Ποτέ μη βρίζεις το κόμμα στο οποίο θα ενταχθείς!

Του Νίκου Λακόπουλου

Φαίνεται πως την επόμενη περίοδο θα βρέχει πρωτοβουλίες για την Κεντροαριστερά, προσκλητήρια και αγάπη για την …σοσιαλδημοκρατία -που ενδέχεται ως πολιτική ιδέα να μην υπάρχει πια.

Το φάντασμα του Ανδρέα Παπανδρέου θα πλανιέται στις εκλογές, δεν αποκλείεται να ακούσουμε και από τον Μητσοτάκη μια καλή κουβέντα γι΄αυτόν, αλλά ποιον Ανδρέα από όλους; Tον… Ζαπάτα ή αυτόν της Παναγίας Σουμελά;

To ερώτημα των ημερών είναι αρχαίο: τα πρόσωπα κινούν την Ιστορία ή τρέχουν πίσω από αυτήν; Που σημαίνει πρακτικά εξαρτάται η πορεία της χώρας από τους ¨αποστάτες” των κομμάτων που πηδάνε με ευκολία σε ένα άλλο τρένο ή μήπως ακολουθούν την πορεία της Ιστορίας -όπως αυτοί οι καπάτσοι βουλευτές που έχουν αλλάξει τρία τέσσερα κόμματα μέσα σε λίγο καιρό και θα ξαναβγούν βουλευτές.

Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού- κι όχι μόνο- θα παρέμεναν στα κόμματά τους, αν πίστευαν ότι θα ξαναμπούν στην Βουλή. Η βουλευτική έδρα είναι πιο σημαντική από το κόμμα και η ιδεολογία είναι απλώς το ντεκόρ -που αλλάζει εύκολα υπό το βάρος του πολιτικού ρεαλισμού που φέρνει κοντά τον Ψαριανό ή τον Τατσόπουλο με τον Άδωνι Γεωργιάδη χωρίς πλέον να αισθάνεται ο ψηφοφόρος τους αυτό που θα ένιωθε άλλες εποχές: φρίκη.

Προφανώς οι “κυνηγοί καρέκλας” που αποκάλυψε πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά δεν είναι παρά η παραδοχή πως το κόμμα της είχε στελέχη που ήταν κυνηγοί καρέκλας και πριν αποχωρήσουν. Το μόνο ερώτημα είναι πότε θα μετακινηθεί και η ίδια και σε ποιο ψηφοδέλτιο αν θυμηθούμε πως τόσο ο Ζίγδης, όσο και ο Γεώργιος Μαύρος βρέθηκαν τελικά στα ψηφοδέλτια του εχθρού που εξαφάνισε τα κόμματά τους.

Του ΠΑΣΟΚ -που βρέθηκε στην ίδια θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ με παρόμοιους όρους: ανέβηκε και παρέμεινε στην εξουσία κατασπαράσσοντας όμορα κόμματα με όρους που δεν αποτελούσαν πολιτικό …ρομαντισμό. Πώς κατάπιε την Ένωση Κέντρου σε δυο μπουκιές; Πώς ισοπέδωσε το ΚΚΕ εσωτερικού;

Toυλάχιστον, όσοι σήμερα βρίζουν τους άλλους για πάθος για καρέκλα και εξουσία -ενώ αυτοί είναι …ανιδιοτελείς- ας μην βρίζουν τα κόμματα στα οποία θα ενταχθούν.