Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής είναι ανάγκη να γονιμοποιείται με ενεργό την κοινωνία

Του Χάρη Τσιόκα

Σημεία από την παρέμβαση στη συνδιάσκεψη για τις προγραμματικές θέσεις Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία 

Χαιρετίζω την δυναμική στην προοπτική της,  παρέμβαση προγραμματικού διαλόγου που οργανώνει ο Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία 

Α. Είναι σημαντικό το γεγονός πως  σε μια εποχή που ο πολυπολικός κόσμος, μεσούσης  της πολύπλευρης  κρίσης, επαναδιατυπώνει μια σειρά από στρατηγικές και επιλογές ο Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία δεν περιορίζεται απλά στις κλασικές και εύκολες συνταγές μιας αριστεράς της διαμαρτυρίας. Καταθέτει σε δημόσια διαβούλευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη το πλαίσιο για ένα εναλλακτικό μοντέλο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης! Ένα μοντέλο διαμετρικά αντίθετο από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που συρρικνώνουν την παραγωγική βάση και οξύνουν τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες.

Υπογραμμίζω λοιπόν το γεγονός ότι με το προτεινόμενο σχέδιο διαβούλευσης ο διάλογος  δεν προορίζεται μόνο σε θέματα δίκαιης διανομής του παραγόμενου πλούτου αλλά διατυπώνει ευθέως και συγκεκριμένα, με ευδιάκριτα τα εργαλεία τα μέσα και τους πόρους, πολιτικές για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και του πλούτου με δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών που την διαμορφώνουν. 

  Και είναι σημαντική η πρωτοβουλία  ότι ο Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία με τον  Πρόεδρο  καταθέτουν σε διαβούλευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη ένα σχέδιο που μπορεί να στηριχθεί από μια μεγάλη πλειοψηφία κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Αυτών  που έχουν λόγους να συμπαραταχθούν μέσα από μια ευγενή άμιλλα σε μια προγραμματική ενότητα προοδευτικής διακυβέρνησης με ενεργό και καταλύτη την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Γι’ αυτό εξελίσσονται και σε μήνυμα προσανατολισμού δράσεων  οι πρόσφατες συναντήσεις του Προέδρου στη Ευρώπη με τις εκφράσεις των πολιτικών  ρευμάτων  που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο (σοσιαλιστές, αριστεροί οικολόγοι κτλ). Έχουν χαρακτήρα κοινωνικού και πολιτικού στίγματος για τη συγκρότηση  των πλειοψηφιών που πρέπει να επιδιωχθούν σ’ όλη την Ευρώπη  στη βάση  μιας σύγχρονης προγραμματικής ενότητας με κοινωνική νομιμοποίηση και προοδευτικό πολιτικό στίγμα.

Β. Πυκνώνουν οι διεργασίες και στην Ελλάδα 

Στην χώρα μας όλες οι αποτιμήσεις συνηγορούν πως διευρύνεται  το κοινωνικό σώμα που αμφισβητεί τις πολιτικές της ΝΔ!   Χαρακτηριζονται καταστροφικά αδιέξοδες για την εγχώρια παραγωγική βάση και διχαστικές κοινωνικά και γεωγραφικά στην διαχείριση της πολύπλευρης κρίσης.

Η ευθύνη και υποχρέωση λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως κορμός της προοδευτικής παράταξης δεν είναι μόνο να ανταποκριθεί στις κοινωνικές  και παραγωγικές δυνάμεις που πλήττονται αλλά να «τρέξει» προκειμένου να μετασχηματισθεί η κοινωνική ρευστότητα σε αίτημα πολιτικής αλλαγής για ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο.

Αυτό με τη σειρά του απαιτεί σαφή προσανατολισμό δράσεων που πέρα από την πολιτική της αποδόμησης των νεοφιλελεύθερων επιλογών της ΝΔ είναι τώρα ο χρόνος να αναπτυχθούν πολιτικές, παραταξιακές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με θέματα που παραπέμπουν και τροφοδοτούν προοδευτικές προγραμματικές συγκλίσεις με σαφή οριογραμμή την αντιπαράθεση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές! 

Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής είναι ανάγκη να γονιμοποιείται με ενεργό την κοινωνία στα πεδία της διαμόρφωσης  των κοινωνικών συμμαχιών για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτός μπορεί και πρέπει να γίνει ο  προσανατολισμός και το κριτήριο δράσεων ολοκλήρου του πολιτικού οργανισμού Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία 
Έχει μεγάλη σημασία δηλαδή με ταχύτατους ρυθμούς, το precariato, τα μεσαία στρώματα, ο πρωτογενής τομέας, οι παραγωγικές δυνάμεις , η νεολαία, οι δυνάμεις που συμβάλουν στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία που έχουν  στο πυρήνα τους την εργασία κτλ να γνωρίζουν ποιες είναι οι πολιτικές που τους αφορούν με ποια μέσα, ποιο πλαίσιο και ποιους πόρους θα υλοποιηθούν.

Προτείνω λοιπόν:

1. Στον δημόσιο και εσωκομματικό διάλογο να  αντικατασταθούν οι μονοθεματικές Εκδηλώσεις και να επιταχυνθούν παρουσιάσεις εισηγήσεις περιληπτικές που θα εξειδικεύουν το πλαίσιο αλλαγών που καταθέτουμε για ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο . Μοντέλο που δεν θεωρεί παρείσακτο τις δυνάμεις της εργασίας.

2. Η επιτροπή προγράμματος να συμπεριλάβει ειδική ενότητα, κεφάλαιο που αφορά την νεολαία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία κίνητρα για την ένταξη στην παραγωγή και την εργασία.

Υπάρχει παγκόσμια εμπειρία έχω καταθέσει προτάσεις σχετικές στα αρμόδια όργανα.

3. Να αρθεί ο δυισμός ανάμεσα στον τρόπο, τα περιεχόμενα και τις αντιπροσωπευτικές -συμβολικές παρουσιάσεις του προγράμματος που κάνει ο πρόεδρος με τους αντίστοιχα υπεύθυνους τομέων και τμημάτων με αυτά των μονοθεματικών  και μονομερών εκπροσωπήσεων εκδηλώσεων  που οργανώνονται σε διάφορες περιοχές.

Είναι λάθος το δίλημμα που θέτουν ορισμένες πλευρές «με τα κινήματα ή τα μεσαία στρώματα», γιατί  συμπαρατασσόμαστε  με το αίτημα της πολιτικής αλλαγής.  Είμαστε παντού λοιπόν για να καταθέσουμε τις προτάσεις που διαμορφώνουν τη νέα προγραμματική ενότητα της προοδευτικής διακυβέρνησης. 

Γ. Γι’ αυτό όλες οι εκδηλώσεις πρέπει να εμπεριέχουν: 

Την συμμετοχή των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων με τις θεσμικές εκπροσωπήσεις αν είναι δυνατόν. 

Να συμβολίζουν την πολιτική διεύρυνση που ενοποιείται στη βάση των αρχών της πολιτικής διακήρυξης και της νέας προγραμματικής ενότητα στον Σύριζα ΠΣ (Ότι δηλαδή ανταποκρίνονται στο κάλεσμα σοσιαλιστές οικολόγοι ,αριστεροί προοδευτικοί δημοκράτες κτλ).

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως ο χαρακτήρας της κοινωνικής και πολιτικής διεύρυνσης, μετά την προγραμματική συνδιάσκεψη, πρέπει να αναβαθμίσει τα χαρακτηριστικά του,  γιατί δεν είναι μια πασαρέλα αξιωματούχων αλλά μια συστράτευση που δοκιμάζεται και δυναμώνει στα πεδία των κοινωνικών και πολιτικών δράσεων με αντίστοιχους συμβολισμούς -κίνητρα.

Οι εξελίξεις είναι πυκνές και στο σύντομο χρόνο που έχω για την παρέμβαση μου, θέλω να επιμείνω στο χαρακτήρα των δράσεων της νέας περιόδου, για να προλάβουμε  τις συστημικές δυνάμεις που θέλουν να οδηγήσουν την κοινωνική ρευστότητα ή σε παράπλευρα συστημικά κόμματα ή σε απόσυρση. Η δική μας πρωτοβουλία, ο μετασχηματισμός  της κοινωνικής σε  πολιτική πλειοψηφία πρέπει να συμβολίζει ότι ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γίνεται ο καταλύτης για να αρθούν οι παλιές αντιθέσεις της αριστεράς στη βάση των σύγχρονων αναγκών με προγραμματική και πολιτική ενότητα. Αυτό είναι το κάλεσμα. 

Πρωτοβουλίες λοιπόν παντού με γνώση των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών εξελίξεων για να επανέλθει η χώρα στη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με σαφή τα πατριωτικά και διεθνιστικά χαρακτηριστικά που θα την καθιστούν παράγοντα ειρήνης φιλίας και ανάπτυξης στη περιοχή.

Προτείνω λοιπόν πέραν των άλλων να υπάρξει και γι’ αυτό το θέμα ειδική ημερίδα προκειμένου να αναδειχθεί και να αντιπαρατεθεί αυτή η στρατηγική με τις πολιτικές της ΝΔ που σύρεται σε αδιέξοδες  ευκαιριακές ενέργειες για τη χώρα και τους πολίτες ενθαρρύνοντας τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.