Η Βουλή, τα δάνεια, οι βουλευτές, οι μάρτυρες, η σοβιετοποίηση και ο …Γ. Κουρής


Γράφει ο Συγκλητικός

Όσοι παρακολουθούν τις εργασίες της επιτροπής της Βουλής που ερευνά – υποτίθεται – τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ, μάλλον αισθάνονται προσβεβλημένοι. Πολλοί από τους πρωταγωνιστές και μάρτυρες αυτής της επιτροπής προσβάλουν τη νοημοσύνη τους. Υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις για όσα έχουν διαδραματιστεί ως τώρα σ’ αυτή τη επιτροπή που χαρακτηρίζουν – απογοητευτικά -τις εργασίες της. Λίγοι ήταν οι μάρτυρες που μίλησαν με σοβαρότητα, έστω και αν προσπαθούσαν να περιφρουρήσουν τα συμφέροντά τους.

Πρώτον. Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες αποδείχθηκε ότι από τρελό και από … Κουρή μαθαίνεις την αλήθεια. Ίσως ο μόνος που μίλησε καθαρά και είπε αλήθειες ήταν ο Γιώργος Κουρής. Κάνοντας ακόμη και τον τρελό και τον γραφικό σε πολλές περιπτώσεις και αποφεύγοντας έξυπνα υποθέσεις που αφορούν τον ίδιο μίλησε για πρόσωπα και πράγματα χωρίς πρόσχημα. Ίσως ήταν ο μόνος που διαφώτισε την επιτροπή ήταν αυτός. Οι άλλοι μάρτυρες περιορίστηκαν σε υπεκφυγές, παραπλανητικές απαντήσεις, κήρυξη άγνοιας σε θέματα που ξέρουν καλά, ενίοτε και εμφανείς προσπάθειες απαξίωσης η εξαπάτησης της επιτροπής. Πάντως το μόνο που δεν έδιναν ήταν απαντήσεις.

Δεύτερον. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές -μέλη της επιτροπής σε πολλές περιπτώσεις το θέμα ήταν οικτρό. Υπήρχαν βουλευτές που λειτουργούσαν σαν πολιτικοί επιτετραμμένοι της πλειοψηφίας και άλλοι σαν πασαδόροι κάποιων μαρτύρων. Ζητούσαν απαντήσεις που υπήρχαν ήδη στα έγγραφα που έχει στη διάθεση της η επιτροπή για να περνάει ο χρόνος, αβαντζάριζαν τους ερωτώμενους και εμφανίζονταν σαν συνεργοί και όχι σαν ανακριτές τους. Σε κάθε περίπτωση το μόνο που δεν τους ενδιέφερε ήταν να προκύψει η αλήθεια. Ειδικά στον τρόπο λειτουργίας των καναλιών, τις συναλλαγές τους και τις μισθοδοσίες με τα δανεικά.

Τρίτον. Σε ό,τι αφορά τα κόμματα ήταν εμφανής η προσπάθεια συσκότισης και συμψηφισμών. Το τραπεζικό χρήμα που δόθηκε με παρεμβάσεις και χάθηκε ήδη ήταν πρόβλημα μόνο όταν έρεε προς το αντίπαλο κόμμα. Είναι φανερό ότι κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει γι’ αυτό και ας πρόκειται για εμφανή παρανομία και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κανείς στην επιτροπή δεν ζήτησε τα πορίσματα που υπάρχουν για το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του τραπεζικού χρήματος.

Τέταρτον. Σε ό,τι αφορά την τηλεόραση και την ενημέρωση η επιτροπή σχεδόν αποδέχτηκε την ανάγκη για … σοβιετοποίηση της τηλεόρασης, την οποία ζήτησε κυρίως ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής που ρωτούσε γιατί το κόμμα του δεν έχει προβολή αντίστοιχη με το εκλογικό ποσοστό του. Κανείς δεν του είπε ότι η ειδησεογραφία αξιολογείται από δημοσιογράφους κατά τη κρίση τους και δεν επιβάλλεται από κρατικά όργανα. Τα ΜΜΕ προβάλουν ότι είναι ενδιαφέρον και όποιον έχει ενδιαφέρον γιατί ο σκοπός τους είναι να προσελκύσουν θεατές και δεν έχουν καμιά υποχρέωση να προβάλουν αναλογικά οτιδήποτε λένε και κάνουν τα κόμματα –πλην των προεκλογικών περιόδων. . Αλλιώς θα ήταν πανομοιότυπη η ειδησεογραφία σε όλα τα κανάλια αλά Σοβιετική Ένωση, ή σαν την δική μας χούντα.

Μετά από όλα αυτά είναι μάλλον προβλέψιμο τι θα περιλαμβάνει το πόρισμα αυτής της επιτροπής. Ή μάλλον τα …πολλά πορίσματα με τα οποία θα προσπαθούν να καλύψουν, ο καθένας, τους δικούς τους καναλάρχες και τα δικά τους κόμματα.