Το έγκλημα των Τεμπών, το μπάζωμα και τα “σενάρια συνωμοσιολογίας”: η αλήθεια δεν θα “λάμψει”, αν η κυβέρνηση καθοδηγεί την Δικαιοσύνη -που πρέπει να αποδείξει την ανεξαρτησία και την αθωότητά της

Του Νίκου Λακόπουλου

«Είναι προσβλητικό, μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε χαζοί, πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες ακόμη και κάποιοι δικαστές»αρία Καρυστσιανού)

Οι ένοχοι για το δυστύχημα των Τεμπών θα τιμωρηθούν” προεξόφλησε ο πρωθυπουργός την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπός του -πριν καν τελειώσει το έργο της η Εξεταστική στη Βουλή ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι “η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει και θα απαντηθούν “όλες οι καταθέσεις, ακόμη και οι πιο ακραίες” γιατί ” δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά που να δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ακόμη κι αν αυτό απαιτήσει λίγο περισσότερο χρόνο”.

Θάλεγε κανένας πως ο πρωθυπουργός όχι μόνο γνωρίζει πώς θα κινηθεί η Δικαιοσύνη, αλλά ξέρει και πόσο χρόνο πρέπει να χρειαστεί, την ίδια ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται πως οι υπεύθυνοι για την τραγωδία στα Τέμπη θα οδηγηθούν σε δίκη τον Ιούνιο.

Βέβαια δεν έχουν ερευνηθεί ακόμα τα βίντεο από την έκρηξη και τα ευρήματα των πραγματογνωμόνων των συγγενών των θυμάτων ως προς τα εύφλεκτα υλικά που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, αν και έχει περάσει ένας χρόνος από το δυστύχημα, αλλά ο υπουργός γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί:

«Το υλικό θα σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά και της Αγγλίας. Αυτό σημαίνει πως πιθανότητα η ανάκριση θα πάρει κάποια παράταση, αλλά “φαίνεται να οδηγείται προς το τέλος” αν και “η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λέει ότι δεν πρέπει να μείνει ερώτημα που τίθεται, ιδιαίτερα από τους συγγενείς των θυμάτων, μέσω των συνηγόρων τους. Δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση».

Το ερώτημα είναι αν η παρέμβαση της εισαγγελέως – την οποία ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός -θεωρεί “αδόκιμη και πιο πολύ επικοινωνιακού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα”- είναι μια παραδοχή ότι η Δικαιοσύνη δεν κινείται όπως θα έπρεπε και πολύ περισσότερο αν αυτό θα συμβεί από δω και πέρα.

Η παρέμβαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων με νέα έκθεση τεχνικής πραγματογνωμοσύνης -«με ουσιαστικό και όχι συμβολικό τρόπο, συνεισφέροντας στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης»- που δόθηκε μετά την επίσκεψή τους στον ανακριτή και την εισαγγελέα εφετών ήταν εκκωφαντική:

“Ζητήσαμε εμείς να γίνει η έρευνα στους χρόνους που πρέπει και σύντομα, αλλά και ουσιαστικά. Καταγγείλαμε ευθέως τις παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν φείδεται να δηλώνει ότι η δίκη θα γίνει τον τάδε χρόνο ή ότι η ανάκριση θα πάει άλλους δύο μήνες. Όπως ο Άρειος Πάγος, καταδίκασε, κακώς κατ’ εμάς, την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οφείλει να καταδικάσει και τις παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σε μια εκκρεμή υπόθεση, τόσο σοβαρή για τον Ελληνικό λαό».  

Όταν “ο χρόνος ξέφυγε από τις ράγες τoυ”

Οι δικηγόροι επέκριναν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, «διότι αρέσκεται τελευταία, να παρεμβαίνει στην υπόθεση αυτή με μία μη οφειλόμενη επέμβασή της στο έργο της Δικαιοσύνης». “Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δίνει κατευθυντήριες εντολές όχι μόνο στους ιεραρχικά υφισταμένους της, αλλά και στους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση σε μια πιο επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλία που παρεμβαίνει στο έργο της τακτικής δικαιοσύνης» όπως αναφέρουν.

“Μέχρι σήμερα έχουν αργήσει να κληθούν στην ανάκριση τα μεσαία βαγόνια της αμαξοστοιχίας των ευθυνών, οι άνθρωποι δηλαδή που διαχειρίστηκαν την αμαρτωλή σύμβαση 717, ενώ πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και στους μηχανοδηγούς-πολιτικούς υπεύθυνους του τρένου».

