Πολύωρη ανάκριση Γ. Παπαντωνίου για διαφθορά

Αποδέκτης δεκάδων ερωτήσεων των ανακριτών διαφθοράς έγινε ο Γιάννος Παπαντωνίου που απολογείται από το πρωί  για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003.

Το πρώτος σκέλος της απολογίας του, το οποίο ξεκίνησε στις 9 το πρωί αναλώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συμβάσεις που υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και ειδικά στην επίμαχη, για την οποία και οι ανακριτές Διαφθοράς υπέβαλαν βροχή ερωτήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επί οκτώ ώρες, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ “σφυροκοπήθηκε” από τους Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου για ζητήματα που ανακύπτουν από τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και “λεπτομέρειες επί εγγράφων της υπόθεσης” γεγονός που φέρεται να δημιούργησε σε κάποιες φάσεις έντονο εκνευρισμό στον κ. Παπαντωνίου.

Είναι χαρακτηριστικό της πρόθεσης των δικαστικών λειτουργών να εξαντλήσουν κάθε πτυχή του βαρύτατου κατηγορητηρίου το γεγονός ότι γνωστοποίησαν στην επίσης κατηγορούμενη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, ότι η απολογία της μεταφέρεται για αύριο το πρωί. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπήρξε, το δεύτερο σκέλος της απολογίας του πρώην υπουργού ξεκίνησε μετά τις 6 το απόγευμα, μετά από ένα διάλειμμα, και άνοιξε τον κύκλο των ερωτήσεων για τη νομιμοποίηση των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνείται  την κατηγορία σε βάρος του ισχυριζόμενος ότι τα περί “δαιδαλωδών διαδρομών” που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο δηλώνουν “άγνοια του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος” ενώ κάνει λόγο για ” δόλιες συρραφές”. Όπως τονίζει ο κατηγορούμενος, “μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό”.

Ο κατηγορούμενος κάνει λόγο για πλήρες αδιέξοδο “των διωκτών του” το οποίο, όπως ισχυρίζεται, τους ανάγκασε “να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο” και να κάνουν “ένα ταξίδι στο διάστημα και να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν”, συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η απολογία συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ οπότε και θα κριθεί το θέμα της ποινικής μεταχείρισης του πρώην υπουργού, αν δηλαδή ανακριτές και Εισαγγελέας θα αποφανθούν για προσωρινή κράτηση του ή αν θα αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.