Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο σήμερα

Του Γιώργου Κακαφίκα

Είναι γνωστό πως επένδυσε πολιτικά η Ν.Δ. στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, πως το αξιοποίησε και πως την οδήγησε στην εκλογική νίκη το 2019. Εμπνευσμένο από τους Αμερικανοφερμένους επικοινωνιολόγους από τη στιγμή της ανάληψης της αρχηγίας από τον νυν πρόεδρο, στόχο είχαν να δημιουργήσουν μέτωπο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του και να τον απομονώσουν πολιτικά και κοινωνικά.

Σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν με τη μιντιακή υπεροπλία που διέθεταν, αξιοποιώντας και κάποια λάθη, αστοχίες και παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκαν «πρόθυμες» δυνάμεις, που εγκλωβίστηκαν και παγιδεύτηκαν στις αξιώσεις της Ν.Δ., γιατί στο ερώτημα ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση εάν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσαν να απαντήσουν και έχουμε το οξύμωρο της παλινόρθωσης της δεξιάς. Και ήρθε με το πιο σκληρό ταξικό αντιλαϊκό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο, με ρεβανσιστικές τάσεις θεωρώντας τους εαυτούς νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας, με την κυριαρχία των ακροδεξιών να καταλαμβάνουν τις ηγετικές της θέσεις.

Αδίστακτοι στη χρησιμοποίηση κάθε μέσου για την επίτευξη του στόχου! Ο Μακιαβέλι θα τους ζήλευε. Ψέματα, διαστρεβλώσεις γεγονότων, «δολοφονία χαρακτήρων», κτυπήματα κάτω από τη μέση, τυμβωρυχία, εθνικιστικές εξαλλοσύνες παρέα με τους χρυσαυγίτες ήταν μερικά από τα «μέτρα» που χρησιμοποίησαν για να πλήξουν τον αντίπαλο! Τα αποτελέσματα δυστυχώς τα βιώνουμε με τον πιο σκληρό και αδυσώπητο τρόπο.

Ετερόκλητες δυνάμεις απάρτιζαν το μέτωπο και είναι νόμος σ’ αυτές τις περιπτώσεις να εξυπηρετούνται τα σχέδια του ισχυρότερου. Άλλα τα αίτια και η αφετηρία της κάθε δύναμης. Το Κ.Κ.Ε σε κατάσταση «σύγχυσης» στρατηγικής και τακτικής θεώρησε ότι θα περιχαράκωνε τις δυνάμεις του από τη ροή προς τον ΣΥΡΙΖΑ! Το νεοσύστατο ΜΕΡΑ25 κύρια δεξαμενή ψήφων προσδοκούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού η πλειοψηφία από εκεί προέρχονταν. Και οι μικρότερες δυνάμεις σ` αυτόν τον χώρο απέβλεπαν. Όμως «αιχμή» του δόρατος σ` αυτήν την προσπάθεια ήταν το ΚΙΝΑΛ.

Νοιώθοντας «σαν απατημένος σύζυγος» που πολλά στελέχη του προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ επειδή αυτός εξέφραζε τις ιδεολογικές και πολιτικές τους ανησυχίες σήκωσε παντιέρα «για να υπερασπίσει την τιμή του»!! Να κάνουμε μία μικρή «στάση»:

Δεν έφταιγε ο γιαλός «σύντροφοι» του πάλαι ποτέ προοδευτικού χώρου, εσείς αρμενίζατε στραβά!! Δεν σας «πούλησαν» αυτοί, εσείς «αλλαξοπιστήσατε» από τις αρχές και τα πιστεύω σας! Τα στελέχη αυτά συγκρότησαν την Προοδευτική Συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησαν μία σταθερή, υπεύθυνη και προοδευτική πορεία όλο αυτό το διάστημα. Δεν ήταν αυτοί οι «αποστάτες». Αυτοί συνέχισαν τον δρόμο των αρχών τους, των πιστεύω τους που μαζί τον ξεκινήσατε. Εσείς αλλάξατε «περπατησιά», ξεφύγατε από τις αρχές σας, την ιστορία σας. Σας κακοφαίνεται που σας έμειναν οι «αλληθωρίζοντες» προς τα δεξιά. Στην πολιτική σας ψάξτε τα αίτια της συρρίκνωσης. Στην αλλαγή της πλευράς της ιστορίας.

Να θυμίσουμε μερικά σημεία που σας πήγαν στην «άλλη» πλευρά: συγκυβέρνηση με Ν.Δ. και ΛΑΟΣ με παράλληλο «ξέπλυμα» της ακροδεξιάς με τη συμμετοχή της στα κυβερνητικά έδρανα, επιβολή των πιο αντιλαϊκών μέτρων με το πρόσχημα της αποφυγής της χρεοκοπίας, «σφιχταγκάλιασμα» με τους ακροδεξιούς στα συλλαλητήρια ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών που σε άλλες εποχές θα τη στηρίζατε με όλες σας τις δυνάμεις, «γυρίσατε» την πλάτη στη ψήφιση της απλής αναλογικής που κάποτε ήταν στα κεντρικά σας αιτήματα, η στάση σας στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και των σκανδάλων που «στρουθοκαμηλίζατε», όταν στέλεχος που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη τον αναβαθμίσατε σε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο!!

