Σκάνδαλο Φλώρου: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει»

Του Ισίδωρου Μπέη

Mπορεί η Νέα Δημοκρατία να υπεραμύνεται της θέσης της ότι «η αλήθεια είναι μια: ο Αριστείδης Φλώρος διώχθηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με τη συνδρομή και του στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ κ. Γρηγόρη Δημητριάδη», ωστόσο τα δικαστικά έγγραφα παρουσιάζουν μια άλλη πραγματικότητα: Ότι το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση για τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου Energa – Hellas Power στις 7 Φεβρουαρίου 2017, έπειτα από τριετή ακροαματική διαδικασία κι αφού είχαν να ξεπεραστούν σειρά δικονομικών εμποδίων ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στο πρόσωπο των τελευταίων εβδομάδων, Αριστείδη Φλώρο, αφορά η υπ’ αριθμ. 534/2017 απόφαση του Δικαστηρίου Εφετών Αθηνών, που τον κηρύσσει ένοχο για υπεξαίρεση, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 21 ετών και επιβολή προστίμου 1,5 εκατ. ευρώ.

Επομένως, μπορεί το σκάνδαλο να αποκαλύφθηκε το 2012, μπορεί οι πρωταγωνιστές να προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων, όμως η ουσιαστική δικαστική διαδικασία εξελίχθηκε από το τέλος του 2014 και κατέληξε στις καταδικαστικές αποφάσεις τον Φεβρουάριο του 2017.

Το «εμπόδιο» 4312/2014

Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη λειτουργεί πέρα και πάνω από πολιτικές επιδιώξεις, κομματικά συμφέροντα και κυβερνητικές επιθυμίες. Ωστόσο, οι υπηρέτες της Θέμιδος έχουν συγκεκριμένα εργαλεία, τους νόμους και τους κώδικες, για να αποφανθούν επί των υποθέσεων που αναλαμβάνουν.

Ένα τέτοιο «εργαλείο» προέκυψε λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας, ο νόμος 4312/2014 περί της ρύθμισης δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και άλλων διατάξεων, ο οποίος ψηφίστηκε από την τότε κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο Ν. 4312/2014 προέβλεπε ότι οι κατηγορούμενοι για οικονομικά εγκλήματα, αν επιστρέψουν στο Δημόσιο ποσά που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει, μπορούν να διεκδικήσουν επιεικέστερη αντιμετώπιση και ηπιότερη ποινή, να πέσουν στα μαλακά κατά το κοινώς λεγόμενο.

Τα χρήματα, σύμφωνα με τον νόμο, μπορούν να κατατεθούν σε δεσμευμένο άτοκο λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι και την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Τι έγινε στην περίπτωση των Energa – Hellas Power για την υπεξαίρεση των 256 εκατ. ευρώ; Τον Μάρτιο του 2015 οι συνήγοροι των Αριστείδη Φλώρου και Βασίλη Μηλιώνη προσκόμισαν έγγραφο των εντολέων τους ότι προτίθενται να επιστρέψουν στο Δημόσιο περίπου 83 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς των εταιρειών τους, με στόχο, βέβαια, την ηπιότερη ποινή. Και κάπως έτσι αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά στον Αριστείδη Φλώρο, που απέφυγε τα ισόβια και καταδικάστηκε σε 21ετή κάθειρξη, την οποία, βέβαια, δεν θέλει να εκτίσει.

Αχιλλέας Φλώρος: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει»

Η σκανδαλώδης περίπτωση της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, που ερευνάται από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε σχέση με τις δωροδοκίες που κρύβονται πίσω από τα πλαστά πιστοποιητικά και τις αβλεψίες της Δικαιοσύνης, μας γυρίζει περίπου επτά χρόνια πίσω, στο 2011, όταν δύο τριαντάρηδες έμοιαζε να πρωταγωνιστούν μόνοι τους σε μια κομπίνα, της οποίας ο ηθικός αυτουργός, σύμφωνα με πολλούς, δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Ο Αριστείδης Φλώρος και ο Βασίλης Μηλιώνης κατηγορούνται όταν συλλαμβάνονται ότι υπεξαίρεσαν από το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 256 εκατ. ευρώ. Τους καταλογίζεται ότι ως εκπρόσωποι και ιδιοκτήτες δύο εταιρειών, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλλαν, ως όφειλαν, τα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Μάλιστα, κατηγορούνται ότι «ενσωμάτωσαν» τα χρήματα στην περιουσία τους και σε τράπεζες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να ζημιωθεί με το ποσό των 256.521.323 ευρώ. Το ποσό ήταν υπέρογκο για την πρώτη εκείνη εποχή των μνημονίων, που είχαν κοπεί μισθοί και συντάξεις.

