Ρίσι Σούνακ, ένας μη λευκός στη Ντάουνινγκ Στριτ

Του Arnaud De La Grange (*)

Για τους μεν, είναι ο απόλυτος προδότης, ο άνθρωπος που με τη θεαματική παραίτησή του προκάλεσε τον περασμένο Ιούλιο την πτώση του Μπόρις Τζόνσον. Για τους δε, είναι, αντιθέτως, ο άνθρωπος που μπορεί να σώσει το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο βυθίστηκε σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας.

«Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο ιδανικός αρχηγός», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ. «Αν δείτε τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι εκείνος που είχε πάντα δίκιο», πρόσθεσε. Πράγματι, τον περασμένο Αύγουστο ο Σούνακ είχε προβλέψει όλα τα προβλήματα που θα προκαλούσε το οικονομικό πρόγραμμα της Τρας και την είχε προειδοποιήσει ότι τα παραμύθια στα οποία πίστευε είναι επικίνδυνα. Η άποψή του ήταν ότι πρέπει η κυβέρνηση να επιτεθεί με «εντιμότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα» στην οικονομική κρίση, αντί να μεταφέρει το βάρος στις επόμενες γενιές.

Όμως η Τρας κέρδισε εκείνη τη μάχη, αποσπώντας 81.326 ψήφους έναντι 60.399 του Σούνακ. Εξι εβδομάδες αργότερα, η πτώση της γυναίκας που ήθελε να είναι η νέα «Σιδηρά Κυρία» και η απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον από τη μάχη δίνουν την ευκαιρία στον Ρίσι Σούνακ να πάρει τη ρεβάνς.

Η εικόνα του δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα όταν αποκαλύφθηκε ότι η πάμπλουτη σύζυγός του είχε γλυτώσει εκατομμύρια λίρες από φόρους χάρη στο φορολογικό καθεστώς της «μη μόνιμης κατοίκου» της Βρετανίας που είχε, μολονότι ζει στο Λονδίνο. Αλλά και ο ίδιος κατείχε μία αμερικανική πράσινη κάρτα ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών.

Με τη λάμψη του «καλύτερου μαθητή της τάξης», πάντα άψογα ντυμένος και χαμογελαστός, αυτός ο «British indian» έχει διανύσει μία υποδειγματική πορεία. Η οικογένειά του έχει ρίζες στο Πεντζάμπ, αλλά οι γονείς του έφτασαν στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική. Ο Ρίσι γεννήθηκε το 1980 στο Σαουθάμπτον από πατέρα γιατρό και μητέρα φαρμακοποιό. Μετά τη φοίτησή του στο Winchester College, σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και οικονομία στην Οξφόρδη, πριν διασχίσει τον Ατλαντικό για ένα ΜΒΑ στο Στάνφορντ. Με την Ακσάτα Μούρτι, κόρη του ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, έχουν δύο παιδιά. «Είμαι Βρετανός», λέει πάντα, «είναι το σπίτι μου και η χώρα μου, αλλά η πολιτισμική μου κληρονομιά είναι ινδική, η γυναίκα μου είναι Ινδή κι εγώ είμαι ινδουιστής», συμπληρώνει.

O Σούνακ εργάστηκε στην Goldman Sachs πριν εκλεγεί βουλευτής στο Ρίτσμοντ του Γιόρκσαϊρ το 2015. Την επόμενη χρονιά πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας τον προσέγγισε ο Τζόνσον. Όλα δείχνουν ότι θα περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος ινδουιστής πρωθυπουργός της Βρετανίας. Μένει να φανεί αν το προφίλ τού πρώην τραπεζίτη θα τον δυσκολέψει να κερδίσει τις ψήφους των κατοίκων του «κόκκινου τείχους», στη βόρεια Αγγλία.

(*) O Αρνό Ντε Λα Γκρανζ (Arnaud De La Grange) είναι αρθρογράφος της Figaro

(Πηγή: Le Figaro)