Συμβούλιο αρχηγών για γέλια και για κλάματα…

Του Νίκου Λακόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΘα μπορούσε να είναι ένα διαμαθητικό, μια συνεδρίαση δεκαπενταμελούς, αλλά αν ήταν μαθητές θα είχαν πιο σοβαρή στάση την κρίσιμη αυτή στιγμή που περνά η χώρα- με άγνωστες συνέπειες. Το λιμάνι έχει κατακλυστεί από πρόσφυγες. Η Πλατεία Βικτωρίας σε κατάσταση απελπισίας. Και στην Ειδομένη δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά μέσα στη λάσπη- άνθρωποι τρέχουν να βοηθήσουν σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης.

«Πως διατηρείσαι;» ήταν το ερώτημα του κ. Τσίπρα. «Παίζω μια φορά την εβδομάδα μπάσκετ», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Εγώ καπνίζω γιατί και ο παππούς μου που κάπνιζε πήγε 110 χρονών» πετάχτηκε ο Λεβέντης. Κάθε φορά που μιλούσε η Φώφη, εκείνος έκανε τον σταυρό του! Αλλά όταν τάβαλε με τον Κυριάκο- που είχε και γενέθλια (τα σοκολατάκια τα πλήρωσε η Προεδρία)- εκείνος τον αποπήρε: ‘Δεν σηκώνω εγώ ανέκδοτα”. “Ασε μας, ρε Λεβέντη” είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ- που γενικά δεν συμμετέχει.

Ήταν το περίφημο Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών. Η Φώφη Γεννηματά πλησίασε τους πρακτικογράφους και τους έδωσε μία παράγραφο για να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση ως δήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη κι αναξιόπιστη. «Δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. “Γιατί μπορείτε να το κάνετε και σεις Κυριάκο και Σταύρο” είπε εκείνη. Ο Σταύρος σκεφτόταν ποιον να προτείνει για υπερυπουργό.

“Εσύ θα είσαι ο υπερυπουργός”είπε ο πρωθυπουργός στον Δημήτρη Τσιόδρα- που συνόδευε τον Θεοδωράκη. Ο Πρόεδρος  ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο. «Οι θέσεις σας έχουν καταγραφεί στα πρακτικά και θα επισημαίνουμε και στην ανακοίνωση πως ασκήσατε κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση». Μετά από οχτώ ώρες το κοινό ανακοινωθέν είναι σαφές. Το πρόβλημα δεν είναι δικό μας! Είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Η Ελλάδα «θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της» αλλά φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. « Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της». Με άλλα λόγια η Ευρώπη να πάει να κόψει τον λαιμό της. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ «υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις». Είναι η Ευρώπη που «οφείλει».

Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους. Να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος, μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.  Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι φταίμε μεις; Oι άλλοι φταίνε και ειδικά η Τουρκία που «δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις». Αυτή πρέπει να “διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους”.

Έχετε δίκιο. Ένα δεκαπενταμελές θα ήταν πιο σοβαρό κι εδώ μιλάμε για εθνικό συμβούλιο των αρχηγών της χώρας. Αν ένα πλοίο κάνει την απόσταση Πειραιάς- Κρήτη, πόσο θα κάνουν αν συνεργαστούν- πέντε πλοία; Mε άλλα λόγια, αν το κάθε κόμμα χωριστά δεν έχει πολιτική, όλα μαζί θα έχουν; Φυσικά κανείς δεν πρόκειται να διαφωνήσεις με όλες αυτές τις προτάσεις του «Δεκαπενταμελούς»- εκτός από το ΚΚΕ που δεν …μπαίνει σε αλεσβιρίσι με την Ευρωπαϊκή Ένωση- κι έχει ήσυχη την συνείδησή του. Και τον Λεβέντη που χαρακτήρισε τη συνάντηση φιάσκο- πριν τελειώσει- αφού δεν συζητά όλα τα θέματα.

Προφανώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατά στάση Πόντιου Πιλάτου, ούτε να κάνει πολιτική με ευχές και αιτήματα. Δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, ούτε μη κυβερνητική οργάνωση- που ούτε αυτό δεν καταφέρνει  να είναι. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παλαιότερα καταγράφονταν και ταυτοποιούνταν περίπου οι μισοί πρόσφυγες, αλλά τώρα- βρήκε πενήντα ακόμα αστυνομικούς- και τους καταγράφει όλους. Τι θέλουν οι Ευρωπαίοι; Δικό τους είναι το πρόβλημα. Μην αφήσουμε και τους τζιχαντιστές, όπως είπε και ο υπουργός Άμυνας- και πάνε στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ πόσους μετανάστες “αντέχει”η Ελλάδα. Πενήντα χιλιάδες -που μας ζήτησαν- ή εκατόν πενήντα χιλιάδες- που είπε ο Κοτζιάς, με το …μάτι. “Εγώ λέω εκατό χιλιάδες” λέει ο κ. Μουζάλας. “Να λύσουμε και το δημογραφικό”.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει- κανένας δεν ελέγχει, ούτε κι ασχολείται, με το πρόβλημα -πλην Μουζάλα. Η ίδια η συγκρότηση ξεχωριστού “υπουργείου” είναι η αναγνώριση πως τα αρμόδια υπουργεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα- γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν-ένα χρόνο τώρα- κανένα πρόβλημα. Η κυβέρνηση παρατηρεί και σχολιάζει τις εξελίξεις. Ο υπουργός-που είναι κατά του ΝΑΤΟ είπε να καθυστερήσει τις”ροές”, αλλά μπερδεύτηκαν κι έφτασαν στο λιμάνι. Δεν τον ενημερώνουνε αυτόν κιόλας. Ο λαός στους καταυλισμούς σώζει την χώρα.

Η κυβέρνηση θα πάει να τους τα πει στην Ευρώπη. Μη σου πω θα ασκήσει  και βέτο, αν και δεν γνωρίζει ακόμα που και σε τι και πως. Η υπουργός Τουρισμού, λέει στην ΕΡΤ να μη μιλάμε για το θέμα γιατί περιμένουμε τουρισμό. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι μπαίνουν καθημερινά στη χώρα περί τους 1.500 με 2.000 ανθρώπους και βγαίνουν μόνο 200 με 300.  Αλλά είναι αισιόδοξος. Άλλωστε η Ανάσταση θα έρθει το Πάσχα, όπως είπε πρόσφατα. Η κατάσταση είναι «δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη» είπε και εξέφρασε την …ελπίδα ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία για να επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα. Αφού είμαστε 1/50 της Ευρώπης, τόσους πρόσφυγες θα δεχτούμε. Τελεία και παύλα. Να πάει να πνιγεί η Ευρώπη.

Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην τηρήσει η Τουρκία της υποχρεώσεις της. Να μην τελειώσει ο πόλεμος ή να συνεχιστεί η μετανάστευση, αφού οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να γυρίσουν σε μια κατεστραμμένη χώρα. Υπάρχουν και οι μετανάστες πέρα από τους πρόσφυγες που δεν προέρχονται μόνο από την Συρία. Ως τώρα όλη η πολιτική της κυβέρνησης στηριζόταν στην άποψη πως οι πρόσφυγες δεν θα μείνουν. Προχθές, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναγνώρισε πως- με κλειστά σύνορα- μάλλον θα μείνουν. Ο υπουργός Εξωτερικών, από όταν χόρεψε με τον Νταβούρογλου το We are the World- Michael Jackson-  είναι επίσης αισιόδοξος. Με την Τουρκία θα τα βρούμε.

Μονάχα μερικοί κακοπροαίρετοι βλέπουν πως το προσφυγικό μπορεί -πέρα από το ίδιο πρόβλημα-να απομονώσει τη χώρα, η οποία σκέφτεται να λύσει το πρόβλημα με …βέτο (που δεν έχει). Η  Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στα Βαλκάνια, τη γειτονιά της. Η κυβέρνηση ελπίζει στην Μαντάμ -Go Home!- Μέρκελ. Οι μεμψίμοιροι  βλέπουν πως το ΝΑΤΟ δεν ήρθε για να παίξει ρόλο πορτιέρη –και μάλιστα δωρεάν. Πως ήδη η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τα έξι μίλια στο Αιγαίο και πως τις επόμενες βδομάδες η κυβέρνηση- που έλυσε το …ασφαλιστικό, δεν θα έχει να συζητήσει τις «προσφυγικές ροές», όπως λέγονται εκλεπτυσμένα. Θα έχει να συζητήσει εθνικά θέματα -που δεν είναι και η δυνατή κατηγορία του Αλέξη.

Αλλά αυτά αύριο.

Κι αύριο, όπως έλεγε η Σκάρλετ Ό Χάρα- στο “Οσα παίρνει ο Άνεμος- θα είναι μια καινούργια, μια άλλη μέρα.