Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Όταν ο Μητσοτάκης γίνεται “βαποράκι” μιας ανατριχιαστικής ιδέας

Του Γ. Λακόπουλου

Τι ακριβώς είναι το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», που εισηγήθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, το συζητάει η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χαιρέτησε η  Bιld; Για να χαιρετίσουν τον χαιρετισμό με ενθουσιασμό οι μιντιακοί  υποστηρικτές τους στην Ελλάδα…

Προτείνει  στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19» -όπως αναφέρει  στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη».

Για πρώτη φορά στη θητεία του ως Πρωθυπουργός εμφανίζεται να αναλαμβάνει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Αλλά τα φαινόμενα απατούν.

Η αλήθεια βρισκεται στο παρασκήνιο. Βοούν οι Βρυξέλλες ότι η ιδέα ανήκει στον Μάνφρεντ Βέμπερ και ο  Κυριάκος χρησιμοποιήθηκε ως “βαποράκι” της γερμανικής δεξιάς.

Γι’ αυτό είναι οι φίλοι. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, προ διετίας υπήρξε σφοδρός πολιτικός έρωτας μεταξύ Βέμπερ και Μητσοτάκη.

 Ο δικός μας, τον θεωρούσε σίγουρο πρόεδρο της Κομισιόν και τον έφερε στο Ζάππειο σε μια αξέχαστη τελετή, που κατέληξε σε φιάσκο.  

Αλλά οι καλές φιλίες διατηρούνται και τώρα ξανάσμιξαν τ’ αηδόνια. Ο Μητσοτάκης βγήκε μπροστά σε μια στημένη διαδικασία για «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ως διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας».

Η Bild ενθουσιάστηκε και το έδειξε με πρωτοσέλιδη και φωτογραφία του  Μητσοτάκη: «Ελευθερία στα ταξίδια μόνο με το εμβόλιο – Εντυπωσιακό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αν επρόκειτο το θέμα να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιανουαρίου του το χάλασε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις. «Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα. Πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους, όχι για ταξίδια Δεν είναι καλό να χωρίσουμε την Ευρώπη στα δύο».

Ακολούθησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.  Συνιστά στις χώρες να μην απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού από εισερχόμενους ταξιδιώτες, με πιστοποιητικά, αλλά να εφαρμόσουν συντονισμένα, τεκμηριωμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια.

Αλλά στον ενθουσιασμό του ο Μητσοτάκης αυτο- καρφώθηκε: «το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προσφέρει επίσης ένα κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό».

Εδώ είναι το ψαχνό. Διαβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός -γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς- αλλά δια του Πιστοποιητικού θέλουν να τον επιβάλλουν εμμέσως.

Ειδικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαλύπτεται από τις αντιφάσεις της.  Ενώ λέει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, ούτε θα τον θέσει ως προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος» συμπληρώνει ότι «τα άτομα, ωστόσο, που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα».

Φακελώνοντας όσους εμβολιάσθηκαν αυτομάτως φακελώνουν και  όσους δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Ανατριχιαστικό.

 Ο ημέτερος Πρωθυπουργός μπήκε στο κόλπο από νωρίς- αναζητώντας διέξοδο στο δικό του φιάσκο. Εμβολιαζόμενος μάλιστα είπε περιχαρής:  «Σήμερα όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας».

Το αντίθετο. Οι πολίτες εξοργίζονται με την οργουελική ιδέα για  υγειονομικό διαβατήριο- όπως θα χρησιμοποιηθεί το ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολίου.

Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να ταχθεί κατά του εμβολιασμού.  Οι πολίτες πρέπει να εμβολιασθούν. Αλλά με τη θέλησή τους. Όχι με την απειλή του στιγματισμού ή τον εκβιασμό ότι δεν θα ταξιδεύουν ή δεν θα μπορούν να πάνε στο θέατρο.

Δεν νοείται να χωριστούν σε δυο κατηγορίες και όσοι δεν εμβολιασθούν να  αντιμετωπίζονται ως «μιάσματα», ενώ οι εμβολιασθέντες να έχουν «προνόμια».

Αυτό παραπέμπει στις παλιές αντιλήψεις -της καθ’ ημάς Δεξιάς και των ολοκληρωτισμών- για όσους δεν συντάσσονται με την κυρίαρχη άποψη.

Στη δεύτερη δεκαετία του 21ού αιώνα, ο καθένας έχει το απόλυτο δικαίωμα στο σώμα του. Το λέμε άλλωστε για τις  γυναίκες όταν πρόκειται για τις αμβλώσεις.

Είναι κατοχυρωμένο στα Συντάγματα και τις διακηρύξεις ανθρωπίνων  δικαιωμάτων.

Καμιά κυβέρνηση δεν δικαιούται να πειθαναγκάσει κάποιον να εμβολιαστεί και αν δεν το κάνει να τον κατατάξει σε πολίτη Β’ κατηγορίας. Στο πρώτο δικαστήριο που θα προσφύγει ο πρώτος πολίτης αυτό θα καταπέσει.

Η  κοινωνία δεν θα δεχθεί να χωριστεί με βάση το εμβόλιο και η Πολιτεία να ζητάει κάτι σαν τα παλιά πιστοποιητικά κοινωνικών  φρονημάτων.  Θα στραφεί εναντίον όποιας κυβέρνησης χωρίζει ακόμη και οικογένειες, με βάση το εμβόλιο.

Απερίσκεπτα ο Έλληνας Πρωθυπουργός σχεδιάζει να βάλει σε κρίση τις σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες που δεν θα καταφύγουν στην εξωφρενική ρύθμιση αποβολής όσων δεν εμβολιαστούν.

Προφανώς δεν  αντιλαμβάνεται ότι η άρνηση στο εμβόλιο δεν προέρχεται από το εμβόλιο. Οι πολίτες που το αρνούνται απλώς δεν πιστεύουν τους πολιτικούς. Δεν τους εμπιστεύονται την υγεία τους και τη ζωή τους.