Στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα με έγκληση κατά στελεχών της ΑΔΑΕ προσφεύγει ο Κώστας Βαξεβάνης

Με μια έγκληση 200 σελίδων στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα η Documento Media και ο εκδότης-δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης υποστηρίζουν ότι “μέσα στην ΑΑΔΕ δρα εγκληματική οργάνωση που ζημιώνει με εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο και ευρωπαϊκό ταμείο είτε εκβιάζοντας φορολογούμενους για να πετύχει μίζες είτε απορροφώντας πόρους από ευρωπαϊκά κονδύλια προς εξυπηρέτηση δικών τους ανθρώπων”.

Οι μηνυόμενοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για το παράνομο πρόστιμο σε βάρος του Documento, όπως γράφει το Documento, καθώς στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν την εφημερίδα, που έχει αποκαλύψει σωρεία στοιχείων που αποδεικνύουν τη διαφθορά και μέσα στις τάξεις της ΑΑΔΕ, έφτασαν στο σημείο να διαπράξουν ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

“Το Documento προσκόμισε πολλές καταγγελίες ότι τα εν λόγω στελέχη της ΑΑΔΕ εκβιάζουν φορολογούμενους και κάνουν επιλεκτική μεταχείριση των ελεγχoμένων για να πετύχουν αθέμιτους σκοπούς (μίζες, διαφθορά, επιχειρηματικούς εκβιασμούς).

Αποδεικνύεται επίσης ότι η ΑΑΔΕ λαμβάνει και απορροφά εκτός των άλλων άμεσα ή έμμεσα ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια που δίνονται για την εξυπηρέτηση των πολιτικών της ΕΕ, για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού κ.λπ. και τα χρησιμοποιεί με αδιαφανή κριτήρια προς εξυπηρέτηση των δικών της ανθρώπων, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά αυτά κονδύλια να μη χρησιμοποιούνται για το αληθινό δημόσιο συμφέρον της χώρας και την προαγωγή των συμφερόντων της ΕΕ, αλλά προς όφελος της τσέπης των δραστών και των συνεργών του μαφιόζικου αυτού συστήματος της ΑΑΔΕ.

Κραυγαλέο παράδειγμα είναι οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί για ενοικίαση κτιρίων. Η ΑΑΔΕ έχει εισπράξει τεράστια ποσά από την ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό φορολογικών κέντρων και υπηρεσιών του φορολογικού μηχανισμού. Μέρος των ευρωπαϊκών αυτών κονδυλίων αφορά την ενοικίαση νέων σύγχρονων κτιρίων για να στεγαστούν οι εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Documento οι διαγωνισμοί που προκηρύσσονται από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή είναι σκανδαλωδώς φωτογραφικοί. Περιγράφουν δηλαδή με ακρίβεια συγκεκριμένα κτίρια, με συγκεκριμένη επιφάνεια, με εξατομικευμένα φωτογραφικά χαρακτηριστικά, σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας. Ετσι καταλήγει να λαμβάνει μέρος σε κάθε φωτογραφικό διαγωνισμό μία μόνο εταιρεία, το κτίριο της οποίας έχει ήδη φωτογραφηθεί εκ των προτέρων ως το μόνο κατάλληλο”.

Οπως είναι γνωστό, έπειτα από στημένους ελέγχους που προέκυψαν λόγω ανώνυμων καταγγελιών η ΑΑΔΕ επέβαλε στο Documento πρόστιμο περίπου 270.000 ευρώ, βαφτίζοντας την πάγια πρακτική των εμπορικών τμημάτων όλων των ΜΜΕ για μεγάλες εκπτώσεις στους μεγάλους πελάτες «συναλλαγές κάτω από το τραπέζι». Το Documento προσκόμισε τιμολόγια από άλλες εφημερίδες αλλά και από τηλεοπτικούς σταθμούς που δείχνουν ότι οι εκπτώσεις επί των τιμοκαταλόγων των ΜΜΕ ξεπερνούν όχι μόνο το 80% αλλά και το 90% και το 95%, ενώ και η Eνωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως οι μεγάλες εκπτώσεις είναι συνήθης και πάγια τακτική όλων των ΜΜΕ.

«Η εμπορική πολιτική που ακολουθούν οι εφημερίδες και τα άλλα ΜΜΕ, και οι εκπτώσεις που κατά καιρούς προσφέρουν στους διαφημιζομένους, εντάσσονται στο πλαίσιο μίας καθ’ όλα νόμιμης διαδικασίας που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Κάθε εφημερίδα έχει το δικαίωμα να επιλέγει την τιμολογιακή πολιτική που θεωρεί ότι είναι η καταλληλότερη για να προσελκύσει τα διαφημιστικά έσοδα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της» ξεκαθάριζε η ΕΙΗΕΑ. Η ΑΑΔΕ, όμως, κατέληξε ότι στην περίπτωση του Documento –και μόνο– πίσω από αυτές τις εκπτώσεις κρύβεται μαύρο χρήμα. Το παράλογο μάλιστα είναι ότι στο πόρισμα-έκτρωμα ενώ αναφέρονται στις… ύποπτες συναλλαγές εξαιρούν από το κάδρο τους συναλλασσόμενους με το Documento που υποτίθεται του έδωσαν το μαύρο χρήμα. Δηλαδή, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΑΑΔΕ το Documento είναι υπόλογο στις φορολογικές αρχές αλλά αυτός που δίνει αντίστοιχα το μαύρο χρήμα –προφανώς και δεν εντοπίστηκε πουθενά– δεν είναι… υπόλογος. Ο λόγος για διαφημιζόμενες εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Unilever, η Vodafone και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Δυστυχώς, πάνω στη βιασύνη τους να τελειώνουν με το Documento για άλλη μια φορά λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ενα από τα επιχειρήματά τους, αν και εντελώς λανθασμένο, ήταν ότι θα έπρεπε για το οικονομικό έτος που αφορούσε ο έλεγχος (το 2017) να υπήρχε συγκεκριμένος τιμοκατάλογος στον οποίο ορίζονταν οι εκπτώσεις με τους συναλλασσόμενους. Η απουσία του ήταν κατ’ αυτούς η απόδειξη της ενοχής. Ο εν λόγω τιμοκατάλογος υπήρχε και τους είχε παραδοθεί μαζί με χιλιάδες ακόμη έγγραφα αλλά οι ελεγκτές που έβγαλαν μέσα σε 24 ώρες το πόρισμα για να στραγγαλίσουν οικονομικά το Documento, καταχρώμενοι την εξουσία τους, βεβαίωσαν ψευδώς ότι δεν υπήρχε”.