Σκάνδαλο υποκλοπών: Πώς ο Άρειος Πάγος ματαίωσε την αποκάλυψη της σχέσης κυβέρνησης – Predator

Η παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην εξέλιξη της δικαστικής έρευνας διαφημίστηκε ως αναβάθμιση, ωστόσο στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως, αναφορικά με την προσπάθεια να «κουκουλωθεί» η έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών και να μην αποκαλυφθεί η σχέση κυβέρνησης – Predator.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε τη διαβίβαση της υπόθεσης για το Predator Gate από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Παράλληλα, η κ. Αδειλίνη, η οποία ορίστηκε τον περασμένο Ιούλιο στη θέση αυτή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών «να απέχουν από κάθε σχετική  ενέργεια» για την υπόθεση. 

Η άνωθεν παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για το Predator Gate διαφημίστηκε από την ίδια και τα ΜΜΕ ως αναβάθμιση που θα σώσει την υπόθεση από την παραγραφή. Ξεκίνησε η Καθημερινή στις 11:00, συνέχισε το ΑΠΕ στις 11:06 αλλά και τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, όπως του Star στις 11:14 και του Mega στις 13:23.

Ωστόσο σημερινό ρεπορτάζ των Reporters United φέρνει στο φως κρίσιμα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο: Η κ. Αδειλίνη παρενέβη ενώ είχε προηγηθεί έγγραφη παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών βάσει της οποίας η ΑΔΑΕ θα προχωρούσε άμεσα σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί (ή να διαψευστεί) ο δεσμός μεταξύ της ΕΥΠ (και της κυβέρνησης) και του Predator.

Τι μεσολάβησε τις τελευταίες μέρες μέχρι την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Τον Ιούλιο του 2023, μετά από πολύμηνες έρευνες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) ολοκλήρωσε το πόρισμά της για τις παρακολουθήσεις μέσω Predator, το οποίο και διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. 

Σημαντικό εύρημα της ΑΠΔ ήταν η στοχοποίηση τουλάχιστον 92 προσώπων μέσω Predator στην Ελλάδα (17 ονόματα της λίστας έχουν αποκαλυφθεί από το inside story).

Το πόρισμα της ΑΠΔ έδωσε στη Δικαιοσύνη ένα πολύ σημαντικό όπλο στην προσπάθειά της να διαλευκάνει το Predator Gate. Πιο συγκεκριμένα, οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές μπορούσαν πια να πάρουν τα ονόματα όσων προσώπων (πολιτικών, υπουργών, δημόσιων αξιωματούχων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων) στοχοποιήθηκαν από το Predator και να ελέγξουν αν τα ίδια άτομα ήταν θύματα παρακολούθησης και από την ΕΥΠ, υπό την πολιτική ευθύνη του Γρηγόρη Δημητριάδη και την αρμοδιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τεκμηρίωση του κοινού κέντρου

Σ’ αυτή την περίπτωση, η δικαστική έρευνα θα τεκμηρίωνε πέρα από κάθε αμφιβολία την ύπαρξη κοινού κέντρου μεταξύ ΕΥΠ και Predator, η χρήση του οποίου είναι παράνομη στην Ελλάδα και επιφέρει ποινικές ευθύνες. Κοινώς, ενδεχόμενη τεκμηρίωση του κοινού κέντρου κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε σε διώξεις των εμπλεκομένων στις υποκλοπές, τόσο επιχειρηματιών όσο και δημόσιων αξιωματούχων, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.

Σχετικά με τις ενδείξεις ύπαρξης κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator, οι Reporters United ypenuym;izoyn ότι τουλάχιστον τρία θύματα υποκλοπών (Ανδρουλάκης, Κουκάκης, Σίφορντ) στοχοποιήθηκαν και από τα δύο συστήματα παρακολούθησης.

Κάπως έτσι φτάνουμε στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, σε βάρος των ερευνών των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης. 

Όπως τεκμηρίωσε το Reporters United, στα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση αποφάσισε εκτάκτως την αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ, η οποία επρόκειτο να συνεδριάσει για να επιβάλει κύρωση και πρόστιμο στην ΕΥΠ λόγω άρνησης συνεργασίας της Υπηρεσίας στη διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. 

Μάλιστα, η κυβέρνηση άλλαξε τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αφού υπέρ της αντικατάστασης ψήφισαν τα 16 από τα 27 μέλη της (οι εκπρόσωποι της ΝΔ και και της Ελληνικής Λύσης). Παρότι το 16/27 αντιστοιχεί σε λιγότερο από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, και άρα θα έπρεπε να ψηφίσουν τουλάχιστον 17 μέλη υπέρ της κυβέρνησης, ο ειδικός γραμματέας του προέδρου της Βουλής Βασίλειος Μπαγιώκος είχε δηλώσει στο Reporters United λίγο πριν τη σχετική συνεδρίαση ότι, κατά την ερμηνεία της κυβέρνησης, αρκεί για την αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ το 16/27.

