FRESH

Πλήρες μέλος της Πρωτοβουλίας 16+1 γίνεται η Ελλάδα

Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόμο – Παρουσία του Αλ. Τσίπρα, που στις 27 Απριλίου θα βρεθεί στο Πεκίνο για τη σύνοδο της πρωτοβουλίας, η διαδικασίας ένταξης που επιβεβαιώνει τον κομβικό ρόλο της χώρας για την Κίνα στην περιοχή

Προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, θα προσδώσει η σημερινή ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος στην Πρωτοβουλία 16+1 -θα μετονομαστεί πλέον σε «17+1»- παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Επιπλέον, σε διπλωματικό επίπεδο θα συμβάλει σημαντικά και στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, με τα κράτη της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Ντουμπρόβνικ για να συμμετάσχει στην 8η Σύνοδο Κορυφής Κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας – Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας 16+1, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται να έχει επιπλέον ξεχωριστή συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Καθώς το όλο εγχείρημα αποτελεί παράλληλη -και ενίοτε συμπληρωματική- δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου, που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής, ο Αλ. Τσίπρας προγραμματίζεται να συμμετάσχει στη σύνοδο της πρωτοβουλίας στις 27 Απριλίου στο Πεκίνο, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Η ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία αυτή κατέστη δυνατή μόνο κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχει η Ελλάδα ως πλήρες μέλος, εφόσον η Βόρειος Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα.

Επισημαίνεται, τέλος, η παράλληλη συμμετοχή του ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου στη Διάσκεψη της Διαδικασίας του Βερολίνου, που πραγματοποιείται επίσης σήμερα στη Βαρσοβία, και στην οποία η Ελλάδα επίσης έγινε μέλος μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Διαδικασία του Βερολίνου αποσκοπεί στην υποβοήθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, δίδοντας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και τη συνδεσιμότητα. Οι συζητήσεις στη Βαρσοβία θα εστιάσουν σε ειδικότερες πτυχές, όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τα διμερή ζητήματα των χωρών της περιοχής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