Πάει καλά ο Ανδρουλάκης; Είναι πάλι… υποψήφιος Πρωθυπουργός και κρύβεται από τους Ευρωσοσιαλιστές

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Είναι λογικό ότι το ΠΑΣΟΚ εισήλθε σε φάση απόταξης των βαρών της κρατουμένης ευρωβουλευτίνας του. Αλλά πολλοί διακρίνουν ότι πίσω από την διατύπωση πολλών στελεχών, «έπρεπε ήδη να είχε διαγραφεί»- βρίσκεται η πρόθεση να είναι ο Ανδρουλάκης ο επόμενος στόχος.

Τα τελευταία γεγονότα με επίκεντρο την Εύα Καϊλή -γνωστή και μη εξαιρετέα, άλλο αν κάνουν όλοι τώρα τους ανήξερους- επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα στο κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα στον επικεφαλής του Νίκο Ανδρουλάκη, που δείχνει να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και παραλογίζεται.

Καθ΄ ομολογία του, αδράνησε στην έγκαιρη απομάκρυνση της ευρωβουλευτίνας. Σκόπευε, λέει, να ανακοινώσει τον αποκλεισμό της από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το… 2024.

Με άλλα λόγια δεν αναλαμβάνει την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ του για την αρνητική εξέλιξη της περίπτωσης Καϊλή . Όπως δεν την αναλαμβάνει για την κακοφορμισμένη περίπτωση Λοβέρδου, χάριν του οποίου έστησε την παρακολούθησή του το σύστημα Μητσοτάκη.

Ο Ανδρουλάκης διέγραψε την Καϊλή, όχι για διαφθορά, αλλά γιατί ήταν «Δούρειος Ίππος» της ΝΔ. Όσο και να ισχύει, έχει την αρχή του στο θέρος του 2021, όταν συντάχθηκε με τον Λοβέρδο . Συνεργάσθηκε μαζί της πολύ πριν γίνει γνωστή η «επισύνδεσή» του από την ΕΥΠ.

Η εστίαση στην, καθ΄ υπόδειξη της ΝΔ , στο ρόλο της Καϊλή, για τη μη εμπλοκή των ευρωπαϊκών οργάνων στις υποκλοπές, δεν εξηγεί την αδράνεια στο παράπτωμα του Κατάρ, που έγινε φόρα -παρτίδα, και ο ίδιος απλώς διαχώρισε τη θέση του, αλλά η κυρία εξακολουθούσε να ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

Την περασμένη Πέμπτη ματαίως οι Ευρωσοσιαλιστές- τον περίμεναν στη Σύνοδό τους στις Βρυξέλλες-παρότι την προηγουμένη βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Μέχρι τώρα απέφευγε τον Τσίπρα στις Συνόδους για να μην …φωτογραφηθεί μαζί του. Τώρα αποφεύγει ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ευλόγως αναμένει εξηγήσεις για πολλά.

Πριν από όλα γιατί επέτρεψε – και τους παραπλάνησε- να γίνει η Καϊλή , αντιπρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο και της έδωσε …συγχαρητήρια για την εκλογή της , ως κομματικό στέλεχος.

Ακόμη και αν πείσει ότι αγνοούσε την, από χρόνια, εμπλοκή της σε δυσώδη κυκλώματα λόμπινγκ, δεν μπορεί να μην αξιολογούσε το κενό της ως πολιτικού προσώπου.

Ως πρόσφατα όλοι ήξεραν ότι η Καϊλή ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ως ΠΑΣΟΚ. Παρότι τώρα ο Ανδρουλάκης ισχυρίζεται ότι είχε ενημερώσει το προεδρείο των Ευρωσοσιαλιστών, ότι δεν θα τη συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο.

Κανείς δεν είχε διαπιστώσει αποκλίσεις τους- παρά την προτίμηση Καϊλή στο Λοβέρδο. Αντίθετα, αλληλοκαλύφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 , όταν το ΠΑΣΟΚ με τη Φώφη πρόεδρο ακόμη, τους κατήγγειλε ότι δεν πληρώνουν την συνδρομή τους στο κόμμα, ως ευρωβουλευτές.

Ανάμεσα στα θέματα για τα οποία πολλοί στο ΕΣΚ κρίνουν ότι κάτι τους κρύβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι και η άρνησή του να συναντήσει την επιτροπή PEGA στην Αθήνα, αποδυναμώνοντας την αποστολή της.

