Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα

Του Ισίδωρου Λω

Ας ξεκινήσουμε με μια υπενθύμιση. Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, πρόκειται να το φέρει στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Είναι λοιπόν τουλάχιστον αστείο και μάλλον υποκριτικό, οι αντίθετοι αυτού του νομοσχεδίου, να κάνουν επίθεση στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, ενώ δεν τολμάνε να πούνε μισή κουβέντα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Πάμε τώρα για το νομοσχέδιο που γίνεται λόγος αυτές τις μέρες, αν και ακόμα από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουμε δει τίποτα συγκεκριμένο. 

Ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να προωθήσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, αφού σε πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη αυτά τα θέματα έχουν λυθεί, όμως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εξοργίσει την ισχυρή ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του, αλλά και την εκκλησία για λόγους ψηφοθηρίας. 

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την παρένθετη μητέρα για τα ομόφυλα ζευγάρια. Με την ευκαιρία αυτή καλό είναι να θυμηθούμε ότι η παρένθετη μητέρα στη χώρα μας ισχύει από το 2002, και προφανώς όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει η νομοθεσία που εμποδίζει την αθέμιτη εκμετάλλευση. Αλίμονο αν δεν υπάρχει. 

Αν λοιπόν ξαφνικά η σημερινή κυβέρνηση ανακαλύπτει, ότι η παρένθετη μητέρα αντί για σπουδαίο επιστημονικό επίτευγμα και τρόπος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι τελικά κάτι το πολύ κακό και μετατρέπει τις γυναίκες σε μηχανές αναπαραγωγής (τι άλλο θα ακούσουμε πια;) και άρα δεν θα πρέπει να επιτρέπεται για τα ομόφυλα ζευγάρια, τότε προφανώς θα πρέπει να καταργηθεί και για τα ετερόφυλα ζευγάρια. 

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα βάζει στο ζύγι, και με την επιλογή να απαγορεύσει την παρένθετη μητέρα για τα ομόφυλα ζευγάρια, κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά, στην εκκλησία, και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους του. Με αυτό το τρόπο προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες στο κυβερνητικό του σχήμα. 

Η προτροπή του σε βουλευτές του που διαφωνούν, ακόμα και σε υπουργούς του, να απέχουν από την ψηφοφορία για να μην κινδυνέψει η κυβέρνηση, δείχνει με πόση επιπολαιότητα και ασέβεια αντιμετωπίζει και την κοινοβουλευτική λειτουργία αλλά και το ίδιο το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει. 

Όσο για την Αξιωματική Αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σίγουρα θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, και εφόσον το νομοσχέδιο είναι προς αυτή τη κατεύθυνση, θα το ψηφίσει. 

Η ηγεσία όμως του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει λάθος να βάζει κομματική πειθαρχία για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Τα κόμματα δεν πρέπει να λειτουργούν έτσι, τα κόμματα δεν είναι εταιρεία που αποφασίζει ο προϊστάμενος και όλοι οι υπόλοιποι εκτελούν γιατί αν δεν εκτελέσουν θα απολυθούν. 

Τα κόμματα πρέπει να λειτουργούν με κουλτούρα διαλόγου εσωτερικά, σύνθεση απόψεων και σεβασμό προς κάθε βουλεύτρια και βουλευτή. Φυσικά όταν υπάρχει συλλογική απόφαση πρέπει να τηρείται απ’ όλους, αυτό όμως είναι περισσότερο θέμα συνείδησης και όχι θέμα κομματικής πειθαρχίας και επιβολής. 

Για την ουσία του νομοσχεδίου, ειδικά για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια θα έπρεπε η κοινωνία να είχε ενημερωθεί περισσότερο, θα έπρεπε όλοι μας να είχαμε ενημερωθεί περισσότερο. Αυτό δεν συνέβη και η πολιτεία έχει μεγάλη ευθύνη. 

Θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί συζητήσεις, ομιλίες, και αναλυτική ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους. Η επιστημονική τεκμηρίωση πρέπει πάντα σε κάθε ευκαιρία, για κάθε σοβαρό θέμα, να δίνει απαντήσεις στις προκαταλήψεις, στα κηρύγματα μίσους, στο ρατσιστικό λόγο, αλλά και στις εύλογες ανησυχίες και αμφιβολίες. 

Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα παίξει με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σίγουρα δεν θα παίξει και με την στάση του θα τα σεβαστεί και θα τα υποστηρίξει. 

Μακάρι και άλλα κόμματα που θέλουν να λέγονται προοδευτικά να πράξουν το ίδιο. 

Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Χίου