Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η «άλλη Ελλάδα»

Του Βασίλη Σκουρή

Πού οφείλεται η φθορά που σημειώνει η κυβέρνηση και η διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση που στις τελευταίες μετρήσεις αγγίζει και μονοψήφια ποσοστά.

Επιταχυνόμενη φθορά (σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφουν παραδοσιακές μετρήσεις) εμφανίζει η κυβέρνηση από το δεύτερο lockdown και μετά σύμφωνα με τις «μυστικές δημοσκοπήσεις» που πραγματοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβερνητική φθορά επιταχύνεται μετά το «κορονογλέντι» στην Ικαρία την ημέρα επιβάλλονταν απαγόρευση κυκλοφορίας στις έξι το απόγευμα και τη σκανδαλώδη απόπειρα αποσιώπησης και συγκάλυψής του από τα μέσα ενημέρωσης –δυστυχώς και την ΕΡΤ- αλλά και την υπόθεση Λιγνάδη που αποκαλύφθηκε το ίδιο διάστημα. Σημαντικό ρόλο παίζει βεβαίως και η συνεχιζόμενη πίεση σε επαγγελματικούς κλάδους, με πρώτη την εστίαση, αλλά και οι κινητοποιήσεις για την παιδεία.

Το δε συμπέρασμα που βγάζει η ηγεσία της Κουμουνδούρου από τα στοιχεία των ερευνών που διαθέτει είναι πως αποτυπώνεται μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για το δεύτερο και κυρίως το τρίτο lockdown, αλλά και από την κατάσταση στην οικονομία, μια δυσαρέσκεια που εμφανίζει τάσεις ρωγμών στο εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας και οδηγεί και σε αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά.

Το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών της Κουμουνδούρου, εμφανίζει τάσεις αποσυσπείρωσης με απώλειες και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως προς την «αδιευκρίνιστη ψήφο»-που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 20%. Την πιο μεγάλη ζημιά η Νέα Δημοκρατία την υφίσταται στους ελεύθερους επαγγελματίες και συνολικότερα στους μικρομεσαίους, που αποτέλεσαν και το μεγάλο της όπλο στις τριπλές αναμετρήσεις του 2019.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και γίνεται «φυσιολογική» για ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αγγίζει το 70%, ενώ οι απώλειες που εξακολουθεί να εμφανίζει σε σχέση με το 2019 είναι προς την «αδιευκρίνιστη ψήφο». Η Κουμουνδούρου, πάντως, σημειώνει πως σύμφωνα με τις μετρήσεις που διαθέτει, αρχίζει να έχει εισροές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εισροές κυρίως από το χώρο της Χαριλάου Τρικούπη –έως και 10% των ψηφοφόρων του 2019, επιμένουν οι πληροφορίες- αλλά και από τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, όπως το ΜέΡΑ25.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, δείχνει να ανεβάζει τα ποσοστά του στις ηλικίες 35-54 ετών, ένα ηλικιακό κοινό που αποτελούσε τη δυνατή του ομάδα την περίοδο της ανοδικής του πορείας, ενώ κερδίζει «αύξηση εμπιστοσύνης» στην ηλιακή ομάδα 55-64 ετών. Κοινό στο οποίο είχε γνωρίσει τη συντριβή στις αναμετρήσεις του 2019. Αξίζει δε να σημειωθεί πως -πάντα σύμφωνα με τις μετρήσεις της Κουμουνδούρου- οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας και τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερα στην επαρχία από ότι στο Λεκανοπέδιο, ενώ η διαφορά σε κάποιες μετρήσεις είναι και μονοψήφια.

Η Κουμουνδούρου έχει συγκροτήσει ερευνητική ομάδα που μελετά και αναλύει τα ευρήματα τόσο των δημοσκοπήσεων που η ίδια ενεργεί, όσο και των μετρήσεων που δημοσιεύονται. Είναι δε χαρακτηριστικό πως στις έρευνες που πραγματοποιεί εντάσσει και μετρήσεις μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες του iEidiseis, στις δυο διαδικτυακές μετρήσεις που διεξήχθησαν με μεγάλο δείγμα από δυο δημοσκοπικές εταιρείες οδήγησαν στο συμπέρασμα πως πλέον «έχουμε να κάνουμε με μια άλλη Ελλάδα». Όπως τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεθνώς πλέον προκρίνεται η χρήση διαφορετικών τρόπων συλλογής στοιχείων προκειμένου να μειώνονται στο ελάχιστο τα σφάλματα λόγω των μεθοδολογικών προβλημάτων που έχει η κάθε μέθοδος ξεχωριστά. Το καλύτερο που επιλέγεται είναι ταυτόχρονη διεξαγωγή δειγματοληψιών μέσω τηλεφώνου, διαδικτύου και επίσκεψης στα νοικοκυριά, όπως σημειώνουν, αναφέροντας ταυτόχρονα πως λόγω κόστους και ταχύτητας η λύση που ενδείκνυται είναι η δειγματοληψία μέσω τηλεφώνου και μέσω διαδικτύου.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR