Ρ. Σεκερίνσκα: Στη Βόρεια Μακεδονία νίκησε η Δημοκρατία

Συνέντευξη στη Σοφία Παπαδοπούλου

«Νίκη της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και υπουργός ‘Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα τη χθεσινή εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που κατέγραφαν την επικράτηση του υποψηφίου των συγκυβερνώντων κομμάτων SDSM και DUI Στέβο Πεντάροφσκι.

«Νομίζω ότι υπάρχουν δύο σπουδαία μηνύματα που προκύπτουν από αυτές τις εκλογές. Το πρώτο είναι ότι η χώρα έχει δείξει, πρακτικά τρεις φορές στη σειρά, ότι δημοκρατικές εκλογές σε μια ειρηνική, ανοιχτή, πολύ πολιτισμένη ατμόσφαιρα είναι δυνατές, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Βόρεια Μακεδονία» και το δεύτερο ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να δει αυτή τη χώρα να πετυχαίνει τόσο την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όσο και μεγαλύτερη ενότητα στη χώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός ‘Αμυνας, με έκδηλο το χαμόγελο της ικανοποίησης από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Εκτίμησε, δε, πως η χθεσινή ήταν μια καλή ημέρα και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «ο υποψήφιος που δεν είχε καμία απολύτως αμφιβολία σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την υποστήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έλαβε την πλειοψηφία», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα σε όλες τις πτυχές της ζωής και θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα την εκτιμήσουν περισσότερο στο μέλλον και όχι μόνο οι πολιτικοί, οι οποίοι ηγήθηκαν της όλης διαδικασίας, κατηγορήθηκαν γι αυτό και πήραν το ρίσκο αυτής».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας της και ερωτηθείσα εάν ανησύχησε από το γεγονός ότι δεν διαφάνηκε καμιά διάθεση διεύρυνσης της «ευρωπαϊκής οικογένειας» στην πρόσφατη σύνοδο του Βερολίνου, είπε πως η συγκεκριμένη σύνοδος δεν προοριζόταν για ανακοινώσεις αλλά, όπως υπογράμμισε, «θα είναι τεράστια απογοήτευση» να μην λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων η Βόρεια Μακεδονία, όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για όλους όσοι στα Βαλκάνια πιστεύουν ότι η πολιτική των προϋποθέσεων (σ.σ. για ένταξη μιας χώρας) στην ΕΕ μπορεί να επιφέρει σταθερότητα στα Βαλκάνια και να βελτιώσει την Ένωση»».

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ραντμίλα Σεκερίνσκα στη Σοφία Παπαδοπούλου για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

   Ερ.: Τι μηνύματα θεωρείτε πως «έβγαλε» η κάλπη, με την επικράτηση του Στέβο Πεντάροφσκι για την προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας;

Απ.: Νομίζω ότι υπάρχουν δύο σπουδαία μηνύματα που αναδύονται από αυτές τις εκλογές. Το πρώτο είναι ότι η χώρα έχει δείξει, πρακτικά τρεις φορές στη σειρά, ότι δημοκρατικές εκλογές σε μια ειρηνική, ανοιχτή, πολύ πολιτισμένη ατμόσφαιρα είναι δυνατές, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. Είχαμε σχεδόν μια δεκαετία κακών, βίαιων εκλογών, που οι περισσότεροι παρατηρητές, εγχώριοι και ξένοι, χαρακτήριζαν ως εκλογές υπό την αιχμαλωσία του κράτους. Κι αυτό έφυγε όχι γιατί αλλάξαμε πολλούς νόμους αλλά γιατί είχαμε την πολιτική βούληση να διεξάγουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα για όλα τα κράτη – μέλη (της ΕΕ) ώστε να υπάρξει μια απόφαση τον Ιούνιο που θα δίνει στη Βόρεια Μακεδονία τη δυνατότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το δεύτερο σπουδαίο μήνυμα που βγαίνει απ’ αυτές τις εκλογές είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτής της χώρας θέλει να προχωρήσει μπροστά και θέλει να δει αυτή τη χώρα να πετυχαίνει τόσο σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη ενότητα στη χώρα. Ορισμένους από τους σκοπούς για τους οποίους αγωνιστήκαμε, όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας αλλά και πριν, δεν ήταν πολύ δημοφιλείς. Ένας απ’ αυτούς ήταν και η Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά αποδείξαμε ότι εάν πιστεύεις πως κάτι πρέπει να γίνει και πως είναι για το καλό της χώρας, οι άνθρωποι θα ακολουθήσουν. Ίσως χάσεις κάποιες από τις ψήφους αλλά στο τέλος θα υπερισχύσεις. Γι αυτό και είναι μια καλή μέρα…