Η εισαγγελική παραγγελία ζητά τον έλεγχο της ΕΥΠ

Τότε συνέβη κάτι που για πρώτη φορά αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ: Στις 28 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδρίαζε, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έστειλε στην Ανεξάρτητη Αρχή ρητή παραγγελία να ελέγξει το κατά πόσον τα 92 πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από το Predator είχαν παράλληλα παρακολουθηθεί με επισύνδεση από την ΕΥΠ.

Η εισαγγελική παραγγελία φτάνει στον προορισμό της λίγο πριν εκδοθεί το ΦΕΚ με τον διορισμό των νέων μελών της ΑΔΑΕ από την κυβέρνηση. Από την επομένη, ένα νέο μπρα ντε φερ ξεκινά: Η νέα πλειοψηφία εντός της ΑΔΑΕ κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τους ελέγχους. Συγκεκριμένα:

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, η σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής αποφάσισε κατά της εκτέλεσης της εισαγγελικής παραγγελίας, με τον πρόεδρο Ράμμο και άλλα δύο μέλη να μειοψηφούν. 

Η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ ζήτησε το θέμα να παραπεμφθεί στο τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον νέο νόμο για τις υποκλοπές (ν. 5002/2022) τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο του 2022. Το όργανο αυτό αποτελείται από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και τους δύο εισαγγελείς: τον εισαγγελέα της ΕΥΠ (την κ. Βασιλική Βλάχου) που υπογράφει τις παρακολουθήσεις και έναν ακόμη, εκτός της Υπηρεσίας. 

Αλλά στον νόμο (άρθρο 4, παράγραφος 7) είναι σαφές πως η αρμοδιότητα του οργάνου αυτού αφορά μόνο τη διαδικασία γνωστοποίησης των θιγόμενων σχετικά με ενδεχόμενη παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ. Η λειτουργία του τριμελούς οργάνου δηλαδή δεν σχετίζεται με την παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Όμως, το θέμα δεν έκλεισε εκεί. 

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, η εισαγγελία Πρωτοδικών επανέρχεται με νέο έγγραφο, με το οποίο απαγορεύει στα μέλη της ΑΔΑΕ να κοινοποιήσουν τη λίστα Μενουδάκου (δηλαδή τη λίστα με τα 92 πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από το Predator) στο τριμελές όργανο, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε διαρροή πολύ σημαντικών ευρημάτων της δικογραφίας προς τρίτους που δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά. 

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος προτίθεται, όπως εκ του νόμου είναι υποχρεωμένος, να συμμορφωθεί προς την εισαγγελική παραγγελία και ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με σκοπό τη διακρίβωση ή όχι της παρακολούθησης των 92 στόχων του Predator και από την ΕΥΠ, εντος της εβδομάδας που έρχεται.

Ξαφνικά, η επιβεβαίωση ή διάψευση της θεωρίας του κοινού κέντρου ΕΥΠ (και κυβέρνησης) – Predator έρχεται πιο κοντά από ποτέ.

Τι άλλαξε λοιπόν και δεν έγινε σεβαστή η εισαγγελική παραγγελία;

Τι άλλαξε και οι εισαγγελείς (Ελευθεριάνος, Τριανταφύλλου, Σπυρόπουλος) που με βάση τα ευρήματα τους κινήθηκαν προς τη διαλεύκανσή της, βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς υπόθεση και με την έμμεση μομφή ότι εξαιτίας τους καθυστέρησε η περάτωσή της; 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Reporters United, στις μέρες που μεσολάβησαν, το μέλος της ΑΔΑΕ Γιώργος Μπακάλης (ο οποίος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εναντιώθηκαν στην εισαγγελική παραγγελία) ενημέρωσε εγγράφως την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την εισαγγελική παραγγελία και την πρόθεση Ράμμου να προχωρήσει σε ελέγχους. 

Το Reporters United  επικοινώνησε τηλεφωνικά και γραπτά με τον κ. Μπακάλη, ζητώντας του να διαψεύσει ότι έγινε η επικοινωνία με την κ. Αδειλίνη – κάτι το οποίο δεν έκανε. Τον ρωτήσαν για τους λόγους που οδήγησαν στην επικοινωνία. Πάλι δεν υπήρξε απάντησε, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Το Reporters United επιχείρησε να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με την  κ. Αδειλίνη, για να τοποθετηθεί επί των δεδομένων του ρεπορτάζ. Καθώς η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή, στείλαμε τα ερωτήματά μας και γραπτώς. Μεταξύ άλλων, ζήτησαν από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διαψεύσει ότι η απόφασή της σχετίζεται με την παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για διενέργεια ελέγχων από την ΑΔΑΕ προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς και αν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα η εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας και να διενεργηθούν σχετικοί έλεγχοι. Μέχρι τώρα, υπήρξε απάντηση. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