Ράνια Τζίμα: Φως

Του Γ. Λακόπουλου

Ένα φωτεινό πρόσωπο της τηλεόρασης έριξε την περασμένη Πέμπτη τον προβολέα του στη σκοτεινή πλευρά ενός προσώπου της πολιτικής και οι τηλεθεατές ανάσαναν. Ουφ!

Η Ράνια Τζίμα, επιτυχημένη παρουσιάστρια του κεντρικού Δελτίου του Μέγα, έσωσε την τιμή και την υπόληψη των συναδέλφων της όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν κατάλαβε  σε ποιο ακριβώς κανάλι βρισκόταν, ή με ποια συνομιλούσε και «μπήκε μες τ’ αμπέλι- το δελτίο εν προκειμένω- σαν νοικοκυρά».

Αδίστακτος και ενίοτε ικανός στρεψόδίκης καθώς είναι προσπάθησε να ρίξει παραπληροφόρηση στο μείζον θέμα που έχει εγείρει στη σχέση του με τον Μητσοτάκη η μόνη στη δήλωση που έχει κάνει ως τώρα. “Πέσαμε έξω” στον τουρισμό. Με την οικεία του μέθοδο: διέψευσε τον εαυτό του…

Ο Άδωνις δεν αλλάζει: προσπάθησε να πουλήσει νταηλίκι, για δήθεν σπέκουλα και «λάσπη σε βάρος του», από την ίδια προσωπικά- κατά την προγενέστερη παρουσίαση του θέματος.

Ή δεν του άρεσε ή είχε πρόσθεση να τρομοκρατήσει την συνομιλήτρια του, καταλογίζοντας της… επίθεσης σε βάρος του.

Λαγός τη φτέρη έσειε. Η  Ράνια τον έδεσε κόμπο επί τόπου: παρουσίασε τη δήλωση όπως την έκανε και τον ρώτησε:  «Από πότε η δημοσιογραφία και η καταγραφή των γεγονότων είναι επίθεση, κύριε Γεωργιάδη;».  Απορία Ψάλτου βηξ.

 Η πολύπαθη δημοσιογραφία άνοιξε σαμπάνιες. Από τα σκονάκια και τις προκάτ συνεντεύξεις, από τις υποδείξεις των «νον- πέιπερς» και τις ερωτήσεις – πάσες,  μια δημοσιογράφος στάθηκε στο ύψος της και τίμησε τη δουλειά της στο ακέραιο.

Η Ράνια Τζίμα ανήκει σε μια σχετικά νέα γενιά τηλεοπτικών δημοσιογράφων που  βρέθηκε σε μια μέγγενη: η ειδησεογραφία της διαπλοκής, των υποδείξεων στην κοινωνία, των μονοθεματικών δελτίων όταν θίγονται τα συμφέροντα του αφεντικού, την έπνιγε.

Τα διαπέρασε ως επαγγελματίας -μαζί όχι και με πολλούς ακόμη από το χώρο της- και κέρδισε την εμπιστοσύνη του κοινού γι’ αυτό που κάνει και για τον ακέραιο τρόπο με τον οποίο το κάνει.

 Ο Γεωργιάδης ήταν η ευκαιρία που έλειπε να το κωδικοποιήσει και να στο στείλει συστημένο στα κέντρα που χειραγωγούν την ενημέρωση. Ή στους πολιτικούς που εκλαμβάνουν τη δημοσιογραφία ως βοηθητική τους  δραστηριότητα. Έτσι έχουν μάθει οι μιντιάρχες του πολιτικούς, έτσι φέρονται στους δημοσιογράφους.

Δεν ξέρουμε αν στο Ίδρυμα Μπότση θα θεσμοθετήσουν ποτέ «βραβείο φωτεινής δημοσιογραφίας». Αλλά με το δημοσιογραφικό τσαλάκωμα που έκανε -ως όφειλε- στον πιο προκλητικό υπουργό, είναι η πρώτη που το δικαιούται.

Αυτή είναι η δημοσιογραφία, έτσι πρέπει να είναι η τηλεόραση. Αυτοί  οι παρουσιαστές  μπορούν να αντιμετωπίσουν τη κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στην τηλεοπτική ενημέρωση.

Από το βράδυ της περασμένη Πέμπτης, στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο υπάρχουν « Η Ράνια και οι άλλοι».  Και για να λέμε και του… Μαλέλη- η Μαρινάκη- το δίκιο: αν στο «Μέγκα» αφήσουν τους δημοσιογράφους να κόψουν τον βήχα στους  πολιτικούς που θέλουν να είναι και αρχισυντάκτες των δελτίων, θα προσφέρουν υπηρεσία.   

Ο Χρήστος Λαμπράκης θα είχε ήδη τηλεφωνήσει, ευτυχής, στην Τζίμα: «Να  μην τον ξαναδώ αυτόν στο κανάλι».