Τα σενάρια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εδώ και πάνω από δύο μήνες, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρή ενεργειακή κρίση παγκόσμια, καθώς και μία ανυπολόγιστη ανθρώπινη τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς άμαχους σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας.

Η Ρωσία απέτυχε στο αρχικό της σχέδιο να καταλάβει σε μικρό χρονικό διάστημα το Κίεβο και να εκδιώξει την ουκρανική κυβέρνηση, λόγω της σθεναρής αντίστασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με την βοήθεια μάλιστα δυτικού εξοπλισμού.

Οι Ουκρανοί κατάφεραν σε αρκετές κομβικές πόλεις είτε να απωθήσουν τον εχθρό, είτε να ανακαταλάβουν κάποιες πόλεις και οχυρώματα με αποτέλεσμα την κατάληψη ολοένα και καλύτερων θέσεων άμυνας εντός της ουκρανικής επικράτειας.

Η δεύτερη φάση του πολέμου το τελευταίο διάστημα, περιλαμβάνει την ολομέτωπη επίθεση στην ανατολική περιφέρεια της χώρας στο Ντονμπάς, που ούτως ή άλλως ένα μέρος της ελέγχεται από ρωσόφωνους αυτονομιστές, γεγονός που διευκόλυνε τις επιθέσεις τόσο με πυροβολικό όσο και με άρματα μάχης.

Σε κάθε περίπτωση, όλος ο πλανήτης τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο αναμένει πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ποια θα είναι η έκβασή του και με ποιους όρους και προϋποθέσεις.

Αυτό το οποίο όλοι συνομολογούν, είναι ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να λήξει αν δεν βρει ένα συγκεκριμένο αφήγημα η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν προσωπικά, ώστε να μπορέσει να διακηρύξει μίας μορφής νίκη προς τον ρωσικό λαό, αλλά και αν δεν εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις της Ουκρανίας περί ενός καθεστώτος ουδετερότητας και μη ένταξης στο ΝΑΤΟ, με την αντίστοιχη διαβεβαίωση της ίδιας της συμμαχίας.

Μάλιστα στην πρόσφατη επέτειο από τη νίκη της Ρωσίας ενάντια στον ναζισμό και την αντίστοιχη παρέλαση στην κόκκινη πλατεία, ο πρόεδρος Πούτιν, δεν προχώρησε σε μία ακραία επιθετική ρητορική, όπως για παράδειγμα η κήρυξη ενός γενικευμένου πολέμου ή μία πυρηνική απειλή, γεγονός που σηματοδοτεί σε κάποιο βαθμό, μία αναγνώριση της υφιστάμενης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ρωσικός στρατός, καθώς παρά την εμπλοκή ενός μεγάλου μέρους των ενόπλων δυνάμεων καθώς και του στόλου, δεν έχει καταφέρει να επιτύχει σημαντικές νίκες, πέραν συγκεκριμένων εδαφών στην ανατολική Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, ήδη δύο χώρες που βρίσκονταν σε καθεστώς ουδετερότητας για δεκαετίες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν ήδη εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον στο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ώστε να έχουν μία ασφαλή στρατιωτική ομπρέλα στο έδαφός τους, απέναντι στην ρωσική απειλή.

Εν κατακλείδι, ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα τελειώσει μόνο όταν επικρατήσει ορθολογική σκέψη από την πλευρά της Ρωσίας, για το ποιες φιλοδοξίες πραγματικά μπορούν να ευοδωθούν, όσον αφορά τα εδάφη που επιθυμούν να κρατήσουν στην κατοχή τους, ενώ ήδη αντιμετωπίζουν ενισχυμένο κίνδυνο δυτικά, καθώς οι σκανδιναβικές χώρες θα είναι πλέον στρατιωτικοποιημένες αν προχωρήσει η ένταξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ψυχροπολεμικό κλίμα που ενδέχεται να διατηρηθεί και μετά την λήξη του πολέμου.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.