Οι κατηγορίες αφορούσαν σε υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου του 1950 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. Τότε φαινόταν ότι κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη, ανεξάρτητα αν τα πράγματα με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Οι προφυλακίσεις και η δίκη

Παρά το σκάνδαλο, ο Μηλιώνης εμφανιζόταν να μην νιώθει τον κίνδυνο της προφυλάκισης, συνεχίζοντας την πολυτελή ζωή του στη Μύκονο διοργανώνοντας πάρτι, ώσπου ήρθε το 2012 η προφυλάκιση και για τους δύο. Ο μεν Αριστείδης Φλώρος έμεινε 18 μήνες στη φυλακή, ενώ ο Βασίλης Μηλιώνης 8. Το βούλευμα που αποφυλάκισε τον Μηλιώνη έκανε λόγο για σταθερές απόψεις και τον εμφάνιζε και ως μη ύποπτο φυγής.

Η δίκη που άρχισε το 2014 περιελάμβανε 19 κατηγορουμένους. Ο Αριστείδης Φλώρος στην απολογία του ανέλαβε την ευθύνη για τη «μαϊμού», σύμφωνα με το βούλευμα, εξαγορά των δύο εταιρειών από τους Ρώσους, υποστήριξε, πάντως, ότι είχε συναντηθεί με τον Ρώσο εκπρόσωπο του ομίλου. Για τα χρήματα αναφερόταν σε επιστροφή ποσού ύψους 88 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία, το ποσό αυτό ακόμη δεν έχει εισπραχθεί από το Δημόσιο και τους δήμους, όπως όρισε ρητά με απόφασή της η ελληνική Δικαιοσύνη.

Η απολογία του Αχιλλέα Φλώρου

Ο πατέρας του, Αχιλλέας Φλώρος, είπε ότι δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του γιου του και έκανε λόγο για τις στενές του σχέσεις με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προβάλλοντας τη φιλία του με πρώην πρωθυπουργό αλλά και υποστηρίζοντας ότι μεσολάβησε στον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη για να προσληφθεί στη ΔΕΣΜΗΕ «δικός του άνθρωπος».

Το τελευταίο είναι το μόνο που έχει καταγραφεί στα πρακτικά από την απολογία, τα υπόλοιπα τα θυμούνται οι παρόντες δικηγόροι. Οπως τις πολιτικές του εκτιμήσεις, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει και ότι και αυτός αλλά και ο γιος του θα δικαιωθούν. Τελικά, ο πατέρας Φλώρος απηλλάγη από τις κατηγορίες.

Στα μαλακά έπεσε και ο Βασίλης Μηλιώνης, ο οποίος από την αρχή υποστήριζε ότι δεν γνώριζε πως η πώληση των εταιρειών στους Ρώσους ήταν εικονική. Επικαλέστηκε, μάλιστα, και το τίμημα για την εταιρεία του, που ήταν περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ γι’ αυτή του Φλώρου δόθηκαν περίπου 2 εκατ. ευρώ. Οι ισχυρισμοί Μηλιώνη έπεισαν την εισαγγελέα, η οποία πρότεινε την αθώωσή του. Και στην απόφαση όμως έπεσε στα μαλακά. Χαρακτηρίστηκε απλός συνεργός, καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα χρόνων με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Αντίθετα, ο Αριστείδης Φλώρος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 χρόνων και δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό τον Φεβρουάριο του 2017 και ύστερα από δύο χρόνια δίκης. Ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση κατά της απόφασης και ζήτησε αυστηρότερες ποινές. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό θα γίνει στον Δεκέμβριο του 2018, ενώ επρόκειτο να αρχίσει στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών τον Μάιο του 2018.

Η εμπλοκή στην υπόθεση του ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικηγόρου Γρηγόρη Δημητριάδη, ως δικηγόρου της Energa πυροδότησε κι άλλο το πολιτικό σκηνικό. Οπως είπε ο πρώην συνήγορος του Αριστείδη Φλώρου και βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο Γρηγόρης Δημητριάδης ίδρυσε κατ’ εντολήν του Αριστείδη Φλώρου μια υπεράκτια εταιρεία. Εχει καταθέσει ως μάρτυρας του κατηγορητηρίου και είπε ότι εξαπατήθηκε κι αυτός από τον 39χρονο επιχειρηματία.

Από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα. Ενα από αυτά είναι πώς ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατέθεσε ως μάρτυρας μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και δεν είχε καταλάβει νωρίτερα την όλη κομπίνα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ο συγγενής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ιδρύσει και εισπρακτική εταιρεία από κοινού με τον Αριστείδη Φλώρο.

Στο μικροσκόπιο οι επισκέψεις στις φυλακές

Ο Αριστείδης Φλώρος οδηγήθηκε λίγο μετά την καταδίκη του στις φυλακές της Χαλκίδας. Γρήγορα όμως λόγω ψυχολογικών προβλημάτων μεταφέρθηκε και πάλι στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού. Φήμες, μάλιστα, από τις φυλακές επιμένουν ότι γνωστός ψυχίατρος τον είχε επισκεφθεί και στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Χαλκίδας για να τον δει. Έτσι, στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που ερευνά την υπόθεση, έχουν μπει και τα άτομα που τον επισκέφθηκαν στη φυλακή, ιδιαίτερα λίγες μέρες πριν από την παράνομη αποφυλάκισή του.

Η απόπειρα δολοφονίας

Το όνομα, ωστόσο, του ανθρώπου που προσπάθησε με πλαστά έγγραφα να αποφυλακιστεί ενεπλάκη και σε μια απόπειρα δολοφονίας. Τον Νοέμβριο του 2014 δύο άνδρες πλησίασαν τον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο που εκπροσωπούσε τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), ένα από τα θιγόμενα μέρη της Energa – Hellas Power, και με την απειλή όπλου τού ζήτησαν να τους δώσει όσα χρήματα είχε πάνω του. Παρόλο που ο δικηγόρος δεν προέβαλε καμία αντίσταση και υπάκουσε στις εντολές των κακοποιών, εκείνοι μόλις πήραν τα χρήματα τον πυροβόλησαν στον λαιμό. Ο Γ. Αντωνόπουλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Τελικά, ο δικηγόρος γλίτωσε τον θάνατο και με την κατάθεσή του βοήθησε τους αστυνομικούς να συλλάβουν τους δράστες. Ο ένας εκ των δύο Αλβανών ληστών ανέφερε ως ηθικό αυτουργό του χτυπήματος τον Αριστείδη Φλώρο. Τον Μάρτιο του 2018 το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 39χρονο επιχειρηματία για την απόπειρα δολοφονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών με αναστολή εκτέλεσής της έως ότου εκδικαστεί και η έφεση που έχει κατατεθεί.

Στις 12 Οκτωβρίου του 2017 ο δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δολοφονείται μέσα στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας. Οι διωκτικές Αρχές εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό και συλλαμβάνουν τους δύο δράστες. Ο αλλοδαπός που πυροβόλησε τον άτυχο δικηγόρο αναφέρει στις διωκτικές Αρχές ότι δεν ήθελε να σκοτώσει τον 52χρονο δικηγόρο και αποκαλύπτει ένα πρωτόγνωρο αστυνομικό θρίλερ.

Στη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ενεργό ρόλο είχαν οι δύο άνθρωποι που είχαν μισθωθεί από τον Αριστείδη Φλώρο για το συμβόλαιο θανάτου εναντίον του Γιώργου Αντωνόπουλου. Επειδή όμως ήταν έγκλειστοι στις φυλακές και δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τον πρώην επικεφαλής της Energa, ζήτησαν από δύο ομοεθνείς τους να απειλήσουν τον δικηγόρο του.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου αναφέρει ότι οι δύο Αλβανοί που έστησαν την αιματηρή ενέδρα στον Γιώργο Αντωνόπουλο ζητούσαν από Αριστείδη Φλώρο το ποσό των 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανασκευάσουν τις αρχικές τους καταθέσεις.

Από την Νέα Σελίδα