Αν την Πέμπτη, η θέση του στο ευρωπαϊκό κέντρο δεν αποδυναμώθηκε περισσότερο είναι γιατί ο Αλέξης Τσίπρας , που πήρε μέρος στη Σύνοδο, δεν τον «έδωσε» και εξήγησε – κυρίως στον Τζεντιλόνι και τους έξαλλους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες- τις σχέσεις της Καϊλή με το κυβερνητικό σύστημα στην Ελλάδα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεχόμενος ισχυρή πίεση από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά , πήρε ακόμη πιο λάθος δρόμο: επανάφερε την υποψηφιότητά του για.. Πρωθυπουργός , ή τουλάχιστον για αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μακριά από τον ρεαλιστικό στόχο για προοδευτική κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα, που διεκδικεί βάσιμα την πρώτη θέση στις εκλογές.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, οι συνεργάτες του άρχισαν πάλι να τον προβάλουν ως επόμενο πρωθυπουργό! Με τουπέ ο Κωνσταντινόπουλος επέστρεψε στο κλισέ για «κυβέρνηση χωρίς τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα» και μίλησε για «εφαρμογή του δικού μας προγράμματος>»- δηλαδή με τον ….Ανδρουλάκη Πρωθυπουργό.

Ο ίδιος επικυρώνει αυτή τη φαρσοκωμωδία με τη διακήρυξή του: « Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Για αυτό δώστε μας ισχυρή εντολή να ανατρέψουμε αυτή την ιδιότυπη ομηρία του προοδευτικού κόσμου της χώρας».

Η μπάλα έχει χαθεί. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία εξήγηση για το δράμα του κόμματος λόγω Καϊλή, και την αφορίζει εκ των υστέρων. Αλλά για τον έτερο ύποπτο ως «Δούρειο Ίππο» περιορίζεται σε έμμεσες αναφορές για «θολά μηνύματα».

Στρέφεται κατά του Τσίπρα και ζητάει «ισχυρή εντολή για να αποτελέσει παρελθόν η διακυβέρνηση Μητσοτάκη». Όχι με πολιτικά επιχειρήματα, αλλά με την απίστευτη αυτοεπιβεβαίωση μεγάλου πολιτικού ανδρός: «Δεν ήρθα στα πολιτικά πράγματα της χώρας για να υπηρετήσω υποκλοπές και ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Προβάλλοντας το προφίλ υποψήφιου Πρωθυπουργού περιπλέκεται σε παρανοϊκούς ετεροχρονισμούς. Πότε υποδηλώνει ότι μπορεί να βρεθεί στην πρωθυπουργία την επόμενη των εκλογών με το «σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα»- Και πότε προβάλει ως στόχο να αναδειχθεί πρώτα δεύτερο κόμμα και τα υπόλοιπα θα επακολουθήσουν. Παράνοια, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ μάλλον σε υποχώρηση βρίσκεται παρά σε άνοδο.

Αποδοκιμάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ εξ ίσου με τη ΝΔ- για «νοσηρές πρακτικές» κλπ-υπόσχεται «να φέρουμε νέα μεγάλη αλλαγή, όπως τότε, το 1981..». Ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου προ των πυλών. Ή «και η μυλωνού τον άνδρα της με τους πραγματευτάδες».

Η σύγχυση στη συμπεριφορά Ανδρουλάκη προκαλεί ανησυχίες σε όσους στο ΠΑΣΟΚ κινούνται έξω από τα όρια της σέχτας , που τον υποστηρίζει και αναπαράγει τους μικρομεγαλισμούς του.

Με συγκαλυμμένη οργή ο Χάρης Καστανίδης τον έστησε στοντοίχο: «Η ευθύνη των ηγεσιών αν ανέχονται αυτούς που ζουν από τα πολιτικά κόμματα και παραβιάζουν με ατιμωτικό τρόπο τις θέσεις τους, είναι να προλαμβάνουν. Έρχονται οι ηγεσίες ως τεθλιμμένοι εκ των υστέρων και τους διαγράφουν αφού έχουν διαπράξει το ατόπημα . Αυτό να μην ξανασυμβεί».

Το εσωκομματικό μέτωπο βράζει. Ο Λοβέρδος δεν δίνει ούτε το τεκμήριο αθωότητας στην -μέχρι χθες αυτοκόλλητή του-Καϊλή, αλλά προκαλεί και τον Ανδρουλάκη γιατί μπέρδεψε το πολιτικό με το ποινικό, στους χειρισμούς του.

Η Ομάδα Παπανδρέου – που δεν δέχθηκε ποτέ τη Καϊλή ως στέλεχος με πολιτικό περιεχόμενο -προσθέτει την περίπτωσή της στο «πόιντ σύστεμ» κατά του Ανδρουλάκη.

Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χρεώνει με τον τρόπο του την Καϊλή και ο Βενιζέλος, παρότι αυτός την έστειλε στο Ευρωκοινοβούλιο, ντουέτο με τον πρώην γραμματέα του.

Είναι λογικό ότι το ΠΑΣΟΚ εισήλθε σε φάση απόταξης των βαρών της κρατουμένης ευρωβουλευτίνας του. Αλλά πολλοί διακρίνουν ότι πίσω από την διατύπωση πολλών στελεχών, «έπρεπε ήδη να είχε διαγραφεί»- βρίσκεται η πρόθεση να είναι ο Ανδρουλάκης ο επόμενος στόχος.

Ειδικά αν τα ψηφοδέλτια που θα ανακοινώσει θα είναι, όπως λέγεται, σημαδεμένες σανίδες σωτηρίας του.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR