Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπόλογος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αν τα αθροίσουμε προκύπτει η μεγαλύτερη κατηγορία που μπορεί να βαρύνει έναν Πρωθυπουργό: προσωπικά παιχνίδια με τρίτους, για τα εθνικά θέματα.

Δυο κατηγορίες προσώπων το περίμεναν: οι ενημερωμένοι και οι υποψιασμένοι.

Οι πρώτοι γνώριζαν την ακριβή ατζέντα της Ι.Χ. μυστικής διπλωματίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

-Κυρίως ξένοι διπλωμάτες και επικεφαλής κυβερνήσεων, από τους οποίους άλλωστε διέρρευσαν σε κάποιες περιπτώσεις πληροφορίες για το αλισβερίσι του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, μέσω συμβούλων τους.

Ήταν αποκαλύψεις για θέματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που στην Ελλάδα δεν γνώριζε ούτε ο υπουργός Εξωτερικών!

Οι υποψιασμένοι ήταν όσοι διάβαζαν πίσω από τις γραμμές της κινητικότητας στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Ουάσιγκτον.

Αποκρυπτογραφούσαν, μετά από συναντήσεις κορυφής, τις δηλώσεις του Μητσοτάκη για «αμοιβαία καλή θέληση», «διαφορές», ζώνες» κλπ.

Αυτά απείχαν από τις πάγιες ελληνικές διατυπώσεις. Όπως σε κάθε ευκαιρία έσπευσε , να τις υπενθυμίζει στον Πρωθυπουργό ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος- αλλά αποσιωπούσε η διάδοχός του.

Στις συναντήσεις δεσπόζει το, αιφνίδιο, γεύμα Ερντογάν-Μητσοτάκη με θέα το Βόσπορο, μετά από το οποίο ο ημέτερος Πρωθυπουργός κήρυξε «νέα αρχή»-, που κατέρρευσε στη συνέχεια.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε δημόσια ότι δεν είχε ιδέα για την προετοιμασία και το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης. Ότι έμαθε, το έμαθε εκ των υστέρων- και όχι απαραίτητα απ΄ τον Πρωθυπουργό.

Μετά την «θριαμβευτική» – αλλά υποτελή- επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν τον κατηγόρησε ότι παραβίασε «όσα είχαν συμφωνήσει» μεταξύ τους. Ποτέ δεν μάθαμε τι ακριβώς.

Μαθαίνουμε τώρα από την «Εστία» ότι τα πράγματα ήταν χειρότερα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης– που ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική Μητσοτάκη σε θέματα που αφορούσαν την Κύπρο και ντα συμφέροντά της , ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμφωνα όσα φέρεται να έχει αναφέρει σε Κύπριο εκδότη, η Κύπρος δεν είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επί Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προωθούσε το αίτημα των ΗΠΑ για διακοπή των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής προκειμένου να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Επίσης- αποδέχθηκε την κατασκευή αγωγού που παρέκαμπτε την Κύπρο , ενταφιάζοντας τον East Med.

Να πάμε λίγο πίσω. Δεν ξέρουμε αν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ανήκει στους ενημερωμένους ή στους υποψιασμένους, αλλά δεν μπορεί τον Οκτώβριο του 2019 να είπε τυχαία από το «Βελίδειο»:

-«Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε» με την Τουρκία, πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον ….. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού».

Αν τα αθροίσουμε προκύπτει η μεγαλύτερη κατηγορία που μπορεί να βαρύνει έναν Πρωθυπουργό: προσωπικά παιχνίδια με τρίτους, για τα εθνικά θέματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπόλογος…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR