των επενδύσεων των πλουσίων προσώπων και των μεγάλων εταιρειών. Η Κομισιόν πρόκειται να εκπονήσει μαύρη λίστα με φορολογικούς παραδείσους, για να την εγκρίνουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών τον επόμενο μήνα και να δρομολογηθούν κυρώσεις σε όσους βοηθούν τη φοροαποφυγή. Αυτό συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., ενώ η Γαλλία πρότεινε ακόμα και τη διακοπή της χρηματοδότησης των φορολογικών παραδείσων από οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το Avaaz είναι το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών με 44 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. “Κινητοποιούμαστε για να φέρνουμε τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες” όπως λένε.

“Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας <https://www.avaaz.org/el/highlights.php/?footer>.