Πολιτικοί συμβιβασμοί και αστοχίες

Του Μελέτη Ρεντούμη

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις με το σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ με αφορμή τις σχέσεις Ευρωπαίων και Ελληνίδας ευρωβουλευτού με το κράτος του Κατάρ, επηρεάζει σαφώς το πολιτικό κλίμα στην χώρα μας, εν όψει και των εθνικών εκλογών τους επόμενους μήνες εντός του 2023 που αποτελεί εκλογικό έτος.

Τα κόμματα ετοιμάζονται σταδιακά για την μεγάλη μάχη, καταρτίζουν ψηφοδέλτια, σχεδιάζουν τις πολιτικές τους καμπάνιες και διαμορφώνουν τα προγράμματά τους, ώστε να τα επικοινωνήσουν ανάλογα στους πολίτες που θα ψηφίσουν.

Επίσης είναι σημαντικό, ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τις προθέσεις του κάθε κόμματος, ως εναλλακτική της παρούσας κυβέρνησης, ιδίως σε θέματα πιθανής συνεργασίας στο μέλλον σε μια μελλοντική κυβέρνηση. 

Σε αυτή την βάση παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΠΑΣΟΚ, που με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ, προσπαθεί ούτε λίγο ούτε πολύ, να χρεώσει την κατηγορούμενη ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, στη ΝΔ, λόγω των θέσεων και πρόσφατων αποφάσεών της.

Αντί λοιπόν, ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να ασχολείται με την σωστή επιλογή των στελεχών του, να αξιολογεί την συνολική στάση ιδίως των ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν την χώρα εγκαίρως και να προτείνει λύσεις για την ενδυνάμωση των θεσμών, προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ κυρίως, δια του αρχηγού του, να προσδώσει χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, μέσα από ευρωπαϊκούς θεσμούς που πλήττονται, εκθέτοντας χειρότερα την χώρα.

Είναι δεδομένο, πως η αναμενόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα κρίνει πολλά για την πορεία της χώρας, καθώς το κλίμα έχει ήδη πολωθεί επικίνδυνα, τόσο με αφορμή τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, όσο και με το εξελισσόμενο σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά το Κατάρ και πιθανότατα και άλλες χώρες που έχουν επωφεληθεί επηρεάζοντας ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα πρόκειται να περάσει από διπλές εθνικές και βουλευτικές εκλογές λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, με αποτέλεσμα μία παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, αλλά και έλλειψη σημαντικών αποφάσεων που αγγίζουν την οικονομία, την ασφάλεια, τους θεσμούς αλλά και τα εθνικά θέματα.

Συμπερασματικά, αν μέλημα ενός κόμματος είναι μόνο η ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης, στηριζόμενο σε ένα αντιδεξιό μέτωπο, πατώντας πάνω σε σκάνδαλα, χωρίς σαφείς θέσεις επί των κομβικών ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και χωρίς προγραμματικές θέσεις, τότε υπάρχει σαφές πρόβλημα εκπροσώπησης και σίγουρα η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερη συναίνεση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα και όχι ένα κατακερματισμό της πολιτικής ζωής, με βάση μικροκομματικές φιλοδοξίες που στο τέλος θα τιμωρηθούν από τον ελληνικό λαό.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός