Ποιος κυβερνάει αυτό το κόμμα; Θα αφήσει ο Μητσοτάκης τους ακραίους της ΝΔ να βάλουν ανθρώπους να σκοτωθούν μεταξύ τους;

Του Γ. Λακόπουλου

“O βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.“

Άρθρο 60 του Συντάγματος:

O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων”.

Άρθρο 61 του Συντάγματος:

Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να κατανοήσει κανείς ότι το  Σύνταγμα ορίζει ρητά πως οι βουλευτές  ψηφίζουν κατά συνείδηση και  χωρίς  επηρεασμούς. Δεν νοείται βουλευτική ψήφος υπό απειλή  ή υπό εκβιασμό.

Εν τούτοις ένα κομματικό  στέλεχος της ΝΔ-  επικεφαλής Νομαρχιακής Επιτροπής -παροτρύνει τους πολίτες να ασκήσουν πιέσεις σε συγκεκριμένου βουλευτές  για να ψηφίσουν κατά πως νομίζει αυτός.. Η παρότρυνση  είναι   ρητή , επιθετική και κατευθύνεται σε συγκεκριμένους βουλευτές  των οποίων κοινοποιεί και τα τηλέφωνα και τους φοβερίζει  ότι θα στιγματιστούν ως “προδότες”.

Στέλνουμε μήνυμα ή παίρνουμε τηλέφωνο σε αυτούς που φαίνονται πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση που θα προδώσει την Μακεδονία μας. Τους λέμε ότι αυτό δεν θα ξεχαστεί. Να μην τολμήσουν να προδώσουν την Μακεδονία».

Ως εδώ  θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένας  σαλεμένος παίρνει το Σύνταγμα  στα χέρια του. Η εισαγγελική παρέμβαση  που ήδη εκδηλώθηκε θα  αναζητήσει  συγκεκριμένες παραβιάσεις του νόμου. Αλλά  τα πράγματα δείχνουν ότι  δεν πρόκειται μια μεμονωμένη πρωτοβουλία. Ή, αν ήταν στην αρχή, στη συνέχεια  έλαβε την επίσης κάλυψη της ΝΔ.

Ο αναπληρωτής πορτ παρόλ  του Κυριάκου Μητσοτάκη  -μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και την Νικόλ Λειβαδάρη – είπε ότι “το να παίρνει τηλέφωνο ο ψηφοφόρος σε πολιτικά γραφεία δεν είναι εκφοβισμός. Δεν είναι απλά δικαίωμα, είναι υποχρέωση”.

Κατά τα λεγόμενα του “το να ζητά ένας ψηφοφόρος από τον εκλεγμένο εκπρόσωπό του να μην ψηφίσει κάτι, είναι συνταγματική του υποχρέωση. Οι πολιτικοί έχουμε υποχρέωση να ακούμε τον λαό”.

Ο ίδιος δεν είναι  βέβαια ακόμη πολιτικός,, απλώς προσπαθεί να γίνει- με εριστικό τρόπο συνήθως. Αλλά κατά σύμπτωση (;)με ανάλογη  επιχειρηματολογία έσπευσε να δικαιολογήσει τις παροτρύνσεις του και ο αρχικός δράστης.

Θεωρεί  αυτή τη πρακτική συνηθισμένη “σε όλο τον πολιτισμένο δημοκρατικό κόσμο” και  λέει  ότι “η πίεση του τάχα επίμαχου μηνύματος είναι πολιτική”.

Δεν περνάει όμως  απαρατήρητη  φράση του: ” Άλλοι είναι αυτοί που πολιτεύτηκαν και πολιτεύονται με βία και μολότοφ”.  Ό,τι έχει σπείρει μέχρι τώρα  η ΝΔ αρχίζει να φυτρώνει.

Η κάλυψη που προσφέρει επισήμως η αξιωματική αντιπολίτευση στο συγκεκριμένο  κομματικό στέλεχος μεταφέρει το πρόβλημα κατ’  ευθείαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τρόπο που παραπέμπει στη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά  τη δολοφονία του  βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς της εποχής: “Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;”

Εν προκειμένω ποιος κυβερνάει αυτό  το κόμμα; Ο  αρχινομαρχιακός  της ΝΔ και ο επίσημος εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ  -με τη σαθρή επιχειρηματολογία τους-  δείχνουν ότι δεν έχουν αίσθηση των συνεπειών που μπορεί να έχει αυτή η παρότρυνση. Αντίθετα επιμένουν, παρότι όσα λένε δεν στέκονται.

-Το Σύνταγμα κατοχυρώνει απόλυτα το ανεμπόδιστο  της βουλευτικής ψήφου -και είναι παράδοξο ότι  σιωπούν οι νομομαθείς της ΝΔ-  και εν προκειμένω έχουμε οργανωμένη παρεμπόδιση, καθώς κάποιοι από τους βουλευτές απειλούνται ήδη.

-Ποτέ δεν υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση  άσκησης προσωπικής  πίεσης σε βουλευτές  με τέτοια μέσα. Υπήρχαν  γενικές διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις ακόμη και έξω από τη Βουλή, διατύπωση αντιρρήσεων με ένταση ενίοτε. Αλλά  όχι οργανωμένη προσωπική στόχευση από κόμμα.  Μια  εφημερίδα που έβαλε κάποτε τηλέφωνα συνδικαλιστών, παροτρύνοντας τους αναγνώστες της να τους πιέζουν για να σταματήσουν μια απεργία  αποδοκιμάσθηκε.

– Το επιχείρημα  ότι αποτελεί… υποχρέωση του ψηφοφόρου να ζητά από τον εκλεγμένο εκπρόσωπό του “να μην ψηφίσει κάτι” είναι  ψευδές. Δεν τους “ζητούν κάτι”. Τους λένε ότι ” δεν θα ξεχαστεί” αν ” τολμήσουν να προδώσουν την Μακεδονία”.

Τι άλλο από άμεση απειλή, ακόμη και για τη  ζωή ενός βουλευτή , είναι ότι θα … χαρακτηριστεί “προδότης” αν ψηφίσει αυτό και όχι το άλλο;

-Αν υπάρχει αυτό το δικαίωμα και αυτή η υποχρέωση  από τη μια πλευρά  τι θα συμβεί αν αρχίσουν να το ασκούν και όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας  των Πρεσπών απειλώντας  όσους την καταψηφίζουν;  Ποιοι δεν αντιλαμβάνονται στη ΝΔ ότι  αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να βάλουν τους πολίτες να σκοτώνονται μεταξύ τους;

 Προβοκάτσια κατά Κυριάκου;

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης -που ενδεχομένως βρέθηκε προ τετελεσμένων με αυτές τις πρωτοβουλίες- πρέπει όχι απλώς να  να σταματήσει αυτή τη πρακτική, αλλά να αναζητήσει και ποιος υποκινεί τον κομματικό  παράγοντα να οργάνωσει την επιχείρηση, αλλά και τον εκπρόσωπό του να του προσφέρει κεντρική κάλυψη. Εδώ μυρίζει προβοκάτσια. Όχι μόνο κατά του πολιτεύματος, αλλά και κατά του προέδρου της ΝΔ.

Οι πολίτες έχουν  δεν έχουν δείγματα  ότι ο Κυριάκος  θεωρεί “προδοσία”τη συμφωνία. Απλώς δεν συμφωνεί – αν και αυτό δεν είναι σίγουρο. Αυτό λέει τουλάχιστον. Σε  καμία περίπτωση  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν χαρακτήρισε “προδότη” έναν βουλευτή που την ψηφίζει. Ούτε  θέλει να στήσει νέα “ΚΑΡΦΙΤΣΑ” στο μαλακό υπογάστριο της ΝΔ.

Κάποιοι όμως έδωσαν στον εαυτό τους το δικαίωμα να αποφαίνονται ποιος είναι προδότης και ποιος πατριώτης και αυτό θυμίζει ζοφερές περιόδους,  τις οποίες μόνο οι Χρυσαυγίτες νοσταλγούν σήμερα.

Ότι αυτό βρίσκει έδαφος  και στο κόμμα του πρέπει να τον προβληματίσει..  Κάποιοι του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια. Κι αυτοί βρίσκονται μέσα στη ΝΔ.