Η Δικαιοσύνη που δεν βλέπει ποινικές ευθύνες στο μπάζωμα που αλλοίωσε τον τόπο του εγκλήματος, θα εξετάσει πια κάθε κατάθεση -μάλλον επειδή δεν το έκανε ως τώρα. Φαίνεται διάβασε το ψήφισμα των πολιτών για να υπάρξει δικαιοσύνη και θορυβήθηκε αφού κατηγορείται η ίδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε όταν εαυτό του όταν είπε “είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν»! Πώς να δικάσεις τον χρόνο;

Η αντιπολίτευση έχει αποχωρήσει από την Εξεταστική -παρωδία καταγγέλοντας συγκάλυψη, αλλά ο Πρωθυπουργός εξήρε το έργο της αφού «ερεύνησε πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους»! Αυτό ήταν όπως φαίνεται το έργο της και γι΄αυτό δεν ήταν προανακριτική, ούτε κάλεσε βασικούς μάρτυρες.

Μια ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει πως “η έρευνα των τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως είναι ήδη γνωστό, και η ποινική δίωξη σε μία τέτοια περίπτωση δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Δικαστικής Εξουσίας αλλά της Βουλής. Η ανάθεση της άνω αρμοδιότητας (έρευνας και ποινικής δίωξης πολιτικών προσώπων) στη Δικαστική Εξουσία προϋποθέτει αναγκαίως την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος”.

Ακριβώς το ίδιο ζητάνε και ενάμισι εκατομμύριο -ως τώρα- πολίτες καθώς ο ανήσυχος υπουργός Δικαιοσύνης σπεύδει να ορίσει το χρόνο της δίκης και ομολογεί όταν λέει “παραγγέλθηκε στους ανακριτές να ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά και παράλληλα να ελέγξουν τα βίντεο της τραγωδίας” πως αυτό δεν έχει γίνει!

Οι “παράλογες φήμες” και τα “σενάρια συνωμοσιολογίας”

Οι φήμες που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “παράλογες” -παρεμβαίνοντας και πάλι στη Δικαιοσύνη- έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση καθώς ένα χρόνο μετά κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία που έφερε και την έκρηξη που εξαΰλωσε τα πάντα και πού είναι τρία βαγόνια που αγνοούνται.

Η βιασύνη της Δικαιοσύνης να αποδείξει την… αθωότητά της, η προσπάθεια της κυβέρνησης να “κρύψει” τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη -που προφανώς εκτελούσε εντολές- και το μήνυμα του Πρωθυπουργού πως “οι φήμες είναι παράλογες και θα διαψευσθούν” δείχνει πως στο χώρο της τραγωδίας δεν μπαζώθηκαν βιαστικά μόνο οι όποιες ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή -που παραιτήθηκε με ‘σκονάκι”.

Οι κυβερνητικές διαρροές πως “ένα σενάριο συνωμοσίας εξυφαίνεται τις τελευταίες ημέρες – ένα αφήγημα που δείχνει ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα είναι διατεθειμένα να υιοθετήσουν ακραία σενάρια” αφορούν ‘τα σενάρια περί “μπαζώματος” του σημείου του τραγικού δυστυχήματος με δήθεν άνωθεν πολιτική εντολή».

Ο πρώην περιφερειάρχης φαίνεται να υπέδειξε τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη που τάριξε στην Πυροσβεστική -ενώ ένα χρόνο πριν είχε αναλάβει τον συντονισμό υπερήφανος. Ο τότε συντονιστής της Πυροσβεστικής Ευάγγελος Φαλάρας ωστόσο είναι σαφής όταν λέει “όχι, εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωση, η Πυροσβεστική δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή στο τσιμέντωμα του σημείου της τραγωδίας. Ας μην μας εμπλέκουν ως Πυροσβεστική και σε άλλα ζητήματα».

Αυτά τα “άλλα ζητήματα” απαιτούν απαντήσεις -ακόμα και ξεμπάζωμα- ώστε τα “σενάρια συνωμοσίας” να διαψευσθούν μαζί με τις “παράλογες” όπως είπε ο Πρωθυπουργός “φήμες” μαζί με ένα κρίσιμο ερώτημα:

Πώς γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι οι φήμες είναι “παράλογες” πριν γίνει έρευνα και γιατί δεν βγαίνει κανένας να αναλάβει την ευθύνη για τα “επιχειρησιακά σχέδια” που μεταξύ των άλλων περιλάμβαναν και εξαφάνιση στοιχείων και ολόκληρων βαγονιών;

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα καθώς ένα ποτάμι οργής, ένα, δύο, τρία εκατομμύρια υπογραφές αναπαράγουν αυτό που είπε η Μαρία Καρυστιανού στη Βουλή: Μας περνάτε για χαζούς;