Σχέδιο ή μέτρα ακορντεόν από την κυβέρνηση;

Του Μελέτη Ρεντούμη

Ενώ η πανδημία συνεχίζεται και τα κρούσματα βαίνουν αυξανόμενα σε όλη την Ευρώπη όπως και στην χώρα μας, κυρίως λόγω των μεταλλάξεων που παρουσιάζει ο ιός, είναι ενδιαφέρον να κατανοήσουμε, ποια είναι τελικά η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη μεταβατική περίοδο, τόσο για την αναχαίτιση του ιού, όσο και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, με στόχο να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία σε μία κανονικότητα.

Μέχρι στιγμής, παρόλο που η κυβέρνηση, έχει δείξει ότι μπορεί να διατηρήσει σε ένα επίπεδο τα κρούσματα αλλά και τους θανάτους στην χώρα μας, χωρίς τις εξάρσεις που βλέπουμε σε άλλες χώρες, παρατηρούμε μία λογική συνεχούς επικαιροποίησης, αλλά και αναίρεσης των μέτρων που εφαρμόζονται, είτε ανά βδομάδα, είτε ανά δεκαπενθήμερο.

Η λογική του ανοίγματος του λιανεμπορίου συνολικά το προηγούμενο διάστημα, καθώς και των σχολείων και της ανατροπής με νέα μέτρα δύο βδομάδες μετά, λόγω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, φανερώνει ότι η κυβέρνηση, παρά την προσπάθεια και τις καλές της προθέσεις, έχει πέσει θύμα αντιφάσεων και εισηγήσεων, εν μέσω απουσίας μίας ενιαίας εθνικής στρατηγικής.

Ένα πράγμα που θέλει συνολικά η οικονομία αλλά και η κοινωνία σε μία χώρα, είναι η σταθερότητα, με στόχο να μπορεί κάποιος να προγραμματίσει τόσο τις κοινωνικές του δραστηριότητες όσο και τις εργασιακές του υποχρεώσεις, όταν τις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο όλα να επιλυθούν με την λογική της τηλεργασίας.

Η κυβέρνηση οφείλει με τις κατάλληλες εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, να καταρτίσει ένα σχέδιο με διάρκεια, σύνεση και κατανόηση τόσο των πολιτών, όσο και της αγοράς, με επιτήρηση και περιφρούρηση των μέτρων, ώστε να κυκλοφορούν όταν πρέπει και όσο πρέπει οι συνεπείς και να τιμωρούνται οι ασυνεπείς για συνεχείς και άσκοπες μετακινήσεις.

Μετά από ένα χρόνο σχεδόν παραμονής της πανδημίας στην χώρα μας, πρέπει να γίνει σαφές, ότι απαιτείται σταθερότητα με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μπορούν να τηρηθούν από όλους απαρέγκλιτα, αλλά και να επιτηρηθούν με αποτελεσματικότητα.

Το συνολικό άνοιγμα λοιπόν του λιανεμπορίου, ήταν ένα στρατηγικό λάθος, που δημιούργησε φρούδες ελπίδες και προσδοκίες στην αγορά, όταν η βρετανική μετάλλαξη στην χώρα μας είχε κάνει ήδη την εμφάνισή της.

Αντίστοιχα, η συνολική απαγόρευση του λιανεμπορίου τα Σαββατοκύριακα και μάλιστα με την υπερβολική απαγόρευση του take away, η οποία τελικά αναιρέθηκε, ταυτόχρονα με την μείωση του ωραρίου των καταστημάτων, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα όσον αφορά στις καταναλωτικές ανάγκες των πολιτών και οδηγεί μαθηματικά σε μεγαλύτερο συνωστισμό σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα.

Μετά λοιπόν τις πρόσφατες παλινωδίες και αντιφάσεις, η κυβέρνηση οφείλει γνωρίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, να πάρει συγκεκριμένες και λογικές πολιτικές αποφάσεις για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον, χωρίς προσδοκίες, αλλά ούτε και καταστροφολογίες για τα δεδομένα της πανδημίας, ιδίως όταν ο εμβολιασμός προχωρά ικανοποιητικά και η ανοσοποίηση του πληθυσμού σύντομα θα αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Απαιτείται λοιπόν άμεσα, ένα ξεκάθαρο επικοινωνιακό μήνυμα στους πολίτες, για συγκεκριμένες κοινωνικές λειτουργίες για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, χωρίς αναιρέσεις αλλά και χωρίς συντεχνιακές λογικές, ώστε σύντομα η οικονομία να ανακάμψει, η κοινωνία να ανασάνει, αλλά και ο τουρισμός που όλοι αναμένουν την ερχόμενη περίοδο, να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, σταθερότητας και απασχόλησης στην χώρα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.