Παρέμβαση Αβραμόπουλου για την τρομοκρατική προπαγάνδα στο Διαδίκτυο

Ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος συμμετείχε στη συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ. Κατά την παρέμβασή του στάθηκε στην τρομοκρατική προπαγάνδα μέσω του Διαδικτύου και την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου. Αναλυτικά ο έλληνας Επίτροπος τόνισε:

«Ζούμε σε μια περίοδο κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά της Ευρώπης. Κάθε χαμένη ζωή και κάθε τραυματισμός αποδεικνύουν με επώδυνο τρόπο ότι η ανοχή της κατάχρησης του Διαδικτύου από τους τρομοκράτες δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν περισσότερα. Γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση έχει μεγάλη σημασία. Το σημαντικότερο επίτευγμα της συνεργασίας που έχουμε από το 2015, στο πλαίσιο αυτού του Φόρουμ, είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει. Η εθελοντική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την κοινή προσήλωση.

Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Πρέπει να εντείνουμε τις δράσεις μας για να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών του Διαδικτύου και ζήτησαν την ανάληψη άμεσων δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το ίδιο έκαναν και οι ηγέτες των χωρών του G7 λίγες μέρες πριν.

Η τρομοκρατική προπαγάνδα δεν έχει καμία θέση στο Διαδίκτυο. Είναι ώρα για δράση. Η ανακοίνωση των μεγάλων διαδικτυακών πλατφόρμων σχετικά με ένα νέο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ενθαρρυντική.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ιδιαιτέρως θετική, καθώς είναι πρωτίστως ευθύνη των εταιριών του διαδικτύου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία στις πλατφόρμες τους. Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αποτελεί το πρότυπο για την παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία. Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην κοινή αυτή προσπάθεια και θα συμβάλλουμε ενεργά και με κάθε τρόπο για να τη στηρίξουμε.

Η πρόκληση

Η ριζοσπαστικοποίηση και η τρομοκρατία δεν γνωρίζουν σύνορα. Οι προκλήσεις αυτές είναι παγκόσμιες. Οι συζητήσεις μας θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην παγκόσμια προσπάθεια αφαίρεσης του τρομοκρατικού περιεχομένου από το Διαδίκτυο, καθώς και της δημιουργίας θετικών μηνυμάτων κατά της τρομοκρατίας.

Οι πληροφορίες που ανταλλάσσουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας είναι ο καλύτερος οδηγός για το μέλλον. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχόμενου, από τότε που ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας το 2015, έχουν καταγραφεί πάνω από 30.000 αναφορές τρομοκρατικού περιεχομένου. Και στις περισσότερες περιπτώσεις το υλικό αυτό αφαιρείται αμέσως. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να γίνει η διαδικασία αυτή πιο ευέλικτη, εύκολη και αποδοτική.

Γνωρίζω, από την επίσκεψή μου στη Silicon Valley, ότι ήδη αναπτύσσονται εργαλεία για την αυτοματοποίηση του εντοπισμού του τρομοκρατικού περιεχόμενου, κάτι που αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της χρήσης της βάσης δεδομένων (hashes).

Η βάση δεδομένων

Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα όπως η ποσότητα και το είδος των δεδομένων που μεταφέρονται στη βάση δεδομένων, η ταχύτητα της αφαίρεσης του περιεχόμενου, η αποτελεσματικότητα του εργαλείου, καθώς και η χρήση του από τις μικρότερες εταιρείες.

Με ικανοποίηση πληροφορήθηκα την επιθυμία που έχουν εκφράσει ορισμένες μικρότερες εταιρείες να συμμετάσχουν στη βάση δεδομένων (hashes). Αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη, και προσβλέπω στην υποστήριξή τους από τις εταιρείες που ήδη συμμετέχουν.

Η αποτελεσματικότητα των θετικών μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας μας. Γνωρίζω ότι υπάρχουν δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτοβουλίας μας “Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών”.

Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας τόσο στο πλαίσιο αυτού του φόρουμ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μας στη βάση της κοινής μας δέσμευσης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.»