Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία

Ως ένα ηχηρό χαστούκι στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να χαρακτηριστούν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, καθώς το ΑΚΡ έχασε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) τους μεγαλύτερους δήμους και επικράτησε με συνολικό ποσοστό 37,74% έναντι 35,49% του κόμματος Ερντογάν στο καταμετρημένο 99,82% της επικράτειας.

Συνολικά, το CHP επικράτησε σε 36 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ανέφερε το κρατικό Anadolu, επικρατώντας σε πολλά προπύργια του Κόμματος ΑΚΡ, το οποίο ηττάται από την αντιπολίτευση μετά από 22 χρόνια.

Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το φιλοκουρδικό DEM του φυλακισμένου Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

τουρκια εκλογες

Με περισσότερο από το 99,98% καταμετρημενων ψηφοδελτίων στην Κωνσταντινούπολη, ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι επικράτησε επί του υποψηφίου του κόμματος του Ερντογάν με περισσότερες από 1 εκατ. ψήφους.

«Όσοι δεν καταλαβαίνουν το μήνυμα του έθνους θα χάσουν τελικά», είπε ο Ιμάμογλου μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές αργά την Κυριακή.

«Απόψε, 16 εκατομμύρια πολίτες της Κωνσταντινούπολης έστειλαν ένα μήνυμα τόσο στους αντιπάλους μας όσο και στον πρόεδρο».

«Από αύριο, η Τουρκία θα είναι μια διαφορετική Τουρκία. Ανοίξατε την πόρτα στην άνοδο της δημοκρατίας, της ισότητας και της ελευθερίας… Φούντωσατε την ελπίδα στις κάλπες».

Στην Άγκυρα, ο υποψήφιος δήμαρχος του CHP Mansur Yavas κέρδισε τον αντίπαλό του, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα ως «σαφές μήνυμα προς αυτούς που κυβερνούν αυτήν τη χώρα».

Το CHP προηγήθηκε επίσης στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας αλλά και σε όλα τα μικρασιατικά παράλια – όπως είχε γίνει δηλαδή και στις προεδρικές εκλογές.

Στη Σμύρνη, ιστορικό προπύργιο των Κεμαλιστών, με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων, ο υποψήφιος του CHP, Τζεμίλ Τουτζάι, προηγείται με 48,90% έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν, Χαμζά Νταγ, με 37,16%.

«Ο λαός κέρδισε, η Σμύρνη κέρδισε», δήλωσε ο Τουτζάι ανακοινώνοντας τη νίκη του.

Η συμμμετοχή

Περίπου 61 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι για πρώτη φορά, είχαν δικαίωμα ψήφου για όλους τους μητροπολιτικούς δήμους, τους δήμαρχους πόλεων και περιφερειών καθώς και για τις διοικήσεις των γειτονιών.

Η συμμετοχή ήταν περίπου 76%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, σε σύγκριση με 87% πέρυσι στις προεδρικές εκλογές.