λέπετε ότι οδηγείστε σε αδιέξοδο. Καιρός είναι να βρείτε τον «βηματισμό» σας να απαλλαγείτε από το αντί-ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομο να επιστρέψετε στη σωστή πλευρά της ιστορίας που βρισκόσασταν το πάλαι ποτέ. Να συμμετέχετε και ‘σεις στο μέτωπο για να διώξουμε την πιο άθλια, ανίκανη, ανάλγητη, επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση. Πόσες καταστροφές πρέπει ακόμα να επιφέρει για να αντιδράσουν τα προοδευτικά «αντανακλαστικά»;

Πως θα λογοδοτήσετε στην ιστορία, στο μέλλον των παιδιών σας; Ήταν κακός ο Τσίπρας που έδωσε έστω κουτσουρεμένη την 13η σύνταξη και ανέχεστε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής! Εγκαλέσατε τον ΣΥΡΙΖΑ που στις πιο δύσκολες συνθήκες κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό που θεσπίστηκε στην συγκυβέρνηση σας με τη Ν.Δ., δρομολόγησε την επαναφορά του κατώτατου στην προ κρίσης εποχή, επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις και μπορείτε να «καταπιείται» την κατάργηση του 8ωρου μια κατάκτηση πάνω από έναν αιώνα, την καθήλωση των μισθών – η αύξηση του 2% είναι κοροϊδία!

Θα ανεχτείτε την ουσιαστική κατάργηση του ΕΣΥ μία κατάκτηση της δεκαετίας του ‘80 που φέρνει τη σφραγίδα της παράταξης σας! Θα ξεχάσετε τον αυταρχισμό της δεξιάς του παρελθόντος «μεταλλαγμένο» σήμερα στην πιο ακραία του μορφή. Να μην επεκταθούμε στις εξυπηρετήσεις των ημετέρων , που μέσα στην πανδημία «ξεσάλωσαν»! Δεν έχει τελειωμό η καταγραφή των γεγονότων και πράξεων που μας οδηγούν πάλι στο «γκρεμό». Είναι αρκετά να σας επαναφέρουν στη μνήμη το σύνθημα που δονούσε τη δεκαετία του ‘70, ’80… «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά..»!

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συντηρήσει το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αλλάζοντας προφανώς το αφήγημα. Από το να «φύγουν» που ήταν μέχρι τον Ιούλη του 2019, να μην «έρθουν» ξανά θα είναι τώρα. Βέβαια οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει μία οδυνηρή εμπειρία από την κυβερνητική τους θητεία. Επόμενο είναι η δημιουργία ρήγματος στις σχέσεις τους, κάποια χαλάρωση στους δεσμούς τους. Όμως δεν υποχώρησε ακόμα. Σκεφτείτε να βγει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Λοβέρδος που πνέει τα «μένεα» για τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα πορευθεί!! Μην υποτιμήσουμε τις διεργασίες που εξυφαίνονται όπως τις αγνοήσαμε όταν χτίζονταν από την αρχή.

Σε απάντηση αυτού του μετώπου , να χτίσουμε το προοδευτικό μέτωπο. Να απευθυνθούμε στις ευρύτερες δυνάμεις, να συναντηθούμε με τον κόσμο που κάποτε μας πίστεψε και για διάφορους λόγους απομακρύνθηκε. Να τους πείσουμε ότι διδαχτήκαμε από τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αδυναμίες της κυβερνητικής μας θητείας, ότι επεξεργαστήκαμε ένα ρεαλιστικό, φιλολαϊκό πρόγραμμα που θα μπει στην κρίση του λαού στις επόμενες εκλογές.

Πρώτιστο ζήτημα η ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσεις τις «πυρηνικές κεφαλές» που διαθέτουν οι αντίπαλοι με «λιανοντούφεκα»! Μην επαναληφθεί το βατερλώ του 2019 που παρουσίαζαν αποτελέσματα μακριά από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να ανατραπεί όλος ο προγραμματισμός που υπήρχε. Και βέβαια στο μήνυμα που θα εκπέμπεται προς την κοινωνία να βγαίνει από νέα χείλη, από νέα στελέχη που δεν κουβαλάνε «βαρίδια» του παρελθόντος. Ένα καθαρό και διαυγές μήνυμα χωρίς παρεμβολές από «παράσιτα», χωρίς καμία σύγχυση! Έτσι θα αποκτήσουμε πάλι την εμπιστοσύνη όσων κλονίστηκε. Μπορεί το μήνυμα της αριστεράς να είναι «κρυστάλλινο» πρέπει και οι αγγελιοφόροι να το μεταφέρουν καθαρά.

Δεν υπάρχει καιρός για καθυστέρηση. Όσο περισσότερο βρίσκονται στην κυβέρνηση άλλα τόσα δεινά θα φέρουν για τη χώρα. Χθες έπρεπε να φύγουν.

Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας