Ταμείο Ανάκαμψης και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Του Μελέτη Ρεντούμη

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχει θεσπίσει η ΕΕ από την αρχή της πανδημίας, ώστε να αντιμετωπίσει την μεγάλη οικονομική κρίση που έχει δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο το ΑΕΠ όσο και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της Ένωσης.

Η χώρα μας μέσω του νέου Ταμείου, δικαιούται να λάβει πάνω από 30 δις ευρώ για την χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, ενώ το συνολικό κονδύλι περιέχει και 12 δις ευρώ χαμηλότοκων δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα όμως που ανακύπτει για μία ακόμη φορά για να μπορέσει η χώρα μας να εκμεταλλευθεί την θετική συγκυρία και την επερχόμενη ρευστότητα, είναι η διάρθρωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, καθώς και το μέγεθος και η χρηματοοικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία ως προς την επιρροή και συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 4 στις 10 επιχειρήσεις προτίθενται σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, να αναζητήσουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά δεν έχουν προς στιγμή κανένα σχετικό επενδυτικό πλάνο.

Επίσης η πλειονότητα αυτών των εταιριών, δεν διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν εκ νέου, για να καταστούν ενήμερα και να μπορέσει τελικά η επιχείρηση να διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια από την Ένωση.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας που παρατηρείται εντός του 2021 σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έρχεται κυρίως από ενέργειες αύξησης της αποδοτικότητας των κεφαλαίων, ρυθμίσεις δανείων και μεμονωμένες αυξήσεις παραγγελιών από το εξωτερικό λόγω της ισχυρής ζήτησης που έχει μάλιστα μπλοκάρει και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Με λίγα λόγια, είναι ελάχιστες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην χώρα που έχουν προβεί σε σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίων και εξοπλισμού και που έχουν προσπαθήσει να αυξήσουν το κρίσιμο μέγεθός τους, είτε μέσω συγχώνευσης ή με αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ώστε να εισέλθουν νέα κεφάλαια με την απαραίτηττη τεχνογνωσία που λείπει.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως η τωρινή κατάσταση με την αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αντλήσουν την παρεχόμενη ρευστότητα, θα αποτελέσει ανάχωμα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και απαιτεί ριζικές τομές από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, ώστε αφενός να μην αφανιστεί η μεσαία επιχειρηματικότητα, αφετέρου να καταστεί βιώσιμη μέσα από κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα επιτρέψουν τις σωστές επενδύσεις με το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία στο μέλλον.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός