Τα συμπεράσματα από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Toυ Βασίλη Σκουρή

Τα τέσσερα βασικά σημεία από την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τέσσερα βασικά σημεία αποκρυπτογραφεί η στήλη από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», συνέντευξη που κάποια –κορυφαία κατά τα λοιπά μέσα- δεν θεώρησαν σωστό να δώσουν έστω και το ένα τοις εκατό προβολή σε σχέση με τη δημοσιότητα στο Κείμενο των «53+»!

Το πρώτο και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει σταθερός σε αυτό που ονομάζουμε «πατριωτική γραμμή»: Α)επιμένει σε αποτροπή του «Όρους Ρέις», κατά τα πρότυπα της αποτροπής του «Μπαρμπαρός» από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» τον Οκτώβριο του 2018. Β)Δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε να μην αποτελέσει η συμφωνία με την Αίγυπτο προηγούμενο για επόμενες συμφωνίες ως προς την ΑΟΖ. Να μην υπάρξει δηλαδή ως προηγούμενο η μειωμένη επήρεια των νησιών.

Το δεύτερο είναι ότι αναδεικνύει σε μείζον θέμα την ανάγκη εθνικής στρατηγικής. Κάτι που φαίνεται και από τον τίτλο του άρθρου: «Το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής, σοβαρός κίνδυνος για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Είχαμε απλά το καθήκον να αποτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και αυτό κάναμε», αναφέρει για τη στάση της κυβέρνησής του το 2018. «Φοβάμαι ότι σήμερα δεν κάνουμε ούτε αυτό. Και κυρίως δεν έχουμε σαφή στόχο και στρατηγική. Ούτε τη μια ούτε την άλλη. Γι’ αυτό έχω ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να αντιμετωπίσουμε το κενό αυτό. Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα στρατηγικής και η υποταγή και της εξωτερικής πολιτικής στην εύκολη επικοινωνία και στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι για πρώτη ίσως φορά υποστηρίζει την τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, σημειώνοντας με νόημα πως : «Μια συμφωνία τμηματική με την Αίγυπτο, διαπραγματευόμασταν βεβαίως και εμείς, από το 2016. Τμηματική, διότι γνωρίζαμε ότι η συνολική διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία. Ωστόσο, ποτέ δεν αποδεχθήκαμε να δώσουμε ανέλπιστο δώρο στην Τουρκία, πριν ακόμη καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, την αποδοχή της κόκκινης γραμμής του 28ου, αφήνοντας μάλιστα τη μισή Ρόδο εκτός οριοθέτησης. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπογράψαμε, παρότι επιθυμούσαμε συμφωνία με την Αίγυπτο.

Διότι σημασία δεν έχει μόνο να καταλήξεις σε συμφωνία αλλά και σε τι συμφωνία καταλήγεις και σε ποιο πλαίσιο στρατηγικής εντάσσεται».

Και τέταρτο, επισημαίνει πως υπάρχουν τρεις πολιτικές στα ελληνοτουρκικά: Η πολιτική του βλέποντας και κάνοντας, η πολιτική της αποτροπής και η πολιτική που έχει ως στόχο το διάλογο. Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ευθέως, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται με την Τρίτη επιλογή.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR