Πρόωρες κάλπες: Γιατί κυκλώνουμε την 18η Σεπτεμβρίου – Πότε θα έχουμε κυβέρνηση

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Ποια συμβάντα μπορεί να ματαιώσουν τον εκλογικό σχεδιασμό το πρωθυπουργού.

Η απόφαση για πρόωρες κάλπες από τον πρωθυπουργό είναι σχεδόν ειλημμένη- μόνο απρόοπτα γεγονότα φαίνεται ότι θα αλλάξουν τον πολιτικό σχεδιασμό του μεγάρου Μαξίμου.

-Η απόφαση για τις κάλπες θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο, όταν θα έχουν ληφθεί και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του καλοκαιριού, έστω και αν αυτές λόγω της εποχής θα είναι αμφιλεγόμενες.

-Εφόσον υπάρξει οριστικοποίηση του σχεδιασμού, η μετάβαση του πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ζητήσει από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διάλυση της Βουλής για εθνικούς λόγους και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, θα γίνει λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο, που φέτος πέφτει Δευτέρα.

-Η ημερομηνία που δείχνει φαβορί για πρόωρες κάλπες είναι η Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, καθώς είναι μέσα στο συνταγματικό όριο. Αουτσάιντερ η Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.

-Στόχος της κυβέρνησης (όπως έχουν γράψει ξανά τα «Παιχνίδια Εξουσίας») είναι, εφόσον προκηρυχθούν πρόωρες κάλπες, να υπάρξουν οι πιο γρήγορες διαδικασίες που επιτρέπει το Σύνταγμα, σε συνδυασμό βεβαίως με τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού να τις πραγματοποιήσει, για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί το Μαξίμου θα επιδιώξει οι αντίπαλοί του να έχουν στη διάθεσή τους το λιγότερο δυνατό χρόνο. Και δεύτερον, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για σχηματισμό κυβέρνησης εφόσον δεν γίνει με την απλή αναλογική, την πρώτη Κυριακή, θα ξεπερνά τους δυο μήνες.

-Στις εκλογές με απλή αναλογική θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και το συσχετισμό δυνάμεων που θα δημιουργηθεί, θα κρατήσουν από επτά έως 9 ημέρες.

-Εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την εξάντληση των δυνατοτήτων για μια οικουμενική κυβέρνηση, που φυσικά δεν θα ευδοκιμήσει.

-Αμέσως μετά, θα επιλεγεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένας από τους επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας να χριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος με τη σειρά του θα συγκροτήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα εντός τριών εβδομάδων σε νέες εκλογές.

-Σε περίπτωση που από τις δεύτερες εκλογές αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα ορκιστεί αμέσως και θα πιάσει δουλειά, σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε και πάλι τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Εφόσον, δηλαδή, δεν έχουμε κυβέρνηση από την κάλπη με απλή αναλογική, κάτι που δεν είναι πλέον βέβαιον -όπως ήλπιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- κυβέρνηση θα σχηματιστεί περί τα τέλη Νοεμβρίου. Μ δυσκολία, δηλαδή, θα μπορεί να κατατεθεί και να ψηφιστεί προϋπολογισμός!

Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα γίνουν πρόωρες

Υπάρχουν περιστατικά που ενδεχομένως οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε μη υλοποίηση του πολιτικού του σχεδιασμού για πρόωρες κάλπες;

Ναι. Πχ μια κρίση με την Τουρκία από τα μέσα Ιουλίου και μετά.

Ή μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα τον Αύγουστο.

Το θέμα είναι τι θα γίνει εάν τα παραπάνω συμβούν όταν η χώρα βρίσκεται σε πρόωρες εκλογές και πολύ περισσότερο σε προεκλογική περίοδο.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR