Προς ναυτιλομένους για την προεδρία του νέου[;] ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Πανούση

Ο Αόριστος
κάνει σχέδια για τον Μέλλοντα
ερήμην του Ενεστώτα
Ο Ενεστώς
αγιάζει τον Αόριστο
σε βάρος του Μέλλοντα
Ο Μέλλοντας αρκείται
σε υποσχέσεις του Ενεστώτα
παρά τον Αόριστό τους

Απ. Παλιεράκης, Χρόνων τριβές

Στην πολιτική ζωή, ιδίως την κομματική, έχει δοθεί η εντύπωση ‘ότι όλα επιτρέπονται κι ότι όλοι μπορούν να γίνουν [εν μιά νυκτί ή εν μιά ψηφοφορία;] Ηγέτες’.
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.

Αν ζούσε ο Κούντερα θα διόρθωνε τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του σε ‘Η αβάσταχτη ελαφρότητα του [να μην] είναι’.
Δεν ‘είναι όλοι για όλα, δεν κάνουν όλοι για όλα’, όσο κι αν σπρώχνονται από φίλα ΜΜΕ, όσο κι αν εξ-ωθούνται [για να καούν;] από τις εσωτερικές ισορροπίες, όσο κι αν έχουν καβαλήσει καλάμι.

Η πολιτική μονωδία, όπου ένας τραγουδάει και οι άλλοι χορεύουν, έλαβε τέλος και η κυκλικότητα, με την έννοια ότι μερικοί [νομίζουν πως] εκπροσωπούν τον παλαιότερο διθυραμβικό κύκλο της αυτοεξύμνησης, έχει κλείσει.

Τώρα ο καθείς είναι μόνος του με την προσωπική του αξία [και το άγνωστο κομματικό του πεπρωμένο;] και κάπως έτσι θα πορευτεί
Τα παλιά κόλπα,οι παλιοί συσχετισμοί και τα παλιά κλισέ δεν θα παίξουν κάποιο σημαντικό ρόλο.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πως θα σκεφτούν και θα πράξουν αυτοί που πονάνε την Αριστερά κι όχι από το πώς ‘θα παίξουν’ εκείνοι που θέλουν να την ποδ-ηγετήσουν.

Κι ο νοών νοείτω…

ΥΓ: Καλά θα είναι ,για την τήρηση ενός ορίου κομματικής αριστερής ηθικής, να μην αποκαθηλώνουν τόσο γρήγορα και άκομψα τον Αλέξη Τσίπρα [όπως υποδόρεια κι όχι με γενναιότητα κάνουν μερικοί επίγονοι].

(Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής, πρώην υπουργός)

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR