Πρωτοβουλία για τα πενήντα χρόνια Πολυτεχνείο: Moυσικά δρώμενα με “συναυλία εν κινήσει”

Μουσικά δρώμενα που οργανώνονται από τον ΣΦΕΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου για τα 50 χρόνια. Συγκεκριμένα στις 17 Νοέμβρη πριν την έναρξη της πορείας και με το τέλος των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πολυτεχνείου μουσική εκδήλωση, ενώ στις 4μμ στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη θα πραγματοποιηθεί και μια “συναυλία εν κινήσει” με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα, που θα τα ερμηνεύσουν γνωστοί τραγουδιστές.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:

Η Πρωτοβουλία για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο διαμορφώθηκε λίγο καιρό πριν από την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση τον Νοέμβρη του 1973. Δεν είμαστε ούτε οι πρωταγωνιστές, ούτε οι εκφραστές της εξέγερσης, ούτε της “γενιάς” του Πολυτεχνείου. Είμαστε μόνο ένα μέρος από εκείνους και εκείνες που συμμετείχαν στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στο Πολυτεχνείο.

Στόχος μας να συμβάλουμε και να συνεισφέρουμε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των διαχρονικών αξιών του Πολυτεχνείου και του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία.

Καταθέτουμε σήμερα λίγες μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου και την συμπλήρωση των 50 χρόνων ένα συμβολικό κείμενο που μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει 817 υπογραφές και συνεχίζουμε. Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες από τις σχολές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και των Ιωαννίνων καθώς και σε μαθητές και εργαζόμενους που συμμετείχαν τότε να το συνυπογράψουν.

Παράλληλα καλούμε όλους και όλες που συμμετείχαν στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στο Πολυτεχνείο να καταθέσουν μαρτυρίες, στοιχεία, ντοκουμέντα, αλλά και να συμμετέχουν με κείμενά τους στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί από την Πρωτοβουλία. Η ιστοσελίδα που θα περιέχει χρονολόγιο και ενημερωτικούς καταλόγους βιβλίων, αφιερωμάτων και ταινιών κ.ά. είναι ανοικτή και θα λειτουργεί από το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση 50xroniapolytexneio.gr και το e-mail της είναι: [email protected]

Επίσης έχουμε προτείνει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την δημιουργία ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου μέσα στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στο κτήριο της παλιάς Πρυτανείας προς την οδό Στουρνάρη με ιστορικά ντοκουμέντα για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και την εξέγερση του Νοέμβρη. Προτείναμε ακόμη την προκήρυξη αρχιτεκτονικού-καλλιτεχνικού φοιτητικού διαγωνισμού για την διαμόρφωση του χώρου στην είσοδο του Πολυτεχνείου, την διαφύλαξη της ιστορικής πόρτας και την δημιουργία μνημείου των νεκρών του Πολυτεχνείου στον χώρο.

Η στήριξή μας σε αυτή την προσπάθεια γίνεται με όλες τις δυνάμεις μας και είναι εθελοντική. Κάνουμε και σήμερα δημόσια έκκληση στους φορείς του Πολυτεχνείου, καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν θετικά την πρόταση και σε συνεργασία με φορείς (ΕΡΤ, Βουλή, ΑΣΚΙ κ.λπ.) που έχουν ντοκουμέντα να υλοποιηθεί σύντομα.

Σας ενημερώνουμε ακόμη ότι υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στα μουσικά δρώμενα που οργανώνονται από τον ΣΦΕΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου για τα 50 χρόνια. Συγκεκριμένα στις 17 Νοέμβρη πριν την έναρξη της πορείας και με το τέλος των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πολυτεχνείου μουσική εκδήλωση, ενώ στις 4μμ στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη θα πραγματοποιηθεί και μια “συναυλία εν κινήσει” με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα, που θα τα ερμηνεύσουν γνωστοί τραγουδιστές.

Η Ομάδα Συντονισμού της Πρωτοβουλίας