Ποιο Κινάλ; Με σημαδεμένες τράπουλες οι αρχαιρεσίες, μετά τη Φώφη

Toυ Γ. Λακόπουλου

Αν δεν αλλάζει κάτι στο Κινάλ, είναι ότι όλα αλλάζουν με ταχύτητα στο εσωτερικό  του.

Πριν από  λίγο  καιρό η Φώφη Γεννηματά είχε στο τσεπάκι την επανεκλογή της. Μετά φάνηκε να υποχωρεί.  Και πριν προλάβει να οργανώσει την ανάκαμψη της  επενέβη  η μοίρα.

Της μένει η καθολική συμπαράσταση στη νέα  περιπέτεια της υγείας της και η αναγνώριση ότι πήρε ένα κόμμα καταχρεωμένο από τον Παπανδρέου  και σχεδόν  εκτός Βουλής από τον Βενιζέλο και το πήγε- με όρους κάλπης- στο  8%.

Η απουσία της Φώφης, θα μπορούσε να κάνει πιο εύκολο το ρεσάλτο Κινάλ που σχεδιάζει το σύστημα Μητσοτάκη και ένας μιντιάρχης, στα γραφεία του οποίου εντοπίσθηκε πρόσφατα ο Λοβέρδος. Για χάρη του οποίου, όπως φοβούνται στη Χαρ. Τρικούπη, κάποιοι εκτός Κινάλ θα προσπαθήσουν να σημαδέψουν την τράπουλα. 

Αλλά  στην ουσία απλώς έκανε πιο εύκολη τη συσπείρωση του πραγματικού ΠΑΣΟΚ στον Χάρη Καστανίδη που από  αουτσάιντερ έγινε φαβορί. 

Αυτό ίσως αδικεί τον Νίκο Ανδρουλάκη που εκ των πραγμάτων   προσωποποιεί την ανανέωση- αν και ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές-  αλλά έχει  εναντίον του την αδύναμη δημόσια παρουσία του και  ότι δεν είναι βουλευτής.

Αλλά τα πράγματα δεν έμειναν εκεί και εξελίσσονται απρόβλεπτα. 

Αιφνιδίως  δήλωσε υποψήφιος ο Παύλος Γερουλάνος-που επίσης δεν είναι βουλευτής.  Με όρους βιογραφικού και τεχνοκρατικής κατάρτισης είναι  μακράν ο καλύτερος. Αλλά με όρους ΠΑΣΟΚ, ιδεολογίας και πολιτικής, υστερεί. Αλλιώς θα αναλάμβαναν αρχηγοί στα κόμματα οι CEO των επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό δεν είχε ΄τρόπο να θεμελιώσει καταστατικά την υποψηφιότητα του.

Τι συνέβη και τώρα  κρίνει ότι θα βρει τις υπογραφές μελών, ή κεντροεπιτρόπων που χρειάζονται, πριν απευθυνθεί  στο  εκλογικό σώμα;  Θα τους πάρει δανεικούς από τον κύκλο των υποστηρικτών της  Φώφης;  Ή από τον Γ. Παπανδρέου; 

Την ίδια στιγμή όμως στήριγμα από  στελέχη της απερχόμενης προέδρου, επιδιώκει ο -επίσης εκτός Βουλής- Παύλος Χρηστίδης  για να  εξαργυρώσει την στενή  συνεργασία τού μαζί της ως εκπρόσωπος Τύπου.

Ισχύει και με την υποψηφιότητα του -καταχρεωμένου  στις τράπεζες – Βασ. Κεγκέρογλου που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ήταν κάτι σαν  Λοβέρδος Νο2 για το Μητσοτακέικο.

Είναι φανερό ότι και εδώ κάποιος προσπαθεί να σημαδέψει την τράπουλα  και εκθέτει τη Φώφη που το εννοεί ότι δεν αναμειγνύεται  και θα μείνει  εγγυήτρια της διαδικασίας. 

Αν οι δικοί της νομιμοποιήσουν κάποιον από τους Γερουλάνο, Χρηστίδη, Κεγκέρογλου-ή τον γραμματέα  Μ. Χριστοδουλάκη- θα είναι σα να δίνει έμμεσα το χρίσμα. Προφανώς αυτό δεν είναι στις προθέσεις της και πρέπει να ψάξει ποιος την υποκαθιστά.

Ειδικά για τον Γερουλάνο, ισχύει και σε ό,τι αφορά τον Γ. Παπανδρέου. Αν του τους βρουν οι δικοί του τις υπογραφές που δεν έχει, πρέπει να τις στερήσουν από τον  Καστανίδη.  Αλλιώς δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος κανένας από τους δυο.

Αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία του πρώην Πρωθυπουργού, που δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει κανέναν όταν ήταν τέσσερις,  και θα εκτεθεί αν το αλλάξει τώρα. 

Εκτός αν κι αυτός που επιχειρεί να σημαδέψει την τράπουλα για λογαριασμό του. Με υπόδειξη κάποιων που ψάχνουν για βασιλικό για να  ποτιστούν και οι γλάστρες. Μια ζωή τα ίδια λάθη…

Και αν ενδιαφέρεται ο Παπανδρέου, γιατί όχι και ο Σκανδαλίδης που ήταν και παλιά υποψήφιος – και έχει ανάγκη στην… Α’ Αθήνας- και ουδείς θα του αρνηθεί τις υπογραφές.  

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα το Κινάλ, οδεύει προς το τέλος του με τον ίδιο τρόπο που άρχισε: με την αποχώρηση όσων απέρριψε η κάλπη.

Η Φώφη είχε γύρω της ένα κύκλο πεπειραμένων στελεχών και το κράτησε το μαγαζί. Όπως εξελίσσονται τώρα τα πράγματα η κάλπη απλώς θα βγάλει την πράξη διάλυσής του.