Το αφεντικό μπορεί να βρίζει

Το ότι ένας εφοπλιστής μπορεί να πει πως «οι άνθρωποι της ναυτιλίας μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό» μπορούμε να το δεχθούμε. Το ότι όμως ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μιλάνε -σα να τους φτύνουν και και κείνοι να λένε πως βρέχει- δεν καταπίνεται.

Αυτή τη φορά δεν φτύνουν, κάνουν κάτι χειρότερο. Αποκαλύπτουν πως η ταλαίπωρη αυτή η χώρα είναι πολιτικά υπανάπτυκτη, με θεσμούς προτεκτοράτου, όπου ο εκλεγμένος πρωθυπουργός μπορεί να εξευτελίζεται από έναν εφοπλιστή.

Δεν πάει πολύς καιρός που το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη είχε δωρίσει από… ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας.

Η Νίκη Κεραμέως ευχαρίστησε το ίδρυμα της οικογένειας Λασκαρίδη γι αυτό, την ώρα που η εφημερίδα Documento γράφει ότι υπάρχει επιχειρηματική σχέση της οικογένειας Λασκαρίδη με την εταιρεία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, Zeus+Dione.

Η παναμέζικη offshore «Velvet Success» συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του πρωθυπουργού, καταθέτοντας 800.000 ευρώ.  

Πιθανόν σε άλλη χώρα όλα αυτά να περνούσαν από κόσκινο από τον τύπο, αλλά στην Ελλάδα ο ευεργέτης μπορεί νάχει “χεσμένο” τον πρωθυπουργό.

Τι είπε ο εφοπλιστής; «Οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό». “Έχουν χε..ένο τον πρωθυπουργο, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα.

«Μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Υπάρχει όμως και διορθωτική δήλωση ότι οι πρώτες δηλώσεις “δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Υπουργό Ναυτιλίας”.

“Σε ότι τέλος αφορά την εκτίμηση και τον σεβασμό μου και προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν, έχουν όλοι στερεά γνώση για το ποιες απόψεις τρέφω για αυτούς, την Ναυτιλία και την Πατρίδα μας».

Αλλά όλα αυτά τα είπε – ο εφοπλιστής- στην πρώτη δήλωση -που άφησε άναυδους τους πάντες. Πλην του ίδιου του Πρωθυπουργού που μάλλον είναι ο μοναδικός στην Ιστορία που έχει πάρει έναν τόσο ντροπιαστικό τίτλο. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ντρέπεται -δεν ξέρει τι σημαίνει ντροπή. Απλώς εμπλουτίζει το περίφημο βιογραφικό του.