Ταμείο εισφορών από ιδιώτες για εξοπλισμούς; Τι μπίζνα είναι πάλι αυτή;

Του Γ. Λακόπουλου

«Ζητούνται νέοι ευεργέτες!  Προσκλητήριο Κυριάκου για Ταμείο Εθνικής Αμυνας. «Θα ανοίξει ειδικός λογαριασμός  του δημοσίου με στόχο την αγορά  αμυντικών εξοπλισμών  με την αρωγή ιδρυμάτων επιχειρήσεων κα ιδιωτών»..

Δεν είναι καλό να διαψεύδονται οι εφημερίδες. Αλλά μακάρι το πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος, στο οποίο αναφέρονται τα παραπάνω  να διαψευσθεί.  Γιατί  από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, μπάζει.

Αν το δει από τη σοβαρή πλευρά,  δηλαδή ότι έτσι θα ενισχυθεί η άμυνα της χώρας καταλήγουμε σε γελοιοποίηση. Σαν αυτή του  Φίλιππου Πετσάλνικου που  ως πρόεδρος της Βουλής το 2010 άνοιξε … λογαριασμό εισφορών για να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος!

Αν το προσεγγίσουμε από την άλλη πλευρά, η υπόθεση μυρίζει από μακριά πολλά και διάφορα: μπίζνα, ξέπλυμα, απαλλαγές από αμαρτίες, και… “επιστροφές”.  Είναι δυνατόν Πρωθυπουργός να  πρωτοστατεί σε μια τέτοια επιχείρηση;

Μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το διέψευσε. Άρα είναι πιθανό να πάρει μια  τέτοια πρωτοβουλία από  κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας. Κι αρχίζουν οι απορίες:

 Ποιοι ακριβώς θα συνεισφέρουν σ’ αυτό το ταμείο; Ποιος θα το ελέγχει, αν όχι η κυβέρνηση; Ποια ανταλλάγματα θα δίνονται για τη συνεισφορά; Πώς θα προκύπτει η διαφάνεια της; Πώς θα αποφασίζονται οι εξοπλισμοί που θα χρηματοδοτούνται με αυτόν τον  τρόπο;. Πώς θα ερευνάται το  μητρώο των «ευεργετών»;

Αν κάποιοι εύποροι Έλληνες  που  θέλουν να συμβάλουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας,  υπάρχουν τρόποι νόμιμοι και διαφανείς και θα μπορούσαν να το είχαν κάνει ήδη. 

Οι πλούσιοι πατριώτες δεν χρειάζονται προσκλητήριο από κανέναν να θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Όσοι έχουν κουλτούρα ευεργέτη   κάνουν αυτό που έχουν να κάνουν και δεν  περιμένουν κανένα ειδικό Ταμείο. Υπάρχουν άλλωστε παραδείγματα- όπως οι Αγγελόπουλοι και άλλοι. 

Για ποιο λόγο η κυβέρνηση θα  βάλει στο ίδιο τσουβάλι τους καλοπροαίρετους με  όσους  θα συνεισφέρουν για τον ίδιο «σκοπό», αλλά για άλλους λόγους  -που δεν έχουν σχέση με τη φιλοπατρία;  Ή μήπως τα λεφτά δεν έχουν οσμή;

Δεν ξέρουμε ποιοι θέλουν να επαναφέρουν τους “εράνους” περασμένων αιώνων  και στήνουν  ένα σχήμα που μοιάζει με το  διαβόητο «Τάμα» της Χούντας. Ή ακόμη και με την αμαρτωλή ««Mayo», που μάζευε λεφτά από πλούσιους στο Λονδίνο  -υπέρ της ΝΔ επί των ημερών του πατρός Μητσοτάκη.

  Σίγουρα όμως οι εμπειρίες του παρελθόντος από ανάλογες «εκστρατείες» δεν είναι θετικές και αυτοκτονεί μια κυβέρνηση που εμπλέκεται.

Εκτός αν υπάρχουν στο εσωτερικό της κάποιοι που πιστεύουν ότι με τους  «δώσαμε δώσαμε» θα κάνουν άλλα κόλπα.