Τα κεφάλια μέσα: Η εκλεγείσα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αξίζει σεβασμό στην προσωπικότητα και το έργο της

Του Γ. Λακόπουλου

Από τον προσεχή Μάρτιο στο Προεδρικό Μέγαρο θα εγκατασταθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως αρχηγός του ελληνικού κράτους. Η ιστορία θα αναφέρει την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία της εκλογής της. Όσα προηγήθηκαν διαγράφονται.

 Καθώς η κυβέρνηση, υποτιμώντας την ουσία του θεσμού, οργάνωσε πριν την εκλογή της πασαρέλα υποψήφιων, υπήρξαν αντικρουόμενες θέσεις για το πρόσωπο που θα εγκατασταθεί στην Ηρώδου του Αττικού στην επόμενη πενταετία. 

Εμπειρικά να πει κανείς ότι η πλειοψηφία τάσσονταν υπέρ της ανανέωσης της θητείας Προκόπη Παυλόπουλου που είχε εκλεγεί επίσης με μεγάλη πλειοψηφία και υπήρξε  κατά γενική παραδοχή καλός πρόεδρος.

 Τα υπόλοιπα θα τα καταγράψει η Ιστορία. Πάντως το πολίτευμα ωφελήθηκε από την παρουσία του. Η χώρα είχε ανώτατο άρχοντα που εξέφρασε την ομοψυχία  και την ενότητα και στάθηκε δίπλα στους πολίτες.

Ο αρχηγός της  κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν διατύπωσε αντίρρηση για την επιτυχημένη θητεία Παυλόπουλου, αλλά πρότεινε την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας έχοντας πλήρη εικόνα του βιογραφικού της.  Δικαίωμά του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τις ενστάσεις στους κυβερνητικού χειρισμούς  έδωσε προς τιμήν του θετική ψήφο. Τα υπόλοιπα περιττεύουν.

Εδώ πρέπει να γίνει μια σημαντική παρατήρηση. Η νέα Πρόεδρος είναι η πρώτη κάτοχος του αξιώματος στην οποία οφείλει να ευχηθεί κανείς όχι  απλώς καλή δύναμη και καλή επιτυχία,  αλλά και να μην επαναληφθεί στο πρόσωπό της η αθλιότητα που αντιμετώπισε ο προκάτοχος της.

 Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπήρξε άξιος του ρόλου του και της ιστορικής αποστολής που χρειάσθηκε να αναλάβει κατά τη διάρκεια της θητείας του- την οποία ολοκλήρωσε  άψογα.

Ωστόσο συχνά έγινε στόχος αδίκων επικρίσεων, χλεύης, ποταπών σχολιασμών και ανακριβειών που δεν αφορούσαν καν τον προεδρικό ρόλο του. Ήταν ανοίκειες προσωπικές  επιθέσεις με αναφορά στην… υπουργική θητεία του, αλλά και στην απόφαση ενός μόνο  βουλευτή της ΝΔ να μην τον ψηφίσει.

Απέναντι σ’ αυτές τις αθέμιτες συμπεριφορές τίμησε το αξίωμα του του με θαυμαστή ψυχραιμία, αξιοπρέπεια και ήθος. Δεν αντιδίκησε με κανέναν, δεν κατήγγειλε τις διατεταγμένες επιθέσεις. Δεν απάντησε  και δεν παραπονέθηκε καν.

Κράτησε μακριά  από το Προεδρικό Μεγάλο αυτές τις ευτελείς συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν από ΜΜΕ, συγκεκριμένους δημοσιογράφους και πρόσωπα της πολιτικής. Η πορεία των πραγμάτων τον δικαίωσε απολύτως.

 Ευχόμαστε στην νέα Πρόεδρο να μην βρεθεί μπροστά σε τέτοιες απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντί της. Η κριτική στο πρόσωπό της να σταματήσει την ημέρα της εκλογής της. 

Αλλά και αν παρ’ ελπίδα αντιμετωπισθεί από κάποιους προσβλητικά, ή άδικα, να βρει το ψυχικό σθένος να τα αντιπαρέλθει. Παράλληλα με τη  θεσμική σωφροσύνη να διαχωρίζει την θεμιτή κριτική από τη κακοήθεια και την εύλογη αξιολόγηση λόγων και έργων από τις εμπαθείς και σκόπιμες  επιθέσεις.

Η προεδρική εκλογή τελείωσε. Όλοι πρέπει να βάλουν τα κεφάλια μέσα και να την αφήσουν να επιτελέσει το έργο που της ανατέθηκε, συνεχίζοντας την παράδοση σπουδαίων αρχηγών του κράτους.

ΥΓ: Αν η Πρόεδρος πρέπει να κρατήσει κάτι από τον προκάτοχό της είναι τη βούλησή του να μην διακινδυνεύσει πολιτειακή κρίση, αποκρούοντας πιέσεις-  που ενδεχομένως θα δεχθεί και η ίδια- για την ερμηνεία του  Συντάγματος όχι κατά το γράμμα και το πνεύμα του, ή κατά τη συνείδησή της, αλλά ανάλογα με τα συμφέροντα της κυβέρνησης, ή της αντιπολίτευσης.