Στουρνάρας: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος τέλους

Του Γ. Λακόπουλου

Όλα εδώ πληρώνονται. Ακόμη και όταν κάποιος σταδιοδρομεί διαρκώς πάνω στα αποκαΐδια της παρελθούσης δράσης του έρχεται η ώρα της Νέμεσης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας κατέχει ρεκόρ διαφυγής από σειρά υποθέσεων, για τις οποίες αντί να απολογηθεί επιβραβεύθηκε. Παραδείγματα;

-Η  διαχείριση του πακτωλού που εισέπραξε η Εμπορική Τράπεζα που διοικούσε – λόγω Σημίτη- από την πώληση της Ιονικής.

– Το κόλπο του Χρηματιστηρίου, τον κατέστησε   σπεσιαλίστα, ώστε όταν οι άλλοι καταστράφηκαν έγινε διευθυντής σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρία.

Η μνημονιακή στρατολόγηση με ιδιότητα υπουργού Οικονομικών, με την οποία αυτοδιορίσθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας-  χλευάζοντας τον επιτυχημένο ευπατρίδη Γιώργο Προβόπουλο, του οποίου υφάρπαξε τη  δεύτερη θητεία.

Η προσωπική και οικογενειακή εμπλοκή σε υποθέσεις που ερεύνησε η Δικαιοσύνη, με κορωνίδα τη Νοβάρτις- στην οποία επισήμως πρόσφερε υπηρεσίες ως εμπειρογνώμονας.

Με αυτό το βιογραφικό, μετά τον Σαμαρά, ανανέωσε την θητεία του ο  Μητσοτάκης. Αλλά την παραμονή του στην κεντρική τράπεζα οφείλει κυρίως στην ευρω-άγνοια των Συριζαίων.

Στη Φρανκφούρτη θεωρούν ιερό τον κανόνα της μη ανάμειξης των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πολιτική των χωρών -μελών. 

Είναι η βάση της ανεξαρτησίας τους. Αλλά ο Στουρνάρας την παραβίαζε, λειτουργώντας ως πολιτικός αντίπαλος του Τσίπρα- στην αντιπολίτευση και όταν κέρδισε τις εκλογές.

Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει απλώς έναν φάκελο με την πολιτική  ανάμειξη  Στουρνάρα, ο Ντράγκι θα έστελνε  άκλαφτο.

Από την 1η Ιουλίου 2022 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκεται  στη δίνη των γεγονότων.  

Η συμμορία που για τρία χρόνια προωθούσε τη θεωρία της “σκευωρίας”  στο σκάνδαλο Νοβάρτις προσπάθησε να αλλοιώσει το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για τη Νοβάρτις.

Ήταν η τελευταία απάτη.  Το βούλευμα αναγνωρίζει το σκάνδαλο και δικαιώνει όσους το ερεύνησαν. 

Από τις σελίδες του όμως αναδύεται  κάτι συνταρακτικό για δημοκρατικό πολίτευμα: ο εν ενεργεία  διοικητής της ΤτΕ, κατέφυγε σε γκανγκστερικές  μεθόδους στην περίπτωση Μανιαδάκη.

Δεν έχει απαντήσει, ακόμη. Αλλά καθώς -πλην Σαμαρά, Βενιζέλου και Γεωργιάδη -των οποίων εμφανίζεται ως εκπρόσωπος- εμπλέκεται και ο  Μητσοτάκης, το σλάλομ που έφερε ως εδώ τον Στουρνάρα κάνει το χρονικό του προαναγγελθέντος τέλους του πιο συναρπαστικό.