   Ερ.: Θα λέγατε, λοιπόν, πως είναι μια καλή μέρα και για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Απ.: Απόλυτα. Πρώτον, ο υποψήφιος που δεν είχε καμία απολύτως αμφιβολία σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την υποστήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έλαβε την πλειοψηφία. Δεύτερον, νομίζω πως αυτές οι εκλογές έβαλαν το δημοψήφισμα (σ.σ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών) στη (σωστή) διάσταση. Θυμάμαι τις ημέρες που είχαμε 620.000 ανθρώπους που ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και η αντιπολίτευση έλεγε πως έχετε αυτές τις 620.000 αλλά είναι και 1,2 εκατ. που έμειναν στο σπίτι, γεγονός που σημαίνει όχι (στη συμφωνία). Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ήταν ποτέ αλήθεια. Το γνωρίζαμε αλλά αυτές οι εκλογές το κατέδειξαν με ξεκάθαρο τρόπο. Η υποψήφια που ήταν ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών στην προεκλογική περίοδο και που προσπαθούσε τόσο να ικανοποιήσει το κοινό της όσο και να στείλει κάποια εφησυχαστικά μηνύματα ίσως προς την Ελλάδα ή την ΕΕ, αλλά δεν ήταν υποστηρικτική απέναντι σ’ αυτή τη συμφωνία, έλαβε το ήμισυ αυτών των ψήφων. Γι αυτό τον λόγο και το δημοψήφισμα δεν πέτυχε. Επειδή, οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης γνώριζαν πως εάν αντιμάχονταν ανοιχτά το δημοψήφισμα θα έχαναν και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά. Αλλά νομίζω ότι η πλειονότητα των ανθρώπων απέδειξε ότι είναι πιο ώριμοι, ανοιχτοί και κοιτούν πιο μπροστά απ’ ό,τι πολλούς από τους πολιτικούς.

   Ερ.: Θεωρείτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει νέες ουσιαστικές προοπτικές στις σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας ή είναι περισσότερο λόγια απ’ ό,τι πράξεις;

Απ.: Ορισμένες φορές οι μεγάλες πολιτικές συμφωνίες καταλήγουν να είναι ένα κομμάτι χαρτί που δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών ή τις επιχειρήσεις. Θεωρώ πως σε ό,τι αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις συνέβαινε πάντα το αντίθετο. Πιστεύω ότι οι χώρες μας μοιράζονται τόσα κοινά συμφέροντα και έχουμε τόσα σημεία επαφών, που ήταν μόνο το ζήτημα της ονομασίας εκείνο το οποίο μπλόκαρε τις φυσιολογικές διμερείς σχέσεις. Οι δήμοι δεν μπορούσαν να συνεργαστούν, οι άνθρωποι στις συνοριακές γειτονικές περιοχές δεν συνεργάζονταν και δεν αξιοποιούσαν ορισμένες ευρωπαϊκές ευκαιρίες, το ίδιο και οι επιχειρήσεις. Νομίζω πως ήταν μια τεράστια σπατάλη ευκαιριών για την Ελλάδα το να μην χρησιμοποιήσει ορισμένες από τις δυνατότητας οικονομικής, εμπορικής και στρατηγικής παρουσίας στην περιοχή και τη Βόρεια Μακεδονία. Νομίζω τώρα, που έχουμε άρει τα πολιτικά εμπόδια, η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων θα δείξουν πόσο σημαντική θα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Και δεν έχω καμιά αμφιβολία πως θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα σε όλες τις πτυχές της ζωής και θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα την εκτιμήσουν περισσότερο στο μέλλον και όχι μόνο οι πολιτικοί, οι οποίοι ηγήθηκαν της όλης διαδικασίας, κατηγορήθηκαν γι’ αυτήν και πήραν και το ρίσκο αυτής. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι επιχειρηματίες, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στα σύνορα, οι νέοι θα το δουν όλο αυτό ως ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας, το οποίο θα είναι επωφελές και για τις δύο χώρες.

   Ερ.: Αναφερθήκατε πριν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σας κι αναρωτιέμαι αν σας ανησυχεί το γεγονός ότι η πρόσφατη σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο δεν έστειλε κάποιο σαφές μήνυμα προς τις χώρες της περιοχής. Αντίθετα, ορισμένοι υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής της Ρουμανίας σε καμιά από τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας…

Απ.: Να ξεκαθαρίσω πρώτα τη θέση μας σε ό,τι αφορά το Βερολίνο. Γνωρίζαμε ότι η σύνοδος αυτή δεν προοριζόταν για να στείλει κανενός είδος μήνυμα σε σχέση με τη διεύρυνση. Και μόνο το γεγονός ότι ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, δεν ήταν εκεί ήταν μια ένδειξη ότι θα εκφραζόταν η βαθιά ικανοποίηση από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η μεγάλη ελπίδα ότι κάποιες από τις άλλες χώρες της περιοχής θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Αλλά, οι μεγαλύτερες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτοί που κατανοούν πώς λειτουργεί η ΕΕ και διάβασαν σχετικά με τις προετοιμασίες για τη συνάντηση του Βερολίνου δεν απογοητεύτηκαν και κατ’ αυτό τον τρόπο προσέγγισε και η κυβέρνηση (της Βόρειας Μακεδονίας) το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Αλλά θα πρέπει να πω ότι οι προσδοκίες μας από τη σύνοδο του Ιουνίου είναι υψηλές. Και δεν είναι υψηλές επειδή απλώς είμαστε αισιόδοξοι ή απλώς ελπίζουμε αλλά επειδή το έχουμε κερδίσει αυτό επιλέγοντας το μονοπάτι όχι της λιγότερης αντίστασης αλλά το μονοπάτι που λίγοι πολιτικοί αποφασίζουν να ακολουθήσουν. Κι αυτό είναι να κάνεις το σωστό, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως χάνεις κάποιο πολιτικό κεφάλαιο.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι – κι αυτό εκφράστηκε επίσης και στο Βερολίνο – το μόνο θετικό παράδειγμα στην περιοχή αυτή τη στιγμή, τόσο σε ό,τι αφορά τις καλές γειτονικές σχέσεις και την επίλυση ορισμένων χρόνιων ζητημάτων, όπως αυτό της ονομασίας, όσο και σε ό,τι αφορά την καλή δουλειά που έχουμε κάνει στο εσωτερικό της χώρας. Μετά αυτές τις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές και μ’ έναν Πρόεδρο που στηρίζει πλήρως την ένταξη στην ΕΕ, νομίζω πως δεν υπάρχει κανένα πραγματικό επιχείρημα εναντίον μας ώστε να μην ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και νομίζω ότι θα είναι τεράστια απογοήτευση, όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για όλους όσοι στα Βαλκάνια πιστεύουν ότι η πολιτική των προϋποθέσεων της ΕΕ μπορεί να επιφέρει σταθερότητα στα Βαλκάνια και να βελτιώσει την ΕΕ. Όλος ο σκοπός αυτής της πολιτικής των προϋποθέσεων (σ.σ. για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ) ήταν να έχουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη διαδικασία. Και δεν περιμέναμε ποτέ παρακάμψεις, γνωρίζαμε ότι η επιτυχία εξαρτάται από εμάς, να κάνουμε τα σωστά πράγματα και τα κάναμε.

ΑΠΕ ΜΠΕ