Τι κρύβεται πίσω από την έκρηξη Δένδια στην Τουρκία;

Του Μελέτη Ρεντούμη

Είναι γεγονός πως το βασικό θέμα αυτών των ημερών που σίγουρα θα μείνει και για αρκετό καιρό στην επικαιρότητα, είναι η αντιπαράθεση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τουρκία, μετά από επίσημη επίσκεψη, στην συνέντευξη τύπου και στις δηλώσεις των δύο υπουργών.

Μάλιστα είχε προηγηθεί μία συνάντηση εκτός προγράμματος του Έλληνα υπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ώστε να προετοιμαστεί το κλίμα και να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος κάποια μηνύματα.

Όπως όμως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, η συνέντευξη τύπου δεν έγινε στην συνέχεια σε ήρεμο κλίμα, αλλά σε αρκετά τεταμένο, με τον Έλληνα υπουργό να ξεδιπλώνει με ιδιαίτερη επιτυχία αλλά και ψυχραμία τις ελληνικές θέσεις επί τουρκικού εδάφους, αιφνιδιάζοντας μάλιστα τον ομόλογό του.

Επρόκειτο σίγουρα για μία διπλωματική σύγκρουση των δύο χωρών με την Ελλάδα να μην ακολουθεί την πεπατημένη του κατευνασμού και της διαρκούς μη πρόκλησης ή αντίδρασης στις συνεχείς απειλές της Άγκυρας, είτε δια στόματος Ερντογάν είτε μέσω οποιουδήποτε Τούρκου αξιωματούχου.

Ο Έλληνας υπουργός ήταν φανερά διαβασμένος και προετοιμασμένος να απαντήσει σε κάθε πρόκληση επί τουρκικού εδάφους, σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ηττοπαθής λογική, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, ως ενδοτισμός ή ως προάγγελος συμφωνίας επί διμερών θεμάτων που δεν αναγνωρίζει η Αθήνα.

Τα μηνύματα που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση με τον Υπουργό εξωτερικών ήταν πολλαπλά και δεν είχαν αποδέκτη μόνο την Άγκυρα. Ένας βασικός αποδέκτης ήταν ξεκάθαρα η ΕΕ την οποία επικαλέστηκε τουλάχιστον δύο φορές ο υπουργός, θέλοντας να τονίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί μέχρι τέλους και πως το ίδιο το διεθνές δίκαιο επιτάσσει την ανάληψη κυρώσεων όταν παραβιάζεται, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις που έχει συμφωνήσει και υιοθετήσει η ΕΕ.

Επίσης ήταν σαφές ότι ο Έλληνας υπουργός ήθελε να περάσει το αντίστοιχο μήνυμα στις ΗΠΑ και κατά επέκταση στο ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να τονίσει ότι η Ελλάδα δεν μένει άπραγη στις συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας, είτε από την θάλασσα είτε στον εναέριο χώρο και πως αν προκληθεί θα απαντήσει ανάλογα.

Αυτό σημαίνει πως η νέα διακυβέρνηση Μπάϊντεν οφείλει να συνυπολογίσει τις ευαισθησίες της χώρας μας, ταυτόχρονα με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση θα φανεί το επόμενο διάστημα, ποιες είναι οι προθέσεις της Άγκυρας και αν παρά την διπλωματική σύγκρουση, θα ακολουθήσει μια προσέγγιση σε επίπεδο ηγετών, ώστε να συνεχιστούν με κανόνες και προϋποθέσεις οι διερευνητικής επαφές. 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.