Τάσεις MRB: Η “αγχώδης” υπεροχή Μητσοτάκη, η αργή ανάκαμψη Τσίπρα, οι ρωγμές στην κυβέρνηση και το νέο τοπίο

Toυ Σεραφείμ Κοτρώτσου
Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ συγκρατούν σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις εθνικές εκλογές του 2019, δύο χρόνια μετά κι ενώ η χώρα μετράει τις πληγές της από την πανδημία, χωρίς, όμως, να έχει κλείσει οριστικά αυτός ο κύκλος. Όπως δείχνουν, άλλωστε, οι Τάσεις της MRB, το 73% των πολιτών θεωρεί πως μπορεί να ενσκήψει νέο κύμα- να σημειωθεί πως τα στοιχεία της έρευνας αφορούν την περίοδο μέχρι την 1η Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει πως η πιθανότητα για 4ο κύμα αξιολογείται με μεγαλύτερο ποσοστό μετά όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες (έκρηξη κρουσμάτων).

Ακόμα κι αν η υγειονομική κανονικότητα δεν έχει ακόμα προκύψει, οι πολίτες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην πραγματικότητα των μεγάλων προβλημάτων και ιεραρχούν την ανεργία, μαζί με την υγεία, στις πρώτες θέσεις των προτεραιοτήτων.

Η εικόνα της κυβέρνησης έχει υποστεί αρκετές ρωγμές και το τοπίο αποκτά νέα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, παρά την αδιαμφισβήτηση υπεροχή της Ν.Δ στην Πρόθεση Ψήφου (αν και με απώλεια δύο μονάδων στην διαφορά από την μέτρηση του Δεκεμβρίου 2020). Την ώρα που ο φόβος για την πανδημία υποχωρεί, αναδεικνύονται τα συναισθήματα της οργής και της ντροπής, κι αυτό, αν μη τι άλλο, πρέπει να προβληματίζει το επιτελείο του πρωθυπουργού. Σε συνδυασμό, δε, με τα υψηλά ποσοστά αντίδρασης σε εμβληματικές πολιτικές της κυβέρνησης, όπως η ασφάλεια και το εργασιακό.

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που επισημαίνει η ανάλυση της ίδιας της MRB και αξίζει να επισημανθεί: το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που υπήρξε προμετωπίδα της νίκης της Ν.Δ το 2019 υποχωρεί έως εξαφανίζεται (!), ενώ μειώνεται δραστικά η απαρέσκεια των πολιτών σε μια νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τα καλά νέα για την Κουμουνδούρου, αν και μακράν, ακόμα, κάποιας αισιοδοξίας για νίκη στις εκλογές, ιδιαίτερα εάν αυτές διεξαχθούν σχετικά σύντομα.

Οι βασικές παρατηρήσεις των Τάσεων της MRB είναι οι εξής

Ως προς τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, στην παρούσα μέτρηση, στην πρώτη θέση επανέρχεται η Ανεργία 44,2% (47% Δεκ. 2020), στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Υγεία και Περίθαλψη 38,9% (45,4% Δεκ. 2020) και στην τρίτη θέση, υποχωρώντας από την πρώτη, βρίσκεται η Πανδημία 36% (47,9% Δεκ.2020).
Ακολουθούν το πρόβλημα της Οικονομικής Ανάπτυξης 28,3% (29,3% Δεκ. 2020), της Παιδείας 20,5% (18% Δεκ. 2020) και το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό 20% (21,8% Δεκ.2020).

Ο Φόβος να υποχωρεί αισθητά και να εμφανίζουν δυναμική η Οργή (πρώτο συναίσθημα στην μέτρηση Ιουλίου 2021) και η Ντροπή.

H αξιολόγηση Μητσοτάκη-Τσίπρα ως προς την διαχείριση της πανδημίας: Οι πολίτες σε ποσοστό 33,1% (31,3% Δεκ. 2020) πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας θα διαχειρίζονταν καλύτερα ή το ίδιο καλά με την κυβέρνηση το υγειονομικό σκέλος της κρίσης και 32,4% (32% Δεκ. 2020) την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης.

Η αξιολόγηση του εργασιακού: Ο πρόσφατος νόμος που πέρασε στην Βουλή περί διευθέτησης των εργασιακών θεμάτων (νόμος Χατζηδάκη) συγκεντρώνει 13,4% θετικές αξιολογήσεις, 18,8% ουδέτερες και 55,6% αρνητικές, ενώ το 12,2% των πολιτών δεν παίρνει θέση.
Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ οι θετικές αξιολογήσεις για τον νέο νόμο είναι οριακά πλειοψηφικές (30,3%), ενώ ένα 30% τις αξιολογεί αρνητικά.
Το 53,8% των ερωτώμενων θεωρεί ότι από τον νέο νόμο ευνοούνται οι Εργοδότες και μόνο το 4,2% ότι ευνοούνται οι Εργαζόμενοι, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 15,2% που δηλώνει ότι ευνοούνται και οι δύο και ένα 11,7% που δηλώνει κανένας από τους δύο.

Χάνει η κυβέρνηση το πλεονέκτημα ως προς την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας;: Οι πολίτες κρίνουν συνολικά αρνητικά το επίπεδο ασφάλειας που επικρατεί στην χώρα. Πιο συγκεκριμένα το 69,9% των ερωτώμενων χαρακτηρίζουν το επίπεδο ασφάλειας Όχι και τόσο και πολύ Χαμηλό ενώ ικανοποιημένο δηλώνει το 26,8% των πολιτών.

Αναλυτικότερα από το επίπεδο αστυνόμευσης δηλώνει ικανοποιημένο το 27,7% και μη ικανοποιημένο το 70,4%. Από το σύστημα απονομής δικαιοσύνης το 22,4% είναι ικανοποιημένο και μη ικανοποιημένο το 75,8%. Από τις προβλεπόμενες ποινές το 17,7% δηλώνει ικανοποίηση και το 79,5% δυσαρέσκεια.

Οι πολίτες με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά πιστεύουν ότι το θέμα την εγκληματικότητας είναι πολυπαραγοντικό. Το 81,5% των πολιτών δηλώνουν ότι οι διακρίσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός τροφοδοτούν την εγκληματικότητα, το 77,4% πιστεύει ότι ευθύνονται τα κοινωνικά πρότυπα που προβάλλονται, το 76,9% η ενσωμάτωση μεταναστών και πολιτών ξένων χωρών, 75,1% η χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών και η κρίση των αξιών και το 73% η κατανάλωση σκηνών βίας μέσω των ΜΜΕ και διαδικτύου.

Το πρόβλημα της εγκληματικότητας τροφοδοτεί τον «Ιαβερισμό / Έντονη Τιμωριτικότητα». Οι πολίτες πιστεύουν ότι απαιτείται αυστηροποίηση των ποινών. Μάλιστα το 40,8% δηλώνει ότι θέλει την επαναφορά της θανατικής ποινής, τουλάχιστον για ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα, ενώ το 51,7% απορρίπτει την θανατική ποινή συνολικά ως αναχρονιστικό μέσο.
Τέλος, το 37,3% επιθυμεί να επιτρέπεται η χρήση όπλου με το 13,6% ακόμη και σε περιπτώσεις προστασίας την περιουσίας και το 56,9% απορρίπτει συνολικά την χρήση όπλων ως μέσου άμυνας

-Η αξιολόγηση των πολιτικών προσώπων :Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, η δημοτικότητα (θετικές κρίσεις – Είναι από τους Καλύτερους + Ευνοϊκή Γνώμη) για τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκη ανέρχεται στο 38,8%.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Α. Τσίπρας αξιολογείται θετικά από το 31% των πολιτών.

Οι αξιολογήσεις των υπόλοιπων αρχηγών των κομμάτων έχουν ως εξής:
Φώφη Γεννηματά -> 20,8%
Δημήτρης Κουτσούμπας -> 13,8%
Γιάννης Βαρουφάκης -> 13,4%
Κυριάκος Βελόπουλος -> 10%

Στο δίπολο Καταλληλότητας Πρωθυπουργού προηγείται ο κ. Κ. Μητσοτάκης με ποσοστό 42,5% έναντι 31,6% του κ. Α. Τσίπρα (διαφορά 10,9%). Κανένας απαντά το 24%.

Οι επιμέρους τομείς οι αξιολογήσεις του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έχουν ως εξής:
Εξωτερική Πολιτική (40,5%)
Ανάπτυξη (36,6%)
Οικονομική Πολιτική (36,4%)
Στήριξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων (35,3%)
Κοινωνική Πολιτική (34,2%)
Στήριξη ευπαθών ομάδων 32,9%
Προσφυγικό και Μεταναστευτικό (31,7%)
Διαφάνεια (29,6%)
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. A. Τσίπρας συγκεντρώνει τα παρακάτω ποσοστά θετικών αξιολογήσεων:
Στήριξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων (37,3%)
Στήριξη ευπαθών ομάδων 34,9%
Κοινωνική Πολιτική (34,3%)
Οικονομική Πολιτική (29,5%)
Διαφάνεια (28,7%)
Εξωτερική Πολιτική (28,3%)
Ανάπτυξη (27,1%)
Προσφυγικό και Μεταναστευτικό (24,2%)

Οι πολιτικοί συσχετισμοί

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει τις εκλογές όποτε και εάν γίνουν» το 39% (39,2% Δεκ. 2020) δηλώνει ότι θα επιθυμούσε νίκη της ΝΔ και το 31,1% (29,3% Δεκ. 2020) θα επιθυμούσε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Από της ανάλυση της συγκεκριμένης ερώτησης ως προς τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό στην κλίμακα Δεξιά / Αριστερά προκύπτει ότι τα δύο κόμματα αντλούν την δύναμή τους από τον φυσικό τους πολιτικό χώρο, η ΝΔ από τον χώρο της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς και ο ΣΥΡΙΖΑ από την Κεντροαριστερά και Αριστερά ενώ διεκδικήσιμος είναι ο χώρος του κέντρου.

Από τους παραπάνω δείκτες αλλά και από άλλες ερωτήσεις φαίνεται ότι το Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε διαμορφωθεί στην κοινωνία σταδιακά υποχωρεί.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 15,8%

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συσπείρωση στο 90,6% ενώ σχετικά υψηλά κινείται και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (75%) με περιθώρια περαιτέρω αύξησης από την στιγμή που το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει υψηλό ποσοστό Αδιευκρίνιστης Ψήφου μεταξύ των Ψηφοφόρων που το επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές.

Η βασική ανάλυση προέρχεται από τις επισημάνσεις της MRB

ΑΠΟ ΤΟ ANATROPI NEWS