Νίκος Φίλης: Ρετρό

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Εφόσον αυτά γίνονται γνωστά προεκλογικά, ουδείς ψόγος: θα κριθούν στην κάλπη.

Οι ανακοινώσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, για όσα θα κάνει η επιδιωκόμενη «προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» έχουν θετική απήχηση, αλλά όχι πάντα.

Για παράδειγμα η απάντηση της Κουμουνδούρου στην αναθερμανθείσα εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το άρθρο 16:

Ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης παρουσίασε στους Πρυτάνεις το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα ΑΕΙ.

Το πρώτο αξιοσημείωτο- που ασφαλώς θα αξιολογηθεί από τους ψηφοφόρους στην πορεία προς τις κάλπες- είναι ο ίδιος ο τομεάρχης.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015, με ανανεωμένη λαϊκή εντολή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα πείραμα: ανέθεσε το υπουργείο Παιδείας σε κάποιον που δεν είχε πανεπιστημιακό τίτλο- και η ΝΔ χαρακτήρισε «αιώνιο φοιτητή».

Ο ίδιος ο Νίκος Φίλης δεν έδειξε ενόχληση: «Δεν είναι μυστικό, ότι δεν έχω πάρει πτυχίο στη Νομική με επιλογή μου, παρότι μπήκα από τους πρώτους».

Ωστόσο το «πείραμα» να νομοθετεί για τα ΑΕΙ κάποιος που τα εγκατέλειψε, δεν βγήκε και δεκατέσσερις μήνες αργότερα ο Πρωθυπουργός τον αντικατέστησε- χωρίς ως το τέλος της θητείας του να του δώσει άλλο χαρτοφυλάκιο.

Άλλωστε δεν το επέτρεπε και η οξεία ένταση που χαρακτήρισε έκτοτε τις εσωκομματικές σχέσεις τους.

Μετά την ήττα του 2019, ο Φίλης ορίσθηκε αρμόδιος «Τομεάρχης» και ίσως εν δυνάμει μέλλω νυπουργός Παιδείας.

Μάλλον παραδόξως για ένα κόμμα που έχει στις γραμμές του πληθώρα διακεκριμένων πανεπιστημιακών.

Με αυτή την ιδιότητα αντιπολιτεύεται την κυβερνητική δραστηριότητα στον εκπαιδευτικό χώρο, και παρουσίασε τα σχέδια του κόμματός του, αν κερδίσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάσθηκαν, αρμοδίως, στη σύνοδο των Πρυτάνεων η νέα κυβέρνηση Τσίπρα θα αναλάβει , επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων Μητσοτάκη – Κεραμέως.

Ένας νέος νόμος- πλαίσιο «θα αναβαθμίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Πχ η χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα διπλασιαστεί, οι Σύγκλητοι θα ανακτήσουν τις παλιές αρμοδιότητες και, οι πανεπιστημιακές αρχές θα εκλέγονται από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Θα καταργηθεί, η -μάλλον ήδη καταργηθείσα- πανεπιστημιακή αστυνομία, μαζί με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και την ισοδυναμία των κρατικών τίτλων ΑΕΙ, με τα χαρτιά των κολλεγίων.

Από το γενικό πνεύμα των εξαγγελιών Φίλη, μένει η αίσθηση ότι το «νέο πανεπιστήμιο» θα είναι η επιστροφή του στο 2019- όταν η τριτοβάθμια εκπαίδευση μάλλον δεν ήταν στα καλύτερά της.

Συνάγεται επίσης ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο «θα επιστρέψει η Δημοκρατία». Ίσως μαζί με την ενδεχόμενη επιστροφή , του υπουργού που δεν τα κατάφερε το 2016.

Εφόσον αυτά γίνονται γνωστά προεκλογικά, ουδείς ψόγος: θα κριθούν στην κάλπη.

Αλλά το να προβάλλεται ως στόχος του μέλλοντος η «δημοκρατική εκπαίδευση» κατά τον τρόπο που ωφέλησε τη Δημοκρατία, αλλά έβλαψε την εκπαίδευση, κάπως ρετρό είναι;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR