Συνθήματα και σύγχρονος πατριωτισμός

Του Σπύρου Ζαφείρη

Πολύς κόσμος από τη μεσαία τάξη (και όχι μόνο) που στηρίζει τις ελπίδες του στη ΝΔ σήμερα, με το “να φύγουν αυτοί” θεωρούν ότι ο πήχης είναι εκεί που τον έχει θέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δηλαδή πολύ χαμηλά. Στον πανικό τους να βγουν από την κατάσταση πνιγμού που βιώνουν (ή που κάποιοι απλώς αισθάνονται), πιάνονται από «τα μαλλιά» της επικοινωνιακής συνθηματολογίας της ΝΔ. Αδυνατούν να δουν ότι ο πήχης για τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας βρίσκεται πολύ ψηλότερα, ενώ η ΝΔ, αδυνατούσα έτσι κι αλλιώς να τον φτάσει, αποδέχεται, στην πράξη, ότι είναι εκεί που τον θέτει η πραγματικότητα της κυβέρνησης.

Η μόνη έγνοιά τους στο Μοσχάτο είναι το πώς θα καταλάβουν την εξουσία. Το πώς θα γίνει Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πώς οι «κρατικιστικές» και κρατικοδίαιτες κοινωνικές δομές του κόμματος θα ανασυγκολληθούν στις σάρκες της χώρας και το πώς θα απομυζήσουν ότι έχει απομείνει από το αίμα της οδηγώντας την απλώς λίγο παρακάτω. Ως εκεί που θα αντέξει, πριν την τελική κατάρρευση.

Μην περιμένουμε να ασχοληθεί η ΝΔ με τις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας. Ούτε βέβαια και κάποια άλλη από τις πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλευτισμού της χρεωκοπίας. Αν είχαν στο μυαλό τους, στη ΝΔ, τις πραγματικές ανάγκες,  δεν θα στηρίζονταν σε συνθήματα κενά περιεχομένου, αλλά σε πολιτικές προτάσεις αναμόρφωσης της Ελλάδας σε κάθε επίπεδο. Προτάσεις που θα εξέπεμπαν πολιτικό θάρρος.

Κάτι τέτοιο μόνο από νέες και υγιείς πολιτικές δυνάμεις μπορούμε να περιμένουμε. Με ισχυρή πολιτική βούληση, «άγνοια κινδύνου» για το πολιτικό κόστος, ολοκληρωμένες  πολιτικές θέσεις και σύγχρονο πατριωτισμό. Τον πατριωτισμό που εστιάζει στις ανάγκες της χώρας και όχι του κόμματος ή του ατόμου.

*Ο Σπύρος Ζαφείρης είναι αντιπρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατική Ευθύνη»