Πώς φόβισα και λογόκρινα, τον καημένο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Toυ Στέλιου Κούλογλου

Οταν προχθές κατέθεσα μήνυση κατά του κ. Οικονόμου, απάντησε ότι προσπαθώ να τον φοβίσω και να επιβάλλω λογοκρισία: «Ο εκφοβισμός που επιχειρεί δεν θα αποδώσει», γράφει η ανακοίνωσή του, κάνοντας επίσης λόγο για «προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής άποψης και την έμμεση λογοκρισία που προσπαθεί να ασκήσει ο κ. Κούλογλου σε μέσο ενημέρωσης».
 
Ορισμένες παρατηρήσεις:
 
-O κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι καθιστώ «ένα πολιτικό ζήτημα δικαστικό». Θυμίζω ότι ο κ.Οικονόμου με κατηγόρησε λίγο πολύ ως προδότη, ξεθάβοντας ένα βίντεο από μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες, ένα μήνα πριν την επίθεση εναντίον μου.
 
Η προδοσία ήταν ότι «κοιτούσα με σεβασμό» τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, που μιλούσε στην εκδήλωση. Η ΝΔ έχει προφανώς καβάντζα προβοκάτσιες, τις οποίες ανασύρει για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας και τους εξοντωτικούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού, στο προσφυγικό.
 

Μετά την προτροπή του κυβερνητικού εκπρόσωπου, ξεκίνησε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μια χωρίς προηγούμενο εκστρατεία εναντίον του κ. Αποστολόπουλου και εμένα, για αντεθνική στάση. Αυτή την οργανωμένη επίθεση πολιτικής εξόντωσης, ο κ. Οικονόμου τη βαφτίζει «πολιτικό ζήτημα». Μάλλον έτσι αντιλαμβάνεται την πολιτική αντιπαράθεση.
 
Το απόσπασμα από την παρέμβαση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου, αφορούσε τις βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ως  συστηματική πολιτική της κυβέρνησης. Η δήλωση του κ. Οικονόμου έγινε όταν ήταν ήδη γνωστό ότι η OLAF, η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, είχε καταλήξει σε ένα συντριπτικό πόρισμα για τις πρακτικές των ελληνικών αρχών και της Frontex.
 
Ο κ. Οικονόμου ήξερε για το πόρισμα, που ήταν στα χέρια της Κομισιόν από τον Φεβρουάριο; Είχε ακούσει τίποτα για την παραίτηση του κ. Λιντζέρι, επικεφαλής της Frontex, ακριβώς λόγω της έκθεσης; Αν επικαλεστεί άγνοια, σημαίνει ότι εξασκεί πλημμελέστατα τα καθήκοντά του..
 
Ο κ.Μητσοτάκης είχε βραβεύσει τον κ. Λιντζέρι για τις υπηρεσίες του. Θεωρεί ο κ. Οικονόμου, μετά το πόρισμα, ότι  η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει πίσω το βραβείο;
 
 
O κ, Οικονόμου  προσθέτει ακόμη ότι η μήνυσή μου αποτελεί «προσπάθεια έμμεσης λογοκρισίας σε μέσο ενημέρωσης» . Αναφέρεται προφανώς στο εξώδικό μου στο site iefimerida για την ίδια υπόθεση. Το τελευταίο, «αξιοποίησε δημιουργικά» τη δήλωσή του. Μετέθεσε τον χρόνο της επίμαχης εκδήλωσης (τον πήγε ένα μήνα μετά), τον τόπο (από τις Βρυξέλλες που έγινε στο Στρασβούργο) και μάλιστα ανακάλυψε- γιατί η φαντασία του καλού δημοσιογράφου πρέπει πάντα να οργιάζει- και που έγινε η εκδήλωση:
 
«Ενώ χθες το Ευρωκοινοβούλιο έβγαζε έκθεση κατά της Τουρκίας, με καταδίκη του καθεστώτος Ερντογάν και μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τι συνέβαινε σε διπλανή αίθουσα; Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος κατηγορούσαν την πατρίδα μας».
 
Στη συγκεκριμένη δηλαδή περίπτωση, παραβιάστηκαν και οι πέντε ερωτήσεις, στις οποίες πρέπει να απαντά κάθε είδηση: ποιος, που, πώς, πότε, γιατί. Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Οικονόμου κατέχει και ένα θεσμικό ρόλο στον χώρο των ΜΜΕ. Αλλά η παραβίαση όλων των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας όχι μόνο δεν του κάνει εντύπωση αλλά θεωρεί ότι η προσβολή της παραβίασης αποτελεί απόπειρα λογοκρισίας!
 

Στη δήλωση- απάντηση στη μήνυση, ο κ. Οικονόμου επιμένει ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται «την κυριαρχία μας με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». Γιατί άραγε πιστεύει ότι η OLAF, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διεθνείς οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζουν σύσσωμα το αντίθετο; Οτι δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ μαρτυρία ή πόρισμα που να πλησιάζει, έστω, τις διακηρύξεις της κυβέρνησης;
 
Πώς θα γίνονται πιστευτά όσα καθημερινά λέει  o κ. Οικονόμου για άλλα θέματα, όταν αρνείται το προφανές; Υποχρεωμένοι να προβάλλουν την επίσημη θέση, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι ανά τον κόσμο προσπαθούν να διατηρούν ένα στοιχειώδες επίπεδο αξιοπιστίας. Σε λίγο, ο κ. Οικονόμου θα λέει στο μεσημεριανό briefing ότι είναι μέρα και όλοι θα πιστεύουν ότι είναι νύχτα. Λίγη ακόμη προσπάθεια και θα τα καταφέρει.
 
ΥΓ. Στο υστερόγραφο της απαντητικής του δήλωσης, ο κ. Οικονόμου ειρωνεύεται επειδή στη μήνυση γίνεται παραπομπή στο λεξικό για τη λέξη « άγος», την οποία είχε χρησιμοποιήσει στην αρχική του δήλωση. Γράφει στην απάντηση του :
 
« Ο κ. Κούλογλου χρειάστηκε λεξικό για να καταλάβει τη λέξη “άγος”».
 
Προφανώς λοιπόν ο κ. Οικονόμου γνώριζε, όταν τη χρησιμοποιούσε, ότι άγος σημαίνει «προσβλητική, βέβηλη πράξη, που αντιβαίνει σε αρχές και αξίες, που θεωρούνται ιερές και απαραβίαστες ». Με λίγα λόγια με κατηγορούσε για απεμπόληση των εθνικών συμφερόντων ή και για εθνική προδοσία.
 
Αν δεν κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία, θα χρειαστεί να  αποδείξει τις κατηγορίες και στο δικαστήριο.
 
YΓ 2.  Με βάση τα ντοκουμέντα του πορίσματος της OLAF, η εφημερίδα Le Monde παρουσίασε βίντεο για επαναπροωθήσεις των προσφύγων στο Αιγαίο, το οποίο κατακρίνει και την ΕΕ- γιατί φυσικά οι ευθύνες δεν είναι μόνο ελληνικές- και έχει τίτλο: «Πως η Ευρώπη τους πετάει στη θάλασσα». Το στιγμιότυπο παρακάτω. Ελπίζω τα γαλλικά του κ. Οικονόμου να είναι καλά..

ΑΠΟ ΤΟ TVXS