Σωκράτης Φάμελλος: “Να δεσμευτείτε ότι θα επιτρέψετε να ελεγχθεί ο κ. Καραμανλής από τη δικαιοσύνη για όλα”

Έθεσε ως όρο ότι η πλειοψηφία δεν θα αθωώσει δια του πορίσματος τον πρώην υπουργό Μεταφορών μετά τις ευρωεκλογές για να μην έχει «πολιτικό κόστος η κυβέρνηση»

Τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα οδηγήσει τον «προκλητικό και αμετανόητο» Κώστα Καραμανλή στη δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε ως όρο ότι η πλειοψηφία δεν θα αθωώσει δια του πορίσματος τον πρώην υπουργό Μεταφορών μετά τις ευρωεκλογές για να μην έχει πολιτικό κόστος η κυβέρνηση». «Να δεσμευτείτε λοιπόν ότι θα επιτρέψετε να ελεγχθεί ο κ. Καραμανλής από τη δικαιοσύνη για όλα και να αξιοποιηθεί και όλο το ανακριτικό υλικό. Περιμένουμε μία απάντηση» είπε, καλώντας και τα λοιπά κόμματα να τοποθετηθούν. 

Επιπλέον ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως η κοινωνία πέτυχε τις παραιτήσεις των δύο υπουργών, Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου, ενώ υποστήριξε πως «σχεδιάστηκαν, ενορχηστρώθηκαν και εκτελέστηκαν από τον κεντρικό μηχανισμό της ΝΔ η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, οι υποκλοπές και η παράνομη χρήση κακόβουλου λογισμικού, οι απειλές σε ανεξάρτητες αρχές και ανώτατους δικαστικούς και η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων για ψηφοθηρικούς σκοπούς». 

Παράλληλα, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει ποιος τον ενημέρωσε τα ξημερώματα της τραγωδίας των Τεμπών «με βάση το παραποιημένο ηχητικό ντοκουμέντο», το οποίο συνέβαλε στην παραπλάνηση της εξεταστικής επιτροπής και της κοινωνίας.

«Η αλλαγή στην κοινωνική συνείδηση οδήγησε και σε κάτι ακόμα, στις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών, η κοινωνία πέτυχε να παραιτηθούν σήμερα και ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου, γιατί η κοινωνία έχει απονομιμοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης ιδιαίτερα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις για τις παραιτήσεις. «Δεν τα κατάφεραν στην αποστολή τους; Ή δε γνωρίζατε ότι πήγαν στη συνάντηση με μεγάλο επιχειρηματία; Το ερώτημα λοιπόν είναι: γνωρίζετε τι γίνεται στο Μαξίμου ή όχι; Αν γνωρίζατε ήσασταν υπεύθυνος για την αποστολή, αν δεν γνωρίζατε, δε γνωρίζετε τι κάνει κυβέρνηση και είστε επικίνδυνος για πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη» είπε. 

«Καταφέραμε και κάτι ακόμα, να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε για σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου», επισήμανε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι με την απουσία του από τη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής είχε προσβάλει τη Βουλή, την κοινωνία και τη μνήμη των θυμάτων. Τόνισε παράλληλα ότι απουσίασε επειδή «δεν θέλατε να μπείτε στο κάδρο, να δώσετε απαντήσεις, να αναλάβετε ευθύνες, όμως ήρθε η στιγμή να δώσετε απαντήσεις, θέλετε δεν θέλετε ήρθατε σήμερα στη Βουλή και θα εκτεθείτε όπως χθες ο κ. Καραμανλής».

«Δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνηση σας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία ανταποκριθήκαμε και συμμετείχαμε σε αυτή την κοινή υποβολή της πρότασης», είπε, σχολιάζοντας ότι «δεν θα πάρουμε την άδεια σας για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα». «Όχι δεν απολογούμαστε σε κανέναν, δίνουμε λογαριασμό μόνο στην κοινωνία και μόνο από αυτή παίρνουμε εντολές, όχι σε υπουργούς του κ. Μητσοτάκη που απολογούνται μόνο σε συμφέροντα» επισήμανε. 

«Ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και εκεί γίνεται η τελική καταμέτρηση» υπογράμμισε.