Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Διώξεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε τέσσερις βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας

Διώξεις σε 22 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εν ενεργεία βουλευτών, αλλά και αρκετών πρώην υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικού προσωπικού, απήγγειλε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα στο πλαίσιο της έρευνας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πιο αναλυτικά, από τους τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές, οι τρεις κατηγορούνται για υποκίνηση σε κατάχρηση εμπιστοσύνης και ένας για υποκίνηση σε παράνομη διαχείριση κονδυλίων της ΕΕ. Επίσης, ένας εξ αυτών κατηγορείται και για υποκίνηση σε ψευδή βεβαίωση και απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης.

Οι βουλευτές είναι οι Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Μπουκώρος, Μάξιμος Σενετάκης και Κατερίνα Παπακώστα.

Παράλληλα, η Εισαγγελία επισημαίνει πως οι κατηγορίες εναντίον των επτά άλλων εν ενεργεία βουλευτών από τους 11 της ΝΔ έχουν απορριφθεί.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Νότης Μηταράκης γνωστοποίησαν ότι έχουν ήδη λάβει πράξη αρχειοθέτησης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Μάλιστα, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι αρχειοθετήθηκε και η υπόθεση που αφορούσε συνεργάτη του.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν υπάλληλο του πολιτικού γραφείου εν ενεργεία βουλευτή, συνεργάτη πρώην υπουργού, κτηνίατρο δημόσιο λειτουργό και αρκετούς δικαιούχους των ενισχύσεων.

Σε βάρος τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για πλημμεληματικές πράξεις, όπως απάτη σε βάρος επιδοτήσεων, απόπειρα απάτης με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ψευδή βεβαίωση σε δημόσια έγγραφα, ενώ ορισμένοι κατηγορούνται και για τις αντίστοιχες μορφές ηθικής αυτουργίας στα αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν οι ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί.

Εφόσον κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών, καθώς και τις προβλεπόμενες από την ελληνική νομοθεσία ποινικές χρηματικές κυρώσεις.