Μάκης Βορίδης: Πορτοκαλιές

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η ιδέα να επιστρέψει στη νεότητα του ο Μάκης Βορίδης, ως επικεφαλής της σημερινής, υπαρκτής, ακροδεξιάς, δείχνει να ορίζει τη στάση του απέναντι στον Μητσοτάκη…

Δύο ειδήσεις – μεταξύ τους άσχετες, φαινομενικά – για μια δημοσκόπηση κι έναν υπουργό.

-Το 38,8% των ερωτηθέντων από την εταιρία GPO κρίνει ότι υπάρχει χώρος για νέο κόµµα δεξιά της Ν∆ και το 13,9% δηλώνει ότι θα το ψήφιζε.

– Ο υπουργός – «πρωθυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ», Μάκης Βορίδης, προτιμάει να παραιτηθεί, παρά να αλλάξει την απορριπτική στάση του στον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

-«Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», είπε στο «Βήμα».

Παραδίπλα ο παλαιός συνοδοιπόρος του στον ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, βρίσκει μια χαρά το νομοσχέδιο και θα το ψηφίσει.

Παρ’ ότι στο πόνημά του «Η ομοφυλοφιλία στη αρχαία Ελλάδα» δεν δεχόταν να «παρουσιάζεται ως πρόοδος νόμος που επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά», με «καταστρεπτικές συνέπειες σε θεσμούς όπως η οικογένεια».

Ο Βορίδης είναι σκληρός, δείχνει χαρακτήρα και μένει στις θέσεις του. Αλλά πολιτικοί παρατηρητές, συσχετίζουν τη στάση του με αυτό που αναδύεται από τη δημοσκόπηση: την διεύρυνση της εκλογικής βάσης του ακροδεξιού χώρου.

Στη σημερινή Βουλή υπάρχουν ήδη τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, με συνολικό ποσοστό, μαζί με τα εκτός Βουλής, κοντά στο 15%. Μιλάμε για δεδομένα δεύτερου κόμματος.

Εκ παραλλήλου, αμέσως μετά τις εκλογές σε πολιτικούς, δημοσιογραφικούς και οικονομικούς κύκλους γίνονται συζητήσεις για την «ενοποίηση» αυτού του χώρου, σε ένα «γνήσιο» δεξιό κόμμα.

Με την «εθνική» αποστολή να διασώσει τη χώρα από τη διολίσθηση που την οδηγεί η σημερινή ΝΔ, – με τη συνεχή ενσωμάτωση «Πασόκων», την παράκαμψη αξίων της κοινωνίας με νόμους όπως για τον γάμο των ομοφύλων και την ενδοτικότητα στην Τουρκία.

Με άλλα λόγια ακροδεξιό κόμμα, που δεν θα βαρύνεται με τον νεοναζισμό της Χρυσής Αυγής και το σαλταδορισμό των άλλων σχημάτων, αλλά θα συνδυάζει τις παραδόσεις της σκληρής ελληνικής Δεξιάς με στοιχεία από τον Όρμπαν, τη Μελόνι και τη Λεπέν.

Αυτό το κόμμα έχει ήδη έτοιμο ακροατήριο με τάση επέκτασης, αλλά δεν έχει ηγέτη. Όπως και αν το μετρήσει κανείς, δεν υπάρχει καλύτερος από τον Βορίδη – που έχει παρελθόν «ακτιβιστή» της Δεξιάς, κατά τον αυτοχαρακτηρισμό του…

Η ιδέα να επιστρέψει στη νεότητα του, ως επικεφαλής της σημερινής, υπαρκτής, ακροδεξιάς, δείχνει να ορίζει τη στάση του απέναντι στον Μητσοτάκη…

Είναι κι αλλού πορτοκαλιές…

ΥΓ. «Ταμειακώς εντάξει» είναι ο Παύλος Πολάκης. Χρειάστηκε να θέσουμε τέσσερις φορές αν καταβάλει την εισφορά του, ως βουλευτής, στον ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει αντίδραση από το περιβάλλον του και την Κουμουνδούρου: πληρώνει κανονικά και μάλιστα καλύπτει και δαπάνες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.

Πες το χριστιανέ μου και μας έσκασες…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR