Πολύ δύσκολη η θέση Μενδώνη – Θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα;

Του Βασίλη Σκουρή

Ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Διαστάσεις λαμβάνει ο αριθμός των καλλιτεχνών που ζητάει την παραίτησή της, ενώ με το ζόρι κρύβει την …ικανοποίησή του για τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού το «βαθύ γαλάζιο κόμμα». Πρώτος στόχος πλέον η προστασία του πολιτικού κεφαλαίου του πρωθυπουργού…

Σε δεινή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, μετά τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Λιγνάδη.

Οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, με την υπουργό Πολιτισμού να βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν αποκλείεται να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα προκειμένου να βγει η κυβέρνηση από το αδιέξοδο.

Μπορεί οι αποφάσεις της και οι κινήσεις της Λίνας Μενδώνη να ήταν σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ήδη πως οι πράξεις και παραλείψεις της βρίσκονται υπό την παρακολούθηση και κρίση του μεγάρου Μαξίμου. Η συνέντευξη για παράδειγμα που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού την Παρασκευή έγινε μεν κατ΄εντολήν Μαξίμου, με την υπουργό ωστόσο να κατηγορείται ότι σε πολλά σημεία δυσκόλεψε ακόμα παραπάνω τα πράγματα για την κυβέρνηση, ενώ έβαλε «στο κάδρο» και τον πρωθυπουργό με τη δήλωσή της πως ο Δημήτρης Λιγνάδης «ΜΑΣ εξαπάτησε, ΜΕ εξαπάτησε».

Εναντίον της Λίνας Μενδώνη ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει κίνημα του καλλιτεχνικού κόσμου για παραίτησή της, αίτημα που αρχίζει και λαμβάνει πρωτοφανείς, σχεδόν καθολικές διαστάσεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να το υπονομεύσει συσχετίζοντάς το με κομματικές σκοπιμότητες καθώς είναι πλήρως ανεξάρτητο και αυτόνομο. Έχοντας απέναντι όλον σχεδόν τον κόσμο του πολιτισμού, μην ελέγχοντας δηλαδή τον χώρο ευθύνης της, είναι δύσκολο να ηγείται σε αυτόν.

Επιπλέον, η υπουργός Πολιτισμού έχει απέναντί της το «βαθύ γαλάζιο κόμμα», που μετά βίας συγκρατείται και πανηγυρίζει, καθώς τη θεωρεί «ξένο σώμα» στην παράταξη, αφού ήρθε σε αυτή το βράδυ της εκλογικής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας υπουργείο, ενώ πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2019 βρισκόταν στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά.

Στο παρασκήνιο πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες η υπουργός Πολιτισμού θα εξαναγκαστεί να υποβάλλει την παραίτησή της στον πρωθυπουργό, επικαλούμενη ηθικούς λόγους. Την παραίτηση θεωρούν μια πιο φυσιολογική εξέλιξη από το ενδεχόμενο αποπομπής, καθώς το να ζητηθεί η παραίτησή της από τον πρωθυπουργό και άδικο θα είναι (αφού τίποτε δεν έκανε με δική της αποκλειστική ευθύνη στην υπόθεση Λιγνάδη), ενώ θα έχει και τον κίνδυνο «να ανοίξουν στόματα» από πρόσωπα που γνωρίζουν πολλά γύρω από το σκάνδαλο με τον έως τώρα επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου! Το «άνοιγμα των στομάτων», άλλωστε, θα είναι ένα από τα προβλήματα που θα κινδυνεύσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση εφόσον γίνουν από τους αρμοδίους –και τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης- λάθος χειρισμοί»!

Προτεραιότητα πλέον αποτελεί η πολιτική προστασία του κεφαλαίου που ακούει στο όνομα πρωθυπουργός και προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι οι επόμενες κινήσεις. Η παραμονή, μάλιστα, της υπουργού Πολιτισμού για λίγες ημέρες ακόμα ημέρες στη θέση της, ίσως και να λειτουργεί ως το αλεξικέραυνο που θα τραβήξει πάνω της όλη την οργή που συσσωρεύεται στην κοινωνία από το σκάνδαλο Λιγνάδη